G4Media.ro

Tulcea: A început procesul de votare în cadrul referendumului local de demitere…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tulcea: A început procesul de votare în cadrul referendumului local de demitere a primarului liberal din comuna I.C. Brătianu

Secţia de votare pentru referendumul local de demitere a primarului comunei I.C. Brătianu din judeţul Tulcea s-a deschis duminică, la ora 7,00, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), conform Agerpres.

„Începând cu ora 7,00, biroul electoral al secţiei de votare din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a fost deschis pentru desfăşurarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor cu privire la demiterea primarului comunei. Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot între orele 7,00-23,00”, se arată într-un comunicat al AEP.

AEP precizează că, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, asigură funcţionarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a site-ului de monitorizare a prezenţei la vot, precum şi suportul tehnic şi funcţionalităţile specifice referendumurilor.

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a semnat, în martie 2022, ordinul referitor la îndeplinirea condiţiilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului în funcţie al comunei I.C. Brătianu, Alexe Iordan (PNL), care a fost ales în urmă cu doi ani pentru un al doilea mandat.

„Iniţiativa referendumului a aparţinut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu. Ordinul a fost comunicat părţilor. Procedural, urmează organizarea referendumului conform legislaţiei în vigoare”, se arăta, la acea dată, într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului Tulcea.

Sursa citată preciza că, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

Codul administrativ mai prevede că mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Hai ca se poate! 😂 Uite cum zboară un primar, înainte de mandat.

  2. La Agigea, domnul prefect când va organiza referendumul cerut și înaintat de cetățeni? Sau sunt alte interese acolo? bineînțeles numai al cetățenilor nu. Să-i aveți de lumânări

  3. Asta oricum era un primar cu 3 clase, care vindea motorina de la la vapoare, pe vremuri, analfabet liberal