G4Media.ro

Ucraina modifică legislația privind minoritățile etnice. Educația în limba română, mai facilă

Foto: Marian Chiriac

Ucraina modifică legislația privind minoritățile etnice. Educația în limba română, mai facilă

Cu doar cîteva zile înainte de Consiliul European, unde s-ar putea decide începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, Parlamentul de la Kiev a adoptat câteva modificări importante la legislația privitoare la drepturile minorităților etnice, arată un articol Sinopsis. Modificările survin ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și a presiunilor repetate din partea Ungariei. Și România a cerut constant modificări în acest sens.

Camera legislativă a Ucrainei a aprobat pe 8 decembrie forma finală a proiectului de lege 10288-1, care prevede modificări ale unor legi referitoare la drepturile minorităților naționale, relatează cotidianul Evropeiska Pravda. Modificările au fost făcute după ce s-au luat în considerare evaluarea experților din cadrul Comisiei de la Veneția (organism consultativ al Consiliului Europei) și pentru a îndeplini criteriile Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană.

Pentru aprobarea documentului au votat 317 deputați, din toate facțiunile parlamentare.

În special, modificările prevăd că:

– Instituțiile de învățămînt superior private au dreptul să aleagă liber limba de predare, care poate fi una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, asigurând totodată ca persoanele care studiază în astfel de instituții să studieze limba de stat ca disciplină academică separată;

– În clasele (grupele) cu instruire în limbile minorităților naționale, doar cele care sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene, se garantează dreptul de a utiliza limba minorității naționale respective în procesul educațional, alături de limba de stat (ucraineană);

– Persoanele care aparțin minorităților naționale din Ucraina, ale căror limbi sunt și limbi oficiale ale Uniunii Europene, și care au început educația generală secundară înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale respective, au dreptul să continue procesul educațional pînă la finalizarea ciclului secundar, în conformitate cu regulile care erau în vigoare înainte ca Legea „Privind Asigurarea Funcționării Limbii Ucrainene ca Limbă de Stat” să intre în vigoare.

Citește tot articolul pe Sinopsis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, dar limba moldovenească nu este limbă a Uniunii Europene….Iar cei mai mulți minoritari români sunt înregistrați drept minoritari moldoveni.

    • limba „moldovenească” nu mai există în Ucraina de câteva luni deja, doar limba română.