
Trump vrea să îi trimită înapoi pe afganii refugiați după revenirea talibanilor la putere / Pentru unii ar putea însemna condamnarea la moarte
Guvernul taliban a afirmat că este pregătit să „dialogheze” cu administraţia Trump cu privire la repatrierea refugiaţilor afgani al căror statut de protecţie temporară în Statele Unite urmează să fie revocat în iulie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unele ONG-uri, scrie AFP, citată de Reuters.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Invocând „îmbunătăţirea” situaţiei şi a economiei din Afganistan, Washingtonul a anunţat luni revocarea statutului de protecţie temporară (TPS) pentru mii de refugiaţi afgani, care ar putea fi expulzaţi începând cu 12 iulie.
Diplomaţia afgană a salutat „o măsură pozitivă şi o recunoaştere a realităţilor existente, subliniind progresele Afganistanului pe planul securităţii şi economiei”.
Kabulul „este pregătit să se angajeze într-un dialog constructiv cu Statele Unite şi alte ţări cu privire la repatrierea afganilor care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a rămâne în ţările gazdă”, a declarat pe X Abdul Qahar Balkhi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Guvernul taliban, care subliniază frecvent scăderea numărului de incidente de securitate pentru a se apropia de comunitatea internaţională care nu îl recunoaşte, a asigurat deja că cei care au părăsit ţara pe fondul revenirii lor la putere în 2021 se pot întoarce şi beneficia de amnistie.
ONU a raportat, însă, cazuri de execuţii şi dispariţii.
Revocarea ameninţă „peste 11.000 de afgani, dintre care mulţi au sprijinit Statele Unite în timpul celor două decenii de război şi au fugit de persecuţia talibanilor”, a deplâns luni într-un comunicat Shawn VanDiver, un fost militar american care conduce ONG-ul AfghanEvac.
„Afganistanul rămâne sub controlul talibanilor. Nu există un sistem de azil funcţional. Există încă asasinate, arestări arbitrare şi încălcări ale drepturilor omului, în special împotriva femeilor şi minorităţilor etnice”, a declarat el, respingând afirmaţiile Washingtonului potrivit cărora nimic nu îi împiedică pe afgani „să se întoarcă în ţara lor”.
Balkhi a asigurat că ţara sa este „casa comună a tuturor afganilor şi că toţi se bucură de libertatea de mişcare”.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care peste 100.000 de afgani s-au întors deja în ţara lor de când Pakistanul a lansat o nouă campanie de expulzare în masă la începutul lunii aprilie. Peste 265.000 de afgani fără acte s-au întors, de asemenea, din Iranul vecin între ianuarie şi aprilie, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Toţi se întorc într-o ţară cufundată din 2021 într-o criză economică majoră şi care suferă a doua cea mai gravă criză umanitară din lume după Sudanul devastat de război, potrivit ONU.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.