G4Media.ro

Trump pune capăt tratamentului economic preferenţial în cazul Hong Kong și impune…

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Trump pune capăt tratamentului economic preferenţial în cazul Hong Kong și impune sancțiuni oficialilor chinezi care adoptă măsuri represive în insulă

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin prin care pune capăt tratamentului economic preferenţial în cazul Hong Kong, după ce China a adoptat o lege de securitate pentru teritoriu care a intrat în vigoare luna aceasta, relatează BBC, citată de News.ro.

„Hong Kong va fi tratat acum precum China continentală”, a spus Trump, care a mai semnat o lege bipartizană ce impune sancţiuni oficialilor chinezi care au adoptat măsuri represive privind drepturile în Hong Kong. China a spus că va acţiona în consecinţă.

Până în prezent, Hong Kong s-a bucurat de libertăţi care nu erau permise în China continentală, însă acum mulţi se tem că noua lege a securităţii impuse de Beijing va pune capăt statutului special al teritoriului, convenit prin pactul semnat în 1984 între China şi fosta putere colonială a lui, Marea Britanie.

Trump, care a anunţat în luna mai că va lua măsuri în acest sens, a declarat marţi legat de ordinul executiv: „Fără privilegii speciale, fără tratament economic special şi fără export de tehnologii delicate”.

El le-a mai spus reporterilor că a semnat Hong Kong Autonomy Act, care a fost adoptat unanim de Congres la începutul lunii.

„Această lege acordă administraţiei mele noi unelte puternice pentru a-i trage la răspundere pe indivizii şi entităţile implicate în diminuarea libertăţii Hong Kong”.

Întrebat dacă va avea discuţii cu omologul chinez Xi Jingping, el a declarat că nu are astfel de planuri.

„Considerăm China pe deplin responsabilă de ascunderea virusului şi eliberarea lui în lume”, a mai spus Trump.

Administraţia sa este aspru criticată pentru răspunsul la pandemie. SUA au înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri de infectare, fiind cea mai afectată naţiune din lume.

Într-un comunicat, Ministerul chinez de Externe a condamnat cea mai recentă acţiune a Statelor Unite şi a cerut Washingtonului să înceteze să se amestece în problemele interne ale Chinei.

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cum o fi cea mai afectată națiune, compari o tara cât in continent cu ce? Cu Moldova? Cu Serbia? Cu Macedonia de nord?

    • Compari cu China, de exemplu, care are o populație de patru ori mai numeroasă, și sub 100.000 de cazuri confirmate oficial. Presupunând că datele chinezilor sunt aranjate, să zicem că de fapt au un milion de cazuri, de 10 ori mai mult. Ceea ce înseamnă că au cam 700 de cazuri la milionul de oameni față de cam 10.700 cazuri la milionul de oameni în Statele Unite.
      Cam nasol când cea mai liberă și evoluată țară din lume și-o ia fără drept de apel într-o comparație de la o dictatură.

    • @ Stratosfericu,
      Chiar ca esti in stratosfera cu logica ta.
      Pana nu se va lamuri(daca se va lamuri vreodata) daca virusul a fost scapat din laboratorul din Wuhan, din neglijenta sau intentionat, pentru a-i testa eficienta, e prea devreme sa facem comparatii intre china si alte state vizavi de cat de bine s-au descurcat medicii in luppta cu virusul.
      Prin modul cum a procedat chiar de la inceput, PC Chinez a dat clar semnalul ca nu vrea sa cooereze cinstit cu nimeni si ca vroia doar ca statele occidentale sa nu aiba succes in tratarea pandemiei:
      – n-au furnizat datele cerute privind modul de transmitere a virusului
      – n-au dat voie specialistilor straini sa vina in China la fata locului pentru a se lamuri asupra conditilor si caracteristicilor epidemiologice.
      – n-au comunicat datele exacte privind numarul de infectati si decedati din China
      – au furnizat materiale sanitare de toata jena, sub aspectul calitatii, statelor din Europa si SUA, care s-au dovedit ineficiente. Cu asemenea materiale cum au reusit ei sa limiteze pierderile de vieti omenesti?

      Din 2014/2015 de cand studiau chinezii la Wuhan, virusii corona, e posibil sa fii descoperit ceva tratament pentru combaterea lui, dar cred ca nu-l vor scoate pe piata deocamdata fiindca iata, se ocupa cu compromiterea sanselor acelor firme din ocident care cerceteaza descoperirea unui vaccin sau a unui medicament….
      China este pericolul nr 1 pentru civilizatia occidentala si de aceea ar trebui ca atat UE cat si SUA, Japonia, Australia, etc sa faca front comun in fata pericolului galben.
      Am uitat ce a prezis Nostradamus, despre pericolul galben asiatic dar voi revedea textele……

    • @Jean-Paul: stimabile, nu am niciun partipri pro-chinez. Proveniența virusului e relevantă pentru alte lucruri, nu pentru modalitatea în care un guvern gestionează criza. Sunt foarte de acord că au pus toate bețele în roate pe care puteau să le pună. Dar problema domestică au cam rezolvat-o.
      La chinezi a început oficial în decembrie toată tărășenia. Poate știau mult mai bine cu ce se confruntă, de acord, dar părerea mea e că nu a fost o „scăpare” controlată, ci una accidentală. Iar în urma ei, o țară ca Statele Unite putea să se pregătească de-atunci, sau din ianuarie. Au ales să nu o facă. Administrația federală a ales să nu se implice mai deloc.
      Uită-te la răspunsurile corecte în cazul ăsta: Noua Zeelandă. Au tratat problema atât de serios încât nu prea au „șanse” de un val doi. Au 2-3 îmbolnăviri pe zi, și sub 30 de cazuri active.

      Tu spui că China e pericolul nr. 1 pentru civilizația occidentală? Eu as zice că e nr. 2. Primul pericol e un eventual refuz al Chinei de a mai face comerț cu civilizația occidentală vreo 2 ani de zile. Cred că își permit, economic, fără să facă implozie. Civilizația occidentală, în schimb, nu.

    • @Stratosfericu, bati campii. „Refuzul Chinei de a mai face comerț cu civilizația occidentală vreo 2 ani de zile” e ultima optiune din agenda PCC, daca s-ar afla acolo.
      O parte din cresterea economica a Chinei e bazata pe imprumuturi iar riscul de a intra in colaps e destul de mare in situatia in care intrerup fluxurile de bani care vin din Occident.
      China este cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, importa masiv si minereuri pentru industrie dar si alimente. Are un nivel de urbanizare de peste 61% cu o pondere mare a aglomerarilor urbane, ceea ce ii da un cost de trai destul de ridicat.
      Chiar daca au colonizat tari din Africa si si-au asigurat o parte din resurse, cum ar fi petrolul din Sudan, chinezii tot au nevoie de banii occidentalilor, in special de banii europenilor.

    • @George: Ești haios, dar nu prea atent. Am specificat că e vorba de refuzul de a face comerț cu civilizația occidentală, nu cu toată lumea. Apropo de petrol, îți recomand să faci un pic de research să afli cine a cumpărat en-gros industria petrolieră irakiană.
      Da, chinezii importă petrol, dar cele mai mari resurse de petrol nu se află sub controlul lumii civilizate. Sunt în Golf, în Orientul Mijlociu, în Rusia, ceva prin America de Sud și ceva prin Africa, o lume din care Occidentul fie s-a retras, fie a fost dat afară, că „insistau cu democrația”. De mâncare, la o adică, chinezii își pot face rost cu prețuri comparabile sau marginal mai mari din restul lumii, nu neapărat din Occident.
      Înainte să spui chestii, documentează-te un pic să vezi care mai e situația actuală a schimburilor comerciale ale Chinei și care sunt alternativele la cele cu lumea civilizată. Nu mai e aceeași de acum 5-10 ani. Chiar te rog, fă efortul să cauți date, nu să te bazezi pe ce ai auzit de la alții sau pe ce zice bunul tău simț că ar fi situația. Îți garantez că situația reală depășește orice bun simț și, de fapt, sunt deja sau pot deveni foarte ușor total independenți de Europa și America de Nord.

  2. I-a terminat pe oficialii chinezi. Unde or sa mai vada oficialii maimuta? Noi avem cateva la deveselu, dar ei nu au LIBERTATE!