G4Media.ro

Trei sferturi dintre ucraineni au o părere mai bună despre polonezi după…

Sursa foto: president.gov.ua

Trei sferturi dintre ucraineni au o părere mai bună despre polonezi după invazia rusă

Peste 80% dintre ucraineni au o părere bună sau foarte bună despre polonezi și aproape trei sferturi dintre ei spun că părerea lor despre polonezi s-a îmbunătățit de la invazia Rusiei, pe fondul unei revărsări de sprijin pentru Ucraina din partea guvernului și a societății poloneze, potrivit site-ului Notes from Poland.

Studiul – realizat de Info Sapiens, un institut de cercetare ucrainean, pentru Centrul Mieroszewski, un organism public polonez – i-a întrebat, de asemenea, pe ucraineni despre istoria dificilă a celor două țări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Studiul a relevat opinii despre care directorul adjunct al centrului admite că „ar putea fi dezamăgitoare pentru polonezi”.

În cadrul sondajului, aproape jumătate dintre respondenți (46%) au declarat că părerea lor despre polonezi în prezent este „foarte bună”, iar alți 37% au spus că este „bună”. Între timp, 15% au avut o opinie neutră și mai puțin de 1% o opinie negativă.

Aproximativ 73% dintre ucraineni au declarat că părerea lor despre polonezi s-a îmbunătățit în bine și doar 1% că s-a înrăutățit, iar 23% au spus că nu s-a schimbat. Prin comparație, doar 29% au declarat că acum au o părere mai bună despre germani, în timp ce 88% au o părere mai proastă despre ruși.

Întrebați ce cuvânt descrie cel mai bine părerea lor despre polonezi, cele mai populare răspunsuri au fost „vecini” (54%), „aliați” (52%) și „prieteni” (49%). Peste o treime (36%) ar fi interesați să învețe poloneza dacă ar avea ocazia.

De asemenea, sondajul a pus întrebări despre istoria celor două țări, care a fost adesea o zonă de tensiune.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 100 000 de civili de etnie poloneză au fost uciși de naționaliștii ucraineni în cadrul unei operațiuni de purificare etnică cunoscută sub numele de masacrele din Volhinia. Înainte de război, etnicii ucraineni din Polonia s-au confruntat cu represiuni.

Întrebați despre rolul pe care l-au jucat polonezii în istoria Ucrainei, 33% dintre respondenți au spus că acesta a fost „în principal pozitiv”, în timp ce alți 38% au spus că a fost „negativ până la cel de-al Doilea Război Mondial și apoi în principal pozitiv”. Doar 8% au răspuns „în principal negativ”.

Cu toate acestea, în ceea ce privește masacrele din Volhinia, doar 5% dintre respondenți au fost de acord că a fost vorba de o purificare etnică efectuată la ordinul Armatei Insurgente Ucrainene (UPA). Alți 9% l-au descris ca fiind „uciderea polonezilor efectuată de unele unități ale UPA împotriva ordinelor conducerii UPA”.

Între timp, 27% au văzut-o ca pe un război reciproc între armatele clandestine poloneză și ucraineană, care a dus la moartea atât a civililor polonezi, cât și a celor ucraineni. Alți 9% au văzut-o ca pe o ucidere reciprocă a țăranilor polonezi și ucraineni, iar 8% ca pe o acțiune a rezistenței poloneze împotriva ucrainenilor, care au fost nevoiți să se apere.

În schimb, în Polonia, un sondaj realizat în 2018 de SW Research pentru Rzeczpospolita a arătat că 72% dintre polonezi consideră masacrele drept genocid. Cu doi ani mai devreme, parlamentul Poloniei a adoptat o rezoluție care îl recunoaște ca atare.

În noul sondaj realizat în rândul ucrainenilor, 24% dintre respondenți au declarat că nu ar accepta cererile polonezilor de a exhuma rămășițe pământești în fostele sate poloneze și de a ridica memoriale care să ateste că locuitorii au fost uciși de UPA. Cu toate acestea, peste jumătate (53%) au declarat că ar fi de acord cu condiția ca plăci similare să fie amplasate pe mormintele victimelor ucrainene ale rezistenței poloneze.

Łukasz Adamski, director adjunct al Centrului Mieroszewski, a precizat că aceste rezultate „pot fi dezamăgitoare pentru polonezi”, deoarece indică faptul că majoritatea ucrainenilor „nu cred în ceea ce spun istoricii profesioniști polonezi și occidentali” despre masacrele din Volihnia. Mai sunt încă „multe de făcut” în această privință, a declarat el pentru site-ul de știri Interia.

Cu toate acestea, Adamski consideră că, în general, „rezultatele sondajului sunt foarte optimiste”. Ele „arată că ucrainenii sunt extrem de prietenoși cu polonezii și, prin urmare, confirmă că există un teren fertil pentru intensificarea relațiilor dintre cele două țări și națiuni în viitor”.

Centrul Mieroszewski (care până în acest an a fost cunoscut sub numele de Centrul pentru dialog și înțelegere polono-rusă) este o instituție publică care lucrează pentru dialogul cu națiunile din Europa de Est.

Sondajul a fost realizat între 11 și 15 august pe un eșantion reprezentativ de 1.036 de adulți ucraineni cu ajutorul interviului telefonic asistat de calculator. Eșantionul nu a inclus ucrainenii care au părăsit țara sau pe cei care locuiesc în Crimeea sau în alte zone ocupate de Rusia care nu sunt acoperite de operatorii de telefonie mobilă ucraineni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ar fi util un asemenea studiu, adaptat realităților de la noi, care ar arăta percepția reciprocă a celor două popoare, român și ucrainean. Util pe termen lung…

    • Poti sa iei ca model perceptia moldovenilor de peste Prut despre romani. Zeci de ani au fost „prelucrati ideologic” ca romanii sunt fascisti (mai nou putin escaladeaza in „nazisti” pentru rusii crescuti in tema marelui razboi pentru apararea patriei, care poate justifica zeci de milioane de morti fara legatura cu marea victorie) . Cei care nu s-au lasat „educati” au luat trenul spre Siberia. Cu bilet platit de pcus dar lasandu-si in schimb, agoniseala in grija celor care au crezut in steaua rosie.

  2. Si eu am o parere foarte buna despre polonezi.

  3. Dacă aveam politicieni polonezi eram departe azi,nu cu 40 de ani în urma civilizației!

    • Asta e valabil de sute de ani dar mai concret putem zice de pe la 1939 incoace, fiindca urmarile se vad…