G4Media.ro

Ucraina a informat SUA despre înlăturarea generalului Zalujnîi, una din cele mai…

Sursa Foto: X

Ucraina a informat SUA despre înlăturarea generalului Zalujnîi, una din cele mai populare figuri din țară/ Cum a reacționat Casa Albă (surse Washington Post)

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că președintele Volodimir Zelenski a decis să îl concedieze pe comandantul său militar principal, generalul Valeri Zalujnîi, în ceea ce ar fi cea mai importantă remaniere din timpul războiului, au declarat două persoane familiare cu discuția pentru Washington Post. 

Oficialii de la Casa Albă nu au susținut sau obiectat la această decizie cu miză mare, dar au recunoscut că este alegerea suverană a președintelui, au declarat aceste persoane, vorbind sub protecția anonimatului.

Zelenski nu a emis încă un decret oficial prin care să anunțe destituirea lui Zalujnîi și nu se știe când s-ar putea întâmpla acest lucru. Anunțul anticipat către Washington reflectă rolul influent al Statelor Unite ca cel mai puternic susținător militar și politic al Ucrainei.

Avertizarea timpurie a oferit, de asemenea, Casei Albe ocazia de a-l îndemna pe Zelenski să reconsidere decizia crucială – chiar dacă acesta a decis să nu facă acest lucru.

Plecarea lui Zalujnîi, una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar putea zdruncina încrederea donatorilor occidentali, în timp ce armata ucraineană se luptă să respingă avansarea forțelor rusești. El și Zelenski s-au confruntat din cauza strategiilor lor divergente pentru a depăși eșecurile de pe câmpul de luptă, în timp ce războiul intră în al treilea an.

Dar orice mișcare a Statelor Unite de a contesta o decizie a lui Zelenski, o figură populară la rândul său, care a speculat în privat că un nou comandant ar putea întineri soarta Kievului, ar putea fi considerată ca exercitând o influență nejustificată.

„Percepția de divizare la vârful Kievului nu este de ajutor pentru Ucraina, dar guvernul american nu ar trebui să se încurce în ea”, a declarat Steven Pifer, expert în Europa de Est la Universitatea Stanford și fost ambasador american în Ucraina.

„Un președinte are dreptul de a-și alege cabinetul așa cum crede de cuviință. Decizia ar trebui să îi aparțină în mod direct lui Zelenski, la fel ca și potențialele consecințe”, a adăugat Alina Polyakova, președintele Centrului pentru analiza politicilor europene.

Zelenski ar putea alege să amâne pe termen nedefinit luarea unei decizii, dar acest lucru pare puțin probabil, au declarat persoane familiare cu gândirea sa.

Neîncrederea dintre Zelenski și Zalujnîi a crescut de-a lungul anilor, în parte pentru că președintele l-a suspectat pe Zalujnîi de a nutri ambiții politice, dar și din cauza dezacordurilor privind chestiuni militare cheie, inclusiv cererea generalului de a mobiliza aproximativ 500.000 de noi soldați.

În cadrul unei întâlniri tensionate de luni, Zalujnîi a susținut că noii recruți erau necesari pentru a obține câștiguri pe câmpul de luptă în fața puterii de foc și a forței de trupe superioare a Rusiei, au declarat persoane familiare cu conversația. De asemenea, Ucraina trebuia să se pregătească pentru pierderile de personal, care se așteaptă să fie comparabile cu cele de anul trecut, a spus el.

Zelenski a respins recrutarea unui număr atât de mare de soldați, în parte pentru că Ucraina nu are banii necesari pentru a-i plăti fără a crește semnificativ taxele pentru cetățenii săi. O astfel de recrutare agresivă ar fi, de asemenea, nepopulară din punct de vedere politic.

„Președintele nu crede că această mobilizare în masă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani este de dorit sau justificată în acest moment”, a declarat o persoană apropiată lui Zelenski.

În timpul întâlnirii, Zelenski i-a spus lui Zalujnîi că va fi demis, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nykyforov, a negat că președintele l-a concediat pe Zalujnîi, dar de atunci nu a mai răspuns la solicitările de comentarii.

Joi, Zalujnîi a publicat un articol pe site-ul CNN în care susținea că guvernul ucrainean nu a reușit să mobilizeze un număr suficient de trupe și a cerut o îmbunătățire a capacităților de război de înaltă tehnologie ale țării.

„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare”, a scris el.

Găsirea unui înlocuitor pentru Zalujnîi reprezintă o provocare semnificativă.

Un potențial candidat este șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul-locotenent Kyrylo Budanov. Acesta, în vârstă de 38 de ani, are un trecut în forțele speciale, nu în calitate de  comandant de armată. Numirea sa ar putea semnala o mișcare către tactici asimetrice – cum ar fi loviturile cu drone în adâncimea teritoriului rusesc – într-un război ale cărui linii de front au fost în mare parte statice în ultimul an.

Dar nu este clar dacă își dorește postul, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune. „Își iubește slujba și s-ar putea să vrea să continue doar să arunce în aer lucruri în Rusia”, a spus persoana respectivă.

O altă opțiune este Oleksandr Syrsky, actualul comandant al forțelor terestre. În vârstă de 58 de ani, acesta a fost creditat pentru că a condus apărarea Kievului în prima lună a războiului și apoi a orchestrat o contraofensivă de succes în regiunea nord-estică Harkov în toamna anului 2022.

Dar printre soldații de rând, Syrsky este deosebit de antipatic, fiind considerat de mulți un comandant de tip sovietic care a ținut forțele sub foc prea mult timp în orașul Bahmut din estul țării, când Ucraina ar fi trebuit să se retragă.

„Este un personaj de tipul generalului Patton”, a declarat persoana apropiată lui Zelenski.

Oricine îl va înlocui pe Zalujnîi, s-ar putea să nu pună capăt disputelor publice dintre general și președinte, „iar el va rămâne o figură populară în Ucraina”, a declarat Angela Stent, expert în Rusia și fost oficial al serviciilor secrete americane.

„Nu este clar cum va afecta performanța militară a Ucrainei”, a adăugat ea. „Asta ar depinde de cine îi va succeda și de modul în care succesorul său este văzut de restul armatei – și de cât de eficient este succesorul său pe câmpul de luptă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...