G4Media.ro

Turcia a anunțat că îl susține pe Rutte la funcția de secretar…

Sursa foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Turcia a anunțat că îl susține pe Rutte la funcția de secretar general al NATO / Desantul diplomatic al președintelui Iohannis asupra Turciei, un eșec / Reuters: Creşte presiunea ca preşedintele Iohannis să se retragă din cursă

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi de la NATO, potrivit Reuters.
Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

‘I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată’, a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a mai spus că este ‘imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor’.

UPDATE 16.30 Și Agenția Reuters notează că ”sprijinul Ankarei ar putea creşte presiunea asupra preşedintelui Klaus Iohannis pentru a se retrage din competiţie, deşi Ungaria şi-a exprimat făţiş opoziţia faţă de candidatura lui Rutte”.

Potrivit Reuters, Budapesta a adus în discuţie comentariile critice făcute de Rutte la adresa guvernului său, dar unii diplomaţi spun că şi-ar putea schimba poziţia dacă Rutte îi va face o vizită premierului ungar Viktor Orban, aşa cum a procedat, săptămâna trecută, în cazul preşedintelui turc Tayyip Recep Erdogan.

Este de aşteptat ca şi Slovacia să se alinieze poziţiei de a-l susţine pe Rutte, notează Reuters.

În funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, succesorul lui Stoltenberg ar putea fi nevoit să lucreze cu Donald Trump, care s-a confruntat cu critici acerbe pentru că a pus sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliaţii NATO, dacă va fi reales.

Mulţi membri NATO doresc să încheie procesul de selecţie cât mai curând, pentru ca acesta să nu devină parte a negocierilor pentru posturile de conducere din Uniunea Europeană după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, următorul şef al NATO se va confrunta cu provocarea de a susţine sprijinul aliaţilor pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi de a evita în acelaşi timp de orice escaladare ce ar putea atrage alianţa militară direct într-un război cu Moscova.

Context

Președintele Klaus Iohannis a avut în ultima săptămână discuții telefonice cu președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la telefon și cu vicepreședintele Turciei. Tema discuțiilor a fost susținerea pentru președinția NATO.

Președintele Iohannis și-a lansat în februarie candidatura pentru postul de secretar general NATO, la concurență cu premierul olandez Mark Rutte. Până acum, Iohannis nu a primit susținerea nici unui stat membru NATO, dar a declarat că își menține candidatura și că poartă negocieri.

Informațiile publice și surse diplomatice arată un tablou mai degrabă pesimist pentru șeful statului: iritare în multe state membre, dar și lipsă de colaborare cu alte instituții ale statului.

În paralel însă, Klaus Iohannis va primi un premiu de la un prestigios think-tank din SUA tocmai pentru politica sa transatlantică. În acest moment nu e clar dacă Iohannis are o înțelegere cu Administrația Biden ori un dialog cu echipa Trump, sau candidatura sa e doar un joc politic pe cont propriu.

Klaus Iohannis e văzut de marile publicații internaționale drept un outsider în cursa pentru șefia NATO, Mark Rutte fiind considerat favorit datorită susținerii anunțate de majoritatea statelor membre, inclusiv de ”greii” SUA, Marea Britanie, Canada, Franța și Germania. Singurele țări care nu și-au anunțat sprijinul pentru olandez erau până astăzi Turcia, Ungaria și Slovacia. AFP a scris chiar sâmbătă că Rutte e favorit, într-o știre legată de întâlnirea de la Ankara dintre președintele turc Erdogan și premierul olandez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Păi cum? Și prietenul Ioha ce face, săracu’?!

  2. Și uite așa Ficusu” o ia la C.I.O.C

  3. Gata? S-a decis viitorul șef al Comisiei Europene?

    • daca e vreun viitor fost-presedinte care sa fie sef la CE, Macron e net superior din toate punctele de vedere

    • referitor la Macron , a inceput sa aiba niste discursuri pe la diverse universtiati/institutii despre reformare UE .. .

  4. Asa ceva nu se poate. Pai Ioha ce mai face dupa ce pleaca de la Cotroceni? Cu ce avioane private platite din bani publici o mai plimba pe Carmencita in locuri exotice? Lumea e mare si mai sunt atatea locuri de vizitat in care nu au mai fost. E Hawaii, Fiji, Bahamas, etc. Saracii.

  5. Împăratul Iohanis!
    Nici nu știi cât de mic începi să fii!

    Justiția în țara asta sper sa respire iară, să de-a semne de viață și să mergeți pe rand s-au în același timp și tu și Carmenita la pușcărie, pt falsuri în acte și ce falsuri ați mai făcut voi și spiritul vostru avar vis-a-vis de case, multe case.

  6. Ehee, nu știm noi; sus ținerea lui klaus este secretizată! Tot în batjocura românilor.

  7. Lasitatea si diplomatia nu este acelasi lucru. Numai de un las nu are Nato sau EU in vremurile acestea. Acum puteti emigra la rude in Germania.

  8. E bine ca si-a inghetat postul ala de profesor in Sibiu. Asta inseamna sa fi presedinte cu viziune!

  9. nu intelege nimic ! e rupt de realitate

  10. In schimb, asaltul (ne)diplomatic asupra bunului simt a reusit!
    Mare rusine, mare!
    Vai de ea de Romanie, cum a ajuns ea bataia de joc a intereselor personale ale unui presedinte pe care, eu unul, l-am votat! Nu-mi voi ierta vreodata!

  11. Asta ne face de ras si dupa ce nu va mai fi presedinte, o sa vedeti