G4Media.ro

Tratamentul cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19 nu mai este autorizat în Franța, după…

sursa foto: Facebook

Tratamentul cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19 nu mai este autorizat în Franța, după avertismentul OMS / În România, controversatul medicament este prevăzut în protocolul oficial de tratament aprobat de Ministerul Sănătății

Tratamentul cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19 nu mai este autorizat în Franța, a decis Guvernul de la Paris, în urma unui aviz al Înaltului Consiliu pentru Sănătate Publică. Decizia vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochină pe care le realizează cu partenerii săi din mai multe țări, din cauza riscurilor pentru pacienți. În schimb, protocolul de tratament pentru coronavirus publicat vineri de Ministerul Sănătății din România recomandă hidroxiclorochina în toate stadiile Covid-19.

Guvernul francez a abrogat miercuri derogările care autorizează prescrierea hidroxiclorochinei împotriva Covid-19 în spitalele din Franța, cu excepția studiilor clinice, în urma unui aviz nefavorabil al Înaltului Consiliu pentru Sănătate Publică, potrivit unui decret publicat în Jurnalul Oficial, relatează AFP.

Marți, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică, sesizat de ministrul Sănătății Olivier Véran, a recomandat „să nufie  folosită hidroxiclorochina în tratamentul Covid-19” în afara studiilor clinice, indiferent dacă este administrată singură sau în combinație cu un antibiotic. Agenția medicamentului a anunțat, în paralel, marți, că a „început” procedura de suspendare „ca precauție” a studiilor clinice care evaluează hidroxiclorochina la pacienții cu Covid-19.

Decizia Franței vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis, luni, că a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochină pe care le realizează cu partenerii săi din mai multe țări, ca o precauție pentru siguranță: „Comitetul director a suspendat porțiunea de hidroxiclorochină a studiului clinic de solidaritate, în timp ce problema de siguranță a fost luată în considerare. Celelalte studii clinice continuă”, a declarat directorul general al agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Le Figaro.

Vineri, revista științifică The Lancet a publicat un studiu despre hidroxiclorochină, care a implicat peste 96.000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente, ceea ce concluzionează că acest tratament ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces. Realizat pe aproape 15.000 de pacienți, acest studiu este „primul studiu la scară largă” care furnizează „dovezi statistice solide” conform cărora clorochina și derivatul acesteia, hidroxiclorochina, „nu beneficiază pacienții cu Covid-19” conform Dr. Mandeep Mehra, autorul său principal.

Potrivit unui studiu chinez pe 150 de pacienți spitalizați cu simptome ușoare până la moderate ale unei infecții pulmonare cauzate de noul coronavirus, hidroxiclorochina nu a adus nicio îmbunătățire semnificativă. Cu toate acestea, au fost raportate reacții adverse nedorite pentru unii dintre pacienți.

Totuși, hidroxiclorochina este recomandată pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 din România, în toate stadiile bolii.

Ministerul Sănătății din România a aprobat săptămâna trecută noul protocol de tratament pentru coronavirus, care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, hidroxiclorochina este recomandată în tratamentul infecțiilor cu noul coronavirus.

În ordin se arată că „hidroxiclorochina a demonstrat activitate in vitro împotriva SARS-CoV-2, precum și unele rezultate pozitive în tratamentul pacienților cu COVID-19. Yao X și colegii au descoperit că, în comparație cu clorochina, hidroxiclorochina inhibă SARS-CoV-2 de 7,6 ori mai eficient in vitro. Hidroxiclorochina este mai bine tolerată față de clorochină și are mai puține interacțiuni medicament-medicament; în plus, a fost utilizată pe scară largă și în tratamente de durată în reumatologie, fără a genera efecte adverse în proporții semnificative. Mecanismul molecular de acțiune al clorochinei și hidroxiclorochinei nu a fost complet elucidat. În primul rând, cele două medicamente pot modifica pH-ul de la suprafața membranei celulare și, astfel, inhibă fuziunea virusului cu membrana celulară. De asemenea, pot inhiba replicarea acidului nucleic, glicozilarea proteinelor virale, asamblarea virusului și eliberarea virusului din celula infectată. Datele publicate în 17 martie 2020 de către grupul coordonat de Gautret C. care au evaluat 42 de pacienți indică o debarasare de virus mai rapidă la pacienții cu COVID-19 care au primit hidroxiclorochină. Balanța beneficii/riscuri posibile (eficiența in vitro, posibila eficiență în clinică și riscul redus de efecte adverse) a plasat hidroxiclorochina drept o alternativă terapeutică antivirală în acest stadiu al evoluției pandemiei de COVID-19, ceea ce a dus inclusiv la obținerea autorizației provizorii de utilizare în SUA”.

Tratamentul propus de Ministerul Sănătății din România în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluție severă:

Forma de boală (severitate) Tratament recomandat Doza/zi Durata standard a tratamentului Reacții adverse
Asimptomatic Nu
Ușoară – IACRS Hidroxiclorochină* asociat cu lopinavir/ritonavir* sau Azitromicină** Umifenovir 2 x 400 mg/zi în prima zi (2 x 2 tb/zi), apoi 2 x 200 mg/zi (2 x 1 tb/zi) Copii 5 mg/kgc/zi în 2 prize 2 x 400/100 mg/zi (2 x 2 tb/zi) Copii 2 x 300/75 mg/m2/zi 500 mg/zi, ziua 1, apoi 250 mg/zi, încă 4 zile 3 x 200 mg/zi 5-7 zile 7-10 zile 5 zile 10-14 zile tulburări de ritm/conducere diaree (40,9%), greață (40,9%), stomatită (18,2%), anemie (45,0%), leucopenie (40,0%)
Medie Pneumonie fără criterii de severitate Hidroxiclorochină* + Lopinavir/Ritonavir***sau Azitromicină** Umifenovir 2 x 400 mg/zi în prima zi (2 x 2 tb/zi), apoi 2 x 200 mg/zi (2 x 1 tb/zi) Copii 5 mg/kgc/zi în 2 prize 2 x 400/100 mg/zi Copii 2 x 300/75 mg/m2/zi 500 mg/zi, ziua 1, apoi 250 mg/zi, încă 4 zile 3 x 200 mg/zi 5-7 zile 10-14 zile 5 zile 10-14 zile Se administrează cu mâncare sau cu o cană de lapte.
Severă^a/Critică^b Hidroxiclorochină* + remdesivir sau Lopinavir/Ritonavir dacă remdesivir nu este disponibil (până când este obținut) + terapie imunomodulatoare:Tocilizumab (la pacienții cu sindrom de „furtună de citokine“***** Corticoizi, plasmă de convalescent, alte imunosupresoare 2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi Copii 5 mg/kgc/zi în 2 prize 200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi Copii sub 40 kg – 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi Doza este administrată sub formă de sirop pe sonda nazogastrică****. 8 mg/kgc, maxim 800 mg pev lentă la adult (12 mg/kg la copiii sub 30 kg) minimum 5 zile 10 zile 1-3 doze la intervale de minimum 8 ore între ele acces conform descrierii din textul de mai sus privind remdesivir

* De efectuat ECG zilnic pentru evaluare QT; contraindicații: QT > 500 msec, miastenia gravis, porfirie, patologie retiniană, epilepsie; analiza beneficiu-risc în cazul gravidelor; se poate înlocui cu umifenovir, favipiravir, remdesivir (cu restricțiile specificate în text).
** La pacienți cu QT corectat < 500 ms, cu efectuarea ECG zilnic și ionograma la 48 de ore.
*** Se înlocuiește lopinavir/ritonavir cu umifenovir în asocierile cu hidroxiclorochină la pacienții cu probleme cardiace la risc de aritmii prin alungire de QT.
**** Comprimatele de lopinavir/ritonavir pierd aproximativ jumătate din eficacitatea lor.
***** Limfohistiocitoza hemofagocitară.

Amintim că un studiu realizat și publicat în SUA în aprilie, fără evaluare colegială (peer review), arată că o combinație între hidroxiclorochină și antibioticul Azitromicină, așa cum recomandă și Ministerul Sănătății din România, nu are efecte benefice asupra pacienților infectați cu coronavirus. Specialiștii au arătat că utilizarea combinației este contraindicată din cauza potențialelor toxicități care duc la creșterea riscului de afecțiuni cardiace, potrivit National Public Radio.

Luni, specialistul francez în boli infecțioase, Didier Raoult, a criticat rezultatele studiului publicat vineri de The Lancet, considerându-l „încurcat” pentru că a fost realizat de „persoane care nu au văzut pacienți”. „Nimic nu va șterge ceea ce am văzut cu ochii mei”, spune profesorul din Marsilia, care susține, pentru grupul său de 3.600 de pacienți, cei mai mulți fiind tratați cu combinația de hidroxiclorochină și azitromicină (un antibiotic)”, cea mai scăzută mortalitate din lume (…) la 0,5%”.

De altfel, susținerea de către Didier Raoult a tratamentului cu hidroxiclorochină a generat o vie polemică în Franța încă din luna martie.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Nu am inteles niciodata cum de doctorii recomandau intr-o veselie acest medicament.
    Si cum de televiziunile il invitau pe doctorul ala roman din Amrica care recomnda clorochina. Totul fara sa aiba nici un studiu la baza.
    Si apoi mai erau si asa zisii doctori ultyr-ortodocsi, aia care lupta impotriva avccinurilor, si care prea-marea clorochina si vitamina C.
    Pe baza a ce recomanda cineva medicamente neomologate pe anumite boli?

    • didier raoult a spus ca Hidroxi… tb dat bolnavilor INAINTE de a ajunge la TI / ER.

      studiul asta a aratat: ca degeaba il dai celor internati

    • didier are 4000 de vindecati

      cea mai.mica rata de decedati

      dar las ca „SMALL” PHARMA continua testarile cu medicamentele mai scumpe

    • mda. acest profesor a facut teste neomologate pe oameni.
      luati voi clorochina si vitamina C cu lingura pana nu mai puteti. O sa traiti vesnic.

    • @gicu nu ai inteles pentru ca nu nu prea intelegi mare lucru.
      sunt studii care arata ca hcq e eficienta si safe. daca te duce capul sa „goagalesti”, o sa le gasesti. din cauza acestor studii se foloseste. hcq + az + zinc in primele 5 zile de la aparitia simptomelor. cam asta e formula acceptata. efectele secundare sunt rare .
      btw, hai sa oprim si administrarea antibioticelor, ca si acestea pot sa aiba efecte secundare grave. sau terapiile in tratarea cancerului, de astea ce sa mai zic. daca ar fi sa folosim criteriile invocate de oms pentru a stopa administrarea hcq ar trebui sa stopam administrarea a cel putin jumatate din medicamentele existente.
      si btw, ce facem, oprim hcq si pentru bolnavii de lupus? la acestia nu apar aritmii?
      de fapt, mai asculta cineva de oms? cei care ziceau ca nu e pandemie, ca nu se transmite de la om la om, ca masca nu e utila, etc?

    • Maroc trateaza cu schema Prof. Raoult, ei produc hidroxiclorochina si au confiscat inca din martie toata productia pentru uz intern, Stau mult mai bine decat multe tari Europene cu ifose de superioritate.
      https://www.worldometers.info/coronavirus/country/morocco/

  2. Ar trebui interzisa urgent chimioterapia in tratamentul cancerului. Medicamentele folosite in chimioterapie sunt extrem de toxice, mult mai toxice decat Hidroxiclorochina. Nu trebuie umblat cu dubla masura cand este vorba despre riscurile medicamentelor asupra bolnavilor. Liste lungi de efecte adverse grave prezinta si medicamentele destinate reducerii nivelului colesterolului (statinele) sau cele pentru tratarea diabetului de tip 2(metformina in diverse formule), medicamente mai periculoase decat hidroxiclorochina. As mai adauga toxicitatea paracetamolului asupra ficatului. Cine nu crede, sa caute pe internet prospectele acestor medicamente care ar trebui interzise urgent.

  3. Oameni nepriceputi testeaza cu surubelnita vindecarea de Covid19. In timpul asta, in Provence (sudul Frantei) unde profesorul Didier Raoult vindeca bolnavii cu schema sa de tratament care contine si hidroxiclorochină, a vindecat 4000 de bolnavi la o mortalitate de numai 2% fata de 15% la Paris. Asta este o realitate, oamenii vindecat exista si pot depune marturie, Profesorul Raoult este medic si trateaza bolnavii ca indatorirea primordiala a sa, in loc sa faca teste tampite la vreme de pandemie. Rezultatele sale sunt o realitate, dincolo de testele de laborator facute de diletatnti sau de rau intentionati platiti de Big Pharma. Apropo de teste tampite: era un banc cu Bula, care testa auzul la muste. In prima faza a rupt aripile mustei, a batut din palme si musca a fugit. Concluzia lui Bula: disparitia aripilor nu afecteaza auzul mustei. In a doua faza a rupt doar picioarele mustei, a batut din palme si musca a zburat. Concluzia lui Bula: nici pierderea picioarelor nu afecteaza auzul mustei. In faza a treia a rupt si aripile si picioarele mustei, a batut din palme si musca n-a mai reactionat: concluzia lui Bula: daca rupi si aripile si picioarele mustei, aceasta devine surda. Cam asa este si cu experimentele cu hydroxiclorochina facute de unii habarnisti. Nu este panaceu universal, dar in acest moment este una dintre solutiile eficiente pentru tratarea bolnavilor de Covid19. Oamenii vindecati sunt marturie vie. Din nefericire, guvernul s-a vandut intereselor Big Pharma care doreste sa introduca medicamente extrem de scumpe, care sa inlocuiasca la preturi exorbitante vechile medicamente ieftine si eficiente. Interdictia data de guvern este un act de coruptie care favorizeaza profiturile nemeritate ale Big Pharma in defavoarea pacientilor. Daca Hidroxiclorochina este atat de toxica cum mint ticalosii astia, atunci de ce este in continuare folosita la tratamentul afectiunilor reumantismale, lupus, malarie sau alergii? Sa o interzica total! Lumea politica este o lume ticaloasa cu o poleiala de civilizatie in sopatele careia se ascund caractere infecte, traisni-i-ar Dumnezeu de nemernici!

  4. Oameni nepriceputi testeaza cu surubelnita vindecarea de Covid19. In timpul asta, in Provence (sudul Frantei) unde profesorul Didier Raoult vindeca bolnavii cu schema sa de tratament care contine si hidroxiclorochină, a vindecat 4000 de bolnavi la o mortalitate de numai 2% fata de 15% la Paris. Asta este o realitate, oamenii vindecat exista si pot depune marturie, Profesorul Raoult este medic si trateaza bolnavii ca indatorirea primordiala a sa, in loc sa faca teste tampite la vreme de pandemie. Rezultatele sale sunt o realitate, dincolo de testele de laborator facute de diletatnti sau de rau intentionati platiti de Big Pharma. Apropo de teste tampite: era un banc cu Bula, care testa auzul la muste. In prima faza a rupt aripile mustei, a batut din palme si musca a fugit. Concluzia lui Bula: disparitia aripilor nu afecteaza auzul mustei. In a doua faza a rupt doar picioarele mustei, a batut din palme si musca a zburat. Concluzia lui Bula: nici pierderea picioarelor nu afecteaza auzul mustei. In faza a treia a rupt si aripile si picioarele mustei, a batut din palme si musca n-a mai reactionat: concluzia lui Bula: daca rupi si aripile si picioarele mustei, aceasta devine surda. Cam asa este si cu experimentele cu hydroxiclorochina facute de unii habarnisti. Nu este panaceu universal, dar in acest moment este una dintre solutiile eficiente pentru tratarea bolnavilor de Covid19. Oamenii vindecati sunt marturie vie. Din nefericire, guvernul s-a vandut intereselor Big Pharma care doreste sa introduca medicamente extrem de scumpe, care sa inlocuiasca la preturi exorbitante vechile medicamente ieftine si eficiente. Interdictia data de guvern este un act de coruptie care favorizeaza profiturile nemeritate ale Big Pharma in defavoarea pacientilor. Daca Hidroxiclorochina este atat de toxica cum mint ticalosii astia, atunci de ce este in continuare folosita la tratamentul afectiunilor reumantismale, lupus, malarie sau alergii? Sa o interzica total! Lumea politica este o lume necinstita cu o poleiala de civilizatie in sopatele careia se ascund caractere dubioase.

  5. Hcg se va folosi doar pt vipuri.Sarmanii nu vor mai avea voie la asemenea tratament,ei vor fi „tratați” cu medicamente scumpe dar din păcate ineficiente.Ideea e că acest virus trebuie să-i curețe pe cei neputincioși și pe cei săraci.

  6. Doamna Campean, redactia dvs s-a remarcat pe tot parcursul acestei triste perioade printr-o selectie atenta si constanta a stirilor negative despre cloroquina si, pentru contrast, sau pentru diferenta colosala de pret, a oricarei stiri, oricat de banale si de false, dar pozitive, despre medicamentul Remdesivir.
    Pentru obiectivitate, in legatura cu articolul de mai sus, poate cititorii dvs ar trebui sa aiba dreptul si la urmatoarele stiri publicate pe larg in media internationala, exprimand dubii serioase despre corectitudinea studiului din Lancet:
    https://www.nytimes.com/2020/05/29/health/virus-hydroxychloroquine-lancet.html
    https://www.theguardian.com/world/2020/may/29/covid-19-surgisphere-hydroxychloroquine-study-lancet-coronavirus-who-questioned-by-researchers-medical-professionals

    Si, pentru ca suntem atenti la tot ce scrie redactia dvs, va redau un fragment din articolul:
    https://www.g4media.ro/creste-numarul-tarilor-care-cer-anchetarea-chinei-din-cauza-pandemiei-un-raport-al-agentiilor-de-spionaj-sustine-ca-beijingul-a-mintit-in-legatura-cu-virusul.html

    “Richard Horton, co-președinte al Expert Review Group din cadrul OMS, a lăudat gestionarea pandemiei din partea China într-un interviu acordat China Global Television Network. „China ar trebui să fie foarte mândră de comunitatea sa științifică și medicală,” a spus Horton, adăugând că este „inutil” și „incorect” ca China să fie învinovățită pentru pandemie.
    Horton, care este și redactor-șef al revistei medicale britanice The Lancet, a dat vina pe SUA pentru că ar fi acționat prea încet în fața amenințării. „Majoritatea țărilor occidentale, și Statele Unite ale Americii, au pierdut toată luna februarie și începutul lunii martie înainte de a acționa. Aceasta este tragedia umană a COVID-19”, a declarat el.”
    Doua intrebari, poate reusiti dvs sa ne clarificati:
    1. Pe baza articolului din Lancet, OMS a decis intreruperea temporara a studiilor pe cloroquina. Dnul Horton, fervent admirator al succesului chinezIlor In lupta cu Covid, este si redactorul sef al Lancet. Credeti ca ar putea exista vreo legatura intre China, OMS, Lancet si vreo tentativa de ridiculizare a presedintelui Trump, stiut suporter si mai nou, utilizator sub supraveghere medicala si publica de cloroquina?
    2. Intr-o lume paralela, a conspiratiilor, ar putea exista vreo legatura intre data publicarii articolului din Lancet, incercand sa scoata total din joc cloroquina si data publicarii unui raport preliminar, in New England Journal of Medicine despre beneficiile tratamentului cu remdesivir, informatii selectate dintr-un studiu nepublicat inca dar care, mai degraba sub forma de zvon preluat de media, pare a fi un produs important, sau chiar singurul, in tratamentul pacientilor cu covid? Acelasi raport preliminar arata de fapt ca rata mortalitatii pacientilor cu remdesivir nu se deosebeste semnificativ de cea a pacientilor tratati cu placebo.
    Cititorii dvs ar fi meritat sa fie informati si despre aceasta stire:
    https://edition.cnn.com/2020/05/22/health/remdesivir-covid-19-trial-results-nejm-study/index.html

    O ultima intrebare, cu tot respectul …: in ce masura va propuneti sa fiti un actor echilibrat in aceasta piata de informatii despre sanatate? Ar fi potrivit totusi un efort de obiectivitate care sa va fereasca sa fiti fara voie o platforma pentru stiri false, tendentioase si in cele din urma cu impact major pe opiniile si comportamentul cititorilor dvs.

  7. In atentia dumneavoastra:
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-hydroxychloroquine/study-authors-retract-influential-lancet-hydroxychloroquine-article-idUSKBN23B31W

    Sa vedem daca admiratorul PCC si redactorul-sef al publicatiei Lancet, dl Richard Horton, isi va lua acum o vacanta prelungita, eventual in tara cu un sistem medical pe care domnia sa il admira atat de mult.