G4Media.ro

Turcan: Proiectul de 4,5 milioane de euro care reglementează activitățile casnice trebuie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Turcan: Proiectul de 4,5 milioane de euro care reglementează activitățile casnice trebuie aprobat în primul trimestru / Domnule ministru Budăi, transmiteți proiectul Parlamentului, nu ignorați jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă!

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan precizează, marți, într-o postare pe Facebook, că proiectul de 4,5 milioane de euro care reglementează activitățile casnice trebuie aprobat în primul trimestru și îi cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să nu ignore jaloanele din PNRR și să trimită proiectul Parlamentului.

„PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Se apropie termenul limită pentru transmiterea la Parlament, de către Guvern, a proiectului care reglementează activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum DOAR la negru. Este un proiect pe care l-am lăsat finalizat la Minister, l-am inclus la finanțare prin PNRR și care, în urma dezbaterii publice, a fost îmbunătățit pentru a facilita și mai mult accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor, prin introducerea unei aplicații online, prin reducerea bazei de calcul a contribuțiilor și prin colaborarea cu sistemul bancar și oficiile poștale”, afirmă Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Ea menționează că acest proiect îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori, pentru că, prin reglementarea activităților casnice, relațiile de muncă din acest domeniu se vor înregistra și contracta rapid, chiar și pe baza unei aplicații descărcată pe telefon sau prin sms.

„ATENȚIE: Prin această măsură sunt avantajați, în primul rând, cei care desfășoară astfel de activități, pentru că aceștia devin asigurați ai sistemului de pensii și de sănătate! Astfel, în loc ca, la împlinirea vârstei de 65 de ani, mulți oameni care fac menajul sau grădinăritul la negru de ani de zile să fie asistați social, ei vor fi PENSIONARI ai sistemului public de pensii.
Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecție socială sau de protecție a muncii. Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei. Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit”, explică Raluca Turcan.

În opinia ei, acestea sunt argumente concrete că acest proiect contribuie și la sustenabilitatea financiară a statului, întrucât activități până acum desfășurate la negru devin fiscalizate.

Orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani va putea sa fie înregistrată drept prestator casnic. De asemenea, vor putea beneficia de prevederile legii și șomerii indemnizați, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizația de șomaj și beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat.

„Suma alocată statului pentru implementarea acestui proiect, prin PNRR, este de 4.538.000 euro și, conform țintelor asumate de România în PNRR, legea şi normele ei de aplicare trebuie aprobate până la finalul primului trimestru din anul 2022. Domnule ministru Budăi, transmiteți proiectul Parlamentului, nu ignorați jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă!!!”, încheie Raluca Turcan.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cine este Țurcan?????

  2. Două valori Raluca și Budăi!

  3. Madam Turcan , ai sărit din baie și te-ai trezit vorbind .

  4. Dna Turcan, aveti habar ce FACE dl general Ciuca in fruntea guvernului?!
    E habarnist total, vai de guvernarea voastra!!!!!

  5. BLA, BLA, BLA, BLA ! BLA, BLA, BLA, BLA !BLA, BLA, BLA, BLA !