G4Media.ro

Transportatorii solicită eliminarea prevederii din proiectul de modificare a Codului fiscal, potrivit…

Transportatorii solicită eliminarea prevederii din proiectul de modificare a Codului fiscal, potrivit căreia impozitele pentru salariaţii din transporturile rutiere cresc de până la 10 ori

Mai multe organizaţii ale transportatorilor solicită Guvernului eliminarea unei prevederi din proiectul de modificare a Codului fiscal potrivit căreia impozitele pentru salariaţii din transporturile rutiere cresc de până la 10 ori.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„COTAR , APTE 2002, APULUM solicită eliminarea, de urgenţă, a prevederii din viitorul Cod fiscal care va introduce supraimpozitarea veniturilor transportatorilor. Suntem pregătiţi să ieşim în stradă, în toată ţara! Propunerea de majorare a impozitelor pentru transportatori va băga în faliment toate firmele româneşti, după doi ani şi jumătate în care transportatorilor li s-au pus piedici şi nu li s-a acordat nici un fel de ajutor. Acest sector economic a fost grav afectat de restricţiile impuse de pandemie, apoi de majorarea preţurilor la carburanţi şi la poliţele RCA. Toate acţiunile guvernelor din ultimii doi ani şi jumătate au fost în defavoarea transportatorilor români”, se arată într-un comunicat COTAR remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, transportul rutier din România este ţinta atacurilor permanente din ultimii ani ale unor companii multinaţionale care doresc să elimine firmele de pe piaţa românească, pentru a putea prelua această piaţă.

„Observăm o permanentă sincronizare a acţiunilor guvernelor României cu dorinţele companiilor care se pregătesc să intre pe piaţa din ţara noastră, pentru că toate deciziile au fost luate astfel încât să distrugă firmele româneşti. Parlamentul a legiferat, iar preşedintele României a promulgat, la finalul lunii martie 2022, Legea de corectare a abuzurilor ANAF, instituţie care a interpretat în mod abuziv Codul fiscal, pentru a stabili impozite suplimentare pentru sectorul de transport rutier. Noua propunere de modificare a Codului fiscal, lansată în dezbatere publică fără consultarea prealabilă a transportatorilor, vine din nou cu majorarea impozitelor pentru salariaţii din transporturile rutiere, de până la 10 ori, după ce ni s-au dat asigurări că nu vor mai exista majorări de taxe şi impozite în acest sector economic”, subliniază documentul citat.

Propunerea de la punctul 36 din Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal transformă în venituri impozabile toate sumele care depăşesc 33% din salariul de bază, reprezentând indemnizaţii plătite pentru clauza de mobilitate. COTAR arată, în context, că prin această modificare, Guvernul vrea să anuleze o lege votată de Parlament şi promulgată de Preşedinte, la mai puţin de 3 luni de la intrarea ei în vigoare – Legea 72/2022.

Potrivit confederaţiei, această Lege a răspuns principalelor solicitări ale transportatorilor rutieri, eliminând incertitudinea juridică, în urma interpretărilor eronate din partea ANAF, privind impozitarea diurnei şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale în UE, astfel încât să se asigure competitivitatea transportatorilor rutieri români la nivel european. Legiferarea în acest sens a venit în contextul intrării în vigoare a prevederilor Pachetului Mobilitate 1 privind detaşarea conducătorilor auto.

„Conform legislaţiei în vigoare, indemnizaţiile plătite pentru clauza de mobilitate au acelaşi regim ca indemnizaţiile de detaşare/delegare, fără a fi impozitate suplimentar. Noua formulă de impozitare propusă pentru veniturile aferente prestaţiilor suplimentare intră în contradicţie cu toate deciziile şi directivele UE, fiind calea cea mai sigură de a aduce firmele de transport româneşti în imposibilitatea continuării activităţii. În ciuda tuturor problemelor pe care le-au avut transportatorii în ultimii doi ani şi jumătate, acest sector economic a generat, anul trecut, încasări valutare de aproape 7,5 miliarde de euro, bani care au ajuns în economia României, contribuind la excedentul de servicii din balanţa de plăţi cu peste 4,2 miliarde de euro, iar împreună cu toate activităţile conexe am contribuit cu peste 18% din PIB -ul României”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii transportatorilor precizează, totodată, că pierderile calculate în urma aplicării prevederilor actuale pentru viitorul Cod fiscal sunt de circa 1,5 miliarde de euro pe an.

„Continuă scumpirea carburanţilor, chiar şi când preţul barilului de petrol scade, însă Consiliul Concurenţei consideră că este normal să se întâmple aşa. La fel consideră şi în legătură cu scumpirea poliţelor RCA, la toate firmele de asigurări. Amintim Guvernului României că România este un stat democratic, iar Parlamentul este garantul democraţiei. Executivul nu are dreptul să modifice o lege votată de Parlamentul României, la trei luni după intrarea ei în vigoare, mai ales după ce au fost respectate toate prevederile Dialogului Social. Guvernul încalcă inclusiv prevederile Legii dialogului social, nu doar principiul separaţiei puterilor în stat. În plus, Guvernul României arată că lucrează mai mult pentru companiile străine care îşi doresc să intre pe piaţa românească”, menţionează COTAR.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România are ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto,unitatilor reparatoare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. ATI VAZUT CE PROPRIETATE SI-A TRAS VARANU ? EFTIN, CA PENTRU EL. PROPRIETATE DOMNEASCA. PENTRU CAPUL DE DINASTIE VARANA.

  2. Fără pensii speciale, fără impozite speciale! Toți egali! Visul de aur al comunismului. Acu e acu! Îmi place chestia cu egalitatea dar nu prea îmi place chestia cu comunismul!

  3. Articol de doi bani. Se impoziteaza ce?
    In transporturi evaziunea fiscala e ceva obisnuit.
    Platesc soferii cu salariul minim si restul de 1800-2000€ sunt considerati diurna.

    • Si unde e evaziunea in asta tovarase? Aaa, ca ai tu un stat incompetent care nu vrea sa iti impoziteze veniturile conform restului uniunii europene (de la un 40-45% la un rezonabil 20%) si astfel ai un salariu minim compensat printr o diurna maxima asa incat sa nu iti ajute intotdeauna la acordarea unui imprumut ori sa fie calculat la pensie?! Pana una alta, tovarase, esti in uniunea europeana, deci te poti angaja la orice firma din ue, acolo unde crezi tu ca nu se face evaziune (defapt acolo unde statul impoziteaza veniturile omeneste, nu ca in ro cu 40-45%)… aaa dar stai… daca te angajezi la strain, pe ala nu il mai intereseaza ca vrei acasa des, ala are nevoie tot anul de tine si nici nu il intereseaza cu ce te deplasezi tu acasa. In schimb, daca nu esti gasca, ai un numar de zile de concediu anuale, echivalentul unui salariu… dar stii cum e vorba aia, pleaca cainele de la macelarie? Cine sa ti ofere mai multa atentie decat amaratii de cartonari romani cum ii numesti tu pe la parcari…

    • #Gabriel, de pensii private ai auzit? Se platesc lunar, si conduc la o pensie frumoasa, separata de cea de stat. Ori astepti sa ti-o plateasca tot firma angajatoare? De ce nu te angajezi in constructii? Sau in IT? Aceste ramuri sunt ocrotite de guvernele incompetente ale Romaniei. Vei avea un salariu mare si o diurna mica, daca vei alege constructiile, va fi exact ceea ce iti doresti. Veniturile soferilor din transporturi, in ultimi 10 ani s-au dublat, desi carburantii s-au dublat, asigurarile au crescut extraordinar de mult, iar veniturile transportatorilor au stagnat. Sti la ora actuala cu cat este platit transportatorul in Romania?( 5.5ron/km, fara dislocari). Sti cat mai costa o anvelopa? (2000 ron x12 roti per ansamblu). Sti cat costa un banal rca pentru un cap tractor?(12000 ron, si mai adaugi in jur de 4000 ron pt. un casco). Si ar mai fi multe de spus, dar sti tu cum e, fiecare si le vede pe ale lui, altii-s de vina…

  4. „Reprezentanţii transportatorilor precizează, totodată, că pierderile calculate în urma aplicării prevederilor actuale pentru viitorul Cod fiscal sunt de circa 1,5 miliarde de euro pe an” .

    Cu alte cuvinte transportatorii vor să fie lăsați sa facă în continuare evaziune fiscală de 1 5 mld euro anual. O spun chiar ei, cu subiect și predicat

    • Impozitul respectiv se refera la impozitarea venitului soferilor, suplimentar, gogosel… vezi sa nu se rasfranga asupra diurnei acest impozit suplimentar… in ziua de azi soferul castiga mai mult decat patronul. Patronul e si cu fiarele si cu asigurarile marite si cu motorina marita, clientii nu platesc cat ar trebui… in opinia mea singurii evazionisti sunt complicitatea soferilor si a patronilor ce „se ajuta” sa faca km multi. Ia sa fie toata lumea corecta, sa se ajunga la un pret rezonabil pentru serviciile oferite… dar tot ti.pul se gaseste cate un dorel sa faca el ce vrea, ca el nu e oaie…

      #IRTA daca nu esti in masura sa comentezi, lasa pe cine trebuie, nu ti mai baga nasul unde nu ti fierbe oala. Pune mana si cumparati un camion(sunt destui colegi ce au facut asta, si eu sunt plecat tot de la soferie), plateste ti darile, plateste ti reparatiile, motorina, taxele, si pe urma trage concluziile… toti aveti impresia ca e un castig fantastic, ca nu vor „nenorocitii” de patroni sa plateasca, ca se face evaziune, etc.

  5. Prostane! Diurna nu este salariu! Pt ca u sofer mananca din diurna se intretine din diurna! Tu manaci cu mă-ta acasa din acelasi castron si dupa ce face ea baie faci si tu in aceeasi apa ca tot e caldă! 🤣

    • exact așa fac eu baie! Ce sa-i faci, nu toți avem luxul din cabina de TIR unde ne lăfăim într-o baie cu spumă într-un PET de 5 litri sau in chiuveta din toaleta tir-parkingului.

      Te invidiez, Kolega!