G4Media.ro

Totul despre anticipate

Totul despre anticipate

Președintele Klaus Iohannis a spus din nou despre organizarea de alegeri anticipate că ar fi ”o soluție bună și de dorit”, în timp ce premierul Ludovic Orban susține cu rezerve proiectul prezidențial. Care sunt însă argumentele pro anticipate și de ce în PNL există rețineri față de devansarea calendarului electoral? Ce ar putea rezolva organizarea alegerilor înainte de termen și de ce sunt ele atât de importante pentru șeful statului?

Argumente pro-anticipate

  • Dacă nu vor fi organizate anticipate în următoarele trei, maxim patru luni, valul electoral favorabil președintelui Iohannis și PNL se stinge. Susținătorii anticipatelor consultați de G4Media.ro se tem că guvernul Orban va pierde puncte până la alegerile din toamnă, că PSD va avea astfel ocazia să revină, iar PNL pierde avantajul de acum pe fondul unor inerente uzuri și erori la guvernare.
  • Organizarea de alegeri anticipate înainte de locale ar oferi PNL și Alianței USR/PLUS șansa de a forma împreună o majoritate absolută în viitorul Parlament. Doar în condițiile unei super-majorități pot fi realizate două mari reforme esențiale pentru România: reforma Constituțională și reforma administrativă.
  • România funcționează cu două sisteme complet depășite, care desenează arhitectura statului român de azi: Constituția iliesciană de acum 30 de ani și administrația ceaușistă, cu mii de unități administrativ teritoriale ineficiente. Cu împărțirea județelor de azi, România subperformează în atragerea de fonduri UE.
  • Klaus Iohannis iși dorește să rămână în cartea de istorie. După primul mandat nu poate spune decât că a învins candidatul PSD și că a scos acest partid nociv de la guvernare. Cartea de istorie nu va reține însă decât într-un rând acest mic detaliu. Un președinte relevant rămâne în memoria colectivă cu proiecte majore, nu prin absențe lungi, tăceri asurzitoare sau alegeri câștigate la scor mare. Dacă în timpul celui de-al doilea mandat reușește  schimbarea la față a României, prin modernizarea substanțială a statului, la numele lui Klaus Iohannis se va adăuga titulatura de ”reformator”, nu i se va spune doar ”cel tăcut” și ”absent”.
  • Dacă anticipatele vor avea loc înainte de localele de anul viitor, Guvernul și PNL ar scăpa de șantajul primarilor și baronilor locali. Ei trag condiționat în campania pentru parlamentare de banii primiți de la centru. Or, prin organizarea de parlamentare înainte de locale, primarii vor fi obligați să se implice gratuit, deoarece de scorul partidului depind, ulterior, șansele lor la locale.
  • Anticipatele organizate acum, când PSD a înregistrat cel mai slab scor la prezidențiale din istoria sa, ar reduce și mai mult influența acestui partid profund nociv pentru democrație, existând o șansă reală să fie coborât sub 20 de procente.
  • Astfel de ocazii se ivesc rar în istoria unei țări. Traian Băsescu a avut și el în plan, la început de 2005, să forțeze anticipate, dar partenerul său politic de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, s-a răzgândit în ultimul moment fiind convins că fostul președinte nu-l va mai numi premier. Și Băsescu a avut în plan o mare reformă administrativă, dar în absența unei majorități puternice nu l-a putut pune în practică.

Argumente anti-anticipate

  • Constituția în vigoare face anticipatele dificil, dacă nu aproape imposibil de declanșat. Trebuie să cadă două guverne consecutiv pentru ca președintele să dizolve parlamentul. Așadar, parlamentarii ar trebui să-și voteze scurtarea mandatului. Circa o sută dintre ei ar rămâne și fără pensie specială, fiind la primul mandat. Potrivit legii, dacă mandatul se încheie înainte de termen, își pierd privilegiile. Susținătorii anticipatelor afirmă că există soluții juridice pentru ca parlamentarii să nu rămână fără pensia specială, dar nu e clar dacă acestea vor funcționa.
  • Premierul Ludovic Orban se află în situația lui Călin Popescu Tăriceanu acum 15 ani: ce garanții are că președintele îl va numi din nou premier după anticipate? Chiar dacă le primește, premierul riscă totuși să nu se mai întoarcă în fruntea unui eventual guvern PNL-USR-PLUS. Altele vor fi negocierile politice după anticipate.
  • În interiorul Alianței, PLUS pare mai interesat de anticipate acum decât USR, care a pierdut șansa de a-și trimite candidatul în turul al doilea de la prezidențiale. Oficial, ambele partide vor anticipate, cerute încă de la europarlamentare, dar între timp peisajul politic s-a schimbat. După înfrângerea lui Dan Barna, cei de la USR s-ar putea să prefere acum alegerile la termen.
  • În PNL există un curent împotriva anticipatelor, atât în rândul parlamentarilor care nu vor să-și încheie mandatul mai devreme cu șase luni sau să-și piardă pensia specială, dar și în rândul primarilor. Aceștia din urmă nu vor să-și piardă influența guvernului și cuvântul de spus în impunerea candidaților la viitorul parlament.
  • Pentru ca alegerile anticipate să poată fi declanșate, trebuie să cadă guvernul. Această condiție poate fi îndeplinită în trei situații: demisia premierului, angajarea răspunderii pe un pachet de legi sau o moțiune de cenzură. În primele două situații, anticipatele depind de voința lui Ludovic Orban și de majoritatea parlamentară, în cea de-a doua situație sunt la mâna PSD. Prin urmare, butonul declanșării anticipatelor se află la Orban și la PSD, nu la Klaus Iohannis, cel care și le dorește cel mai mult.

În concluzie, chiar dacă președintele Klaus Iohannis vorbește tot mai apăsat despre nevoia de anticipate, nu le va putea face fără premierul Ludovic Orban, fără PNL și chiar o parte din PSD, adică de majoritatea parlamentară. Or, e nevoie de negocieri politice intense pentru ca acest Parlament să accepte de bună voie să plece acasă cu șase luni mai devreme. Organizarea alegerilor înainte de termen ar deschide calea unor reforme cruciale pentru viitorul României, dar, pe de altă parte, nimic nu garantează că un guvern de mare coaliție format de PNL-USR-PLUS va funcționa fără mari sincope, având în vedere diferențele mari dintre partide.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Alegerile anticipate sant solutia cea mai buna.asa cum a mentionat presedintele.Tot mai multe dubii am fata de Ludovic Orban.Am impresia ca nu este omul potrivit pe scaunul de premier.

  2. Luat ceea ce este mai bun, de la democratiile Vest:
    1° prezidentiale (2 tururi)
    2° legislative/parlamentare (2 tururi) in maxim 4-6 saptamani dupa prezidentiale.
    Numai asa, veti putea oferi presedintelui, ocazia de a pune in practica programus sau prezidential (ca doar de aceea il votati) aferindu-i o majoritate parlamentara, care sa puna in aplicare programul sau.

    Altfel, presedintele, va ramane ca si acum: zero putere. Macar desfiintati postul, sau schimbati-l intr-unul ca cel german/italian/austriac.

    • In ce priveste relatia Presedinte/Parlament, Romania nu are de unde lua „ce e mai bun” decat de la Franta, pt ca , in UE, doar Romania si Franta sunt republici semiprezidentiale.

      In rest, cand (si daca) se va modifica din temelii Constitutia, atunci chiar s-ar putea lua cele mai bune legi si solutii din Constitutiile solide europene si SUA

    • @Lana
      Oui, pentru inceput, Romania s’ar putea inspira din constitutia celei de-a Va republici franceze, care functioneaza de 61 de ani. Macar ptr a coincide alegerile, ptr a se organiza 2 tururi de scrutin (in afara de europeene) Nu este cel mai bun sistem, insa ofera crearea majoritatilor. Si impiedica „bucataria” intre partide.

      Nu este nevoie de un referendum, pentru asta. O simpla lege, ajunge.

  3. Ma bufneste rasul cand vad cat de fraieri si optimisti sunteti.

    N-am mai trecut prin toate astea o data?

  4. poate autorul articolului ia la recitit articolul in care desfiinta solicitarea USR referitoare la anticipate din momentul de dupa motiunea prin care a cazut Dancila…

    • E o mică mare diferență …mister Tapalagă aka „autorul articolului” are alta viziune după ce Klaus are sacii în căruță. Dacă zice Klaus e bine,se poate…dacă zic cei de la USR PLUS…Nu e bine…sunt inconștienți. Se numeste dublă măsură și e peste tot…pe câmp, pe dealuri,împrejur, în depărtare…Asa a zis poetul…

  5. Sa privim un pic altfel lucrurile . Crede cineva ca presedintele este atit de naiv sa declanseze motiunea de cenzura si caderea guvernului si apoi sa lase descoperit guvernul ORBAN . Eu unul nu cred asta . Anticipatele sau mai bine zis miza anticipatelor , au o singura intrebare si anume obtinerea pensiilor speciale dupa incheierea mandatului . Daca legal aceasta chestiune are o solutie acceptata de toti parlamentarii ,totul se face instantaneu . Deocamdata presedintele a spus in clar ca se rezolva imediat ceea ce se poate face fara o majoritate parlamentara imediata (ordonante de urgenta , asumare de raspundere si chiar vot in parlament ). Imediat urmeaza daca nu se poate construi o majoritate parlamentara , o decizie juridica ce permite accesul la pensie daca parlamentarul a activat mai mult de jumatatea mandatului . Nu sunt de acord ca presedintele va ramane in istorie ca un presedinte tacut ,el este evident un cistigator si a cistigat pina acum totul si o sa vedem imediat ce urmeaza ,o sa fiti iar surprinsi . Presedintele va fi consemnat in istoria romanilor , ca un deschizator de tara si de drumuri , ca parte a Uniunii Europene . O sa fie ajutat si de noua structura de conducere a UE si de personalitatile romanesti ce deja ocupa functii deosebit de importante in UE si NATO. Noua UE isi va modifica rapid formele de luare a deciziilor ,iar populistii ce inca mai pacalesc propriile popoare isi vor arata adevarata fata .

    • Atunci, Presedintele sa treaca la medieri si negocieri pana ii convinge de anticipate, ca oricum alta treaba n-are.

    • Se mediaza si negociaza de mult , inca de la motiune ,ca nu au semnat de timpiti motiunea

    • Singura solutie:
      – Ordonanta de urgenta prin care parlamentarii beneficiaza de pensie speciala daca au indeplinir functia mai mult de jumatate din perioada mandatului.

    • Si inca ceva:
      – Vot electronic pentru Diaspora la alegerile locale si parlamentare.

  6. Frumos subliniat.

  7. Cheia stă în Șparlament.
    O gloată de jmenari puși pe înavuțire proprie!
    Se uită un lucru foarte important: românii vor doar 300 de parlamentari eficienți!
    Intr-un mediu privat, un număr de locuri limitat, necesar a desfășura o activitate, creează competiție și profesionalism.
    Ce avem noi? O gloată de puturoși care niciodată nu știu ce votează, dovadă fiind și produsele lor: legi strâmbe, articolele care se bat cap în cap!

    Șparlamentarii nu au cojones pentru a își da demisia in corpore.
    Interesul personal de maimuță primată e mult mai mare decât a servi interesul național!

    • Adică să arunce pe apa sâmbetei bunătatea de pensie călduță pentru binele țării?!
      Oameni buni, e parlamentul care a făcut zid în jurul tuturor corupților cât de mult a putut.
      Credeți că le pasă de noi sau de ei?!

    • Nu vor fi anticipate pentru că nu există majoritate în Parlament pentru așa ceva. Nu e nimeni atât de dobitoc acolo încât să voteze contra propriilor interese.

    • Vor avea pensii daca acepta anticipate ,nu vor intra intr-o lupta surda cu strada si cu K.J.

    • După părerea mea, vă legați la cap fără să vă doară. Eu de exemplu, oricum votez USR-PLUS indiferent dacă sunt anticipate sau la termen. În ceea ce mă privește, mi-e egal. Părerea mea e că guvernul ar trebui să se concentreze pe ce are de făcut la guvernare și să lase alegerile la termen așa cum sunt ele pentru că oricum nu mai e mult până la ele.

    • Obligatoriu TREBUIE sa iesim in strada :
      1 mentinerea dozei de Placutza Suedeza pentru P$D ca sa stea acolo in noroi pana spunem noi

      2 TREBUIE administrata in paralel Placutza Suedeza la Parlament ca sa isi dea Demisia bidivii de acolo ( avem Sansa Istorica sa aducem P$D la max 15% pondere atat la primarii, consilii judetene cat si Parlament, in 2025 sa nu mai intre in Parlament datorita insuficientei pragului electoral)

      Numai asa vedem Lumina la capatul tunelului Intunecat in care am intrat in 20 05 1990

  8. Nu pot fi facute anticipate decit cu vointa unei majoritati parlamentare. Nu cred ca exista aceasta majoritate, voi credeti?

    • Va exista in curind

    • Pe ce motiv? Pe motiv de mita legislativa (pensii speciale indiferent de mandat)?! Zic ca e OK intr-o „democratie originala”!!!!!!!!!

    • In cazul asta, de ce nu si-ar asuma Guvernul Orban raspunderea in Parlament pentru un pachet de legi bine ales, astfel incat fie sa convinga parlamentul sa-l demita si sa ajungem la anticipate, fie sa ne alegem cu un pachet de legi pe care speram acum ca-l vom obtine de la parlamentul ce va sa fie ales prin anticipate…?
      Ar dura si mai putin.
      Daca Guvernul Orban pica eroic in lupta cu Parlamentul va fi cel mai usor pentru Iohannis sa-l numeasca din nou si sa repete figura.
      Pana una-alta trebuie musai, rezolvat bugetul inainte de a pica.
      Intre timp putem sa mancam seminte pe margine si sa facem oricate scenarii ca de facut nu putem face altceva; tot timpul le va confirma/infirma.

    • Marcel, te legi de amanunte ,tara trebuie adusa pe drumul cel bun ,indiferent cum . Nevoia ta de perfectiune nu isi are locul aici .

  9. Intreaga problema legata de viitorul imediat al Romaniei se axeaza pe alegerile anticipate.Daca ele au loc ,timp5 ani de acum inainte se pot pune bazele unei noi Romanii .PIna si PSD ar trebui dincolo de orisice conotatie politica sa accepte asta .

  10. Am citit “analiza”: bun, nu mai facem anticipate. Pentru că “anticipăm” deja neînțelegeri între membri unei “coaliții” ce nici nu există încă. Punem punct analizei și mergem multumiți la culcare.

    Întrebare: înainte de anticipate se organizează sau nu dezbateri tv? Ca să anticipăm dacă subiectul ăsta predilect va fi scos din nou de la naftalină.

  11. Sa modifici Contitutia cu o majoritate absoluta rezultata in urma a trei ani de gherila institutionala si mediatica, nu cred ca e o idee buna. Modificarea Constitutiei, care fara discutie este necesara, ar trebui sa fie facuta intr-un climat cat mai putin efervescent, implicand toti actorii democratici, inclusiv Opozitia. La cat de polarizata este societatea si la cat de deformata este perceptia despre Statul de Drept zilele astea, cine stie ce „portite” se mai pot deschide.
    #democratiecupretredus

  12. VICTORIA LUI KLAUS JOHANNIS E VICTORIE SI NIMENI NU O POATE NEGA ! EA TREBUIA SĂ SE ÎNTÂMPLE EXACT CU JOHANNIS si nu cu altcineva . Dar o dată cu ea ROMÂNIA a intrat pe cel mai minat teritoriu politic din ultimii 30 de ani . ABSOLUT CERT ! Si zău, că e nevoie mare de noroc, nu doar de calcule, traseism, scenarii , trădări , reveniri etc . Anul 2020 va fi mult mai complicat si mai imprevizibil decăt 2019. Iar noi, TOȚI , prinsi doar in cercul nostru politic , am omis să tragem cu ochiul măcar, la marea fiebere a lumii intregi . Din HONCONG în UKRAINA; din CHILE în AFRICA de SUD, din SPANIA în ANGLIA samd . Doamne ajută-i pe români !

  13. Pe Kaiser Klaus, l-am votat in 2014 de bunavoie.
    In 2019 l-am votat de nevoie, ca sa nu iasa veo.
    Indiferent cat ar face ( din cat a promis) in astia 5 ani care urmeaza, pt un singur lucru i-as fi recunoascatoare in mod special: distrugerea sau scoaterea p$d in afara legii, pentru ca partidul asta a evoluat de la ponta incoace ca o organizatie care a ocrotit si apoi a propulsat in functii publice DOAR indivizi agresivi, centrati pe devalizarea tarii in scop personal/de clan. P$D-ul de astazi nu respira coeziune pt ca ar urma o ideologie sau o scara de valori morale. El este (inca) unit pt ca membrii lui isi hranesc averile din resursele statului pe care il capuseaza si pt ca au invatat sa isi faca o armata de sclavi electorali aruncandu-le firimituri . Alegerile de anul acesta, incarcerarea lui dracnea si motiunea care a trantit guvernul , i-au adus acum intr-un punct mort. Ar fi un semn de mare slabiciune (daca nu cumva chiar de prostie) ca un astfel de moment sa nu fie exploatat fara mila!

    • Nu crezi ca ar fi necesar si sa se adune toti pesedistii, de exemplu in Teleorman, si sa se ridice eventual si un gard in jurul judetului? Sigur, sa fie intrebati inainte daca se leapada de PSD (ca asa e democratic, nu?) si daca nu vor, sa ii mute pe toti acolo. Sa nu ne mai incurce.

  14. Decat sa ramai in istorie ca Iliescu (ticalos, acuzat de genocid), Constantinescu (o momaie plangacioasa invinsa de servicii), Basescu (guraliv si scandalagiu)…mai bine tacut si cu unanima apreciere in plan extern.
    Cat despre calitatile unui fost presedinte, istoria va consemna imaginea lui in plan international, nicidecum opiniile (mai mult sau mai putin obiective) ale unor jurnalisti autohtoni.

    • Nu cred ca viitoarea sa poziţie în Istorie îl excită cel mai mult pe dl Iohannis. Mai degrabă, imi imaginez ca el şi-ar dori continuarea carierei politice la vârful Uniunii Europene, ceva in genul lui Donald Tusk. Numai că, pentru asta, s-ar putea să il încurce (mai degrabă decât să il ajute) dependenţele lui de politicieni ca Dan Mihalache – adica oameni prin care Iohannis este controlat de cercul relational al lui Voiculescu Varanul. Broaşte de genul ăsta nu prea intră în meniul celor care ar trebui să-l voteze pe dl Iohannis în Uniunea Europeană.

    • Eu prefer un presedinte care sa ramana in instorie ca un om care munceste pentru cei pe care l-au votat, care numsete un guvern responsabil cu bun simt, preocupat de bunastarea tarii, nu a familiei.
      Acest articol este despre interesele lor, nu ale noastre. Ceea ce mi se pare profund in neregula.
      Le dam pe mana sume uriase de bani produse de munca sau afacerile noastre, iar ei isi fac calcule stric despre ciolan.
      Singurul pacat al lui Tapalaga aici este ca vorbeste fix in aceiasi termeni – despre interesele si calculele lor – in loc sa le aminteasca in fiecare articol ca sunt acolo sa lucreze pentru noi.
      Eu as pune asa in antetul site-ului!

  15. Acum ar fi șansă, cât psd este în deruta maxima ( nu cred ca a mai fost intr-o astfel de situație în ultimii 20 de ani ). Nu-i iubesc din 11.01.1990. Dar Ciolacu ii poate ridica, din păcate. Mi se pare ca e altfel plamădit. Este un real pericol. Dar,mi-e tare teama de dinozării din pnl.

  16. Regret (din nou) sa constat ca „anal-izele” g(aura)-patru/fo’r-media sunt tributare unor „ideologii” si/sau (re)f/v’ome si/sau unor „antrepreneuri” care-si trag „succesurili” exclusiv din contracte cu pcr/stat-ul.
    Dincolo de cercul-stramt in care „traiesc” toti fripturistii (ideologici) si toate scursurile (oportunist-materialist-dialectice), extrapoland la nivel national-ae „realitatile” din Militari/Taberei, ha-barna-u despre ceea ce se-ntampla in rssh tzigania.

    • Aristide, chiar daca crezi ca esti -NEMURITOR si RECE- si chiar daca trimiterile tale scrise ,usor rautacioase ,usor adevarate , este clar ca natura umana te dezaproba . Fiecare isi pastreaza ciolanul cu dintii si miriie de fiece data cind cineva vrea sa il ia . Ceea ce face azi presedintele este in fapt o metoda de satisfacere a tuturor dorintelor ,reasezarea tarii pe principii de normalitate , si determina ca natiunea ca un intreg (chiar si cei ce l-au contestat )sa il sprijine in viitor . Totul poarta un singur cuvint pe care il tot repet de ceva vreme _TRANSPARENTA-. Cetateanul , este adus ca participant la decizia statala tocmai prin aceasta transparenta, chiar daca in faza initiala in care suntem acum se vor lua rapid si decizii brutale . Transparenta si aducerea la lumina zilei , a tot ce tine de aparatul de stat, face ca cetateanul sa perceapa aceasta atitudine ca decizie personala. Nici nu se poate altfel , generatiile ce vin sunt conectate si la cunoasterea modalitatilor de a face politica si la intelegerea rapida tuturor lucrurilor ce ne inconjoara , cu alte cuvinte ei nu mai pot fi mintiti , pacaliti , manipulati , ca pina acum . O lume noua s-a nascut deja si este de preferat ca cei vechi sa accepte si sa inteleaga asta . Presedintele a pornit cu toate fortele pe acest drum si impreuna cu premierul Orban (o surpriza pentru multi )dar nu numai (vezi numirile la conducerea UE si NATO a unor cetateni romani )vor democratiza intreaga tara evident si cu sprijinul celor ce l-au votat in ultimile alegeri . Cred ca a venit timpul sa il sprijinim cu totii ,acolo unde ne aflam si poate ar fi bine ca cei care din motive diferite nu l-au agreat sa isi modifice intelegerea si romani fiind sa accepte ca in ultima instanta si presedintele doreste acelasi lucru, binele tuturor .

    • „transparenta” poate (sac!) fi perceputa corect „decat” de catre „cetatenci/e” educati.
      generatiile ce* vin… sunt paralele cu educatia fundamentata pe logica elementara si principii firesti. Indiferent de care „forma-de-invatamant” au absolvit.
      De acord insa ca premierul Orban (aka mandolina) le-a cam dat peste nas detractorilor din gamma: antrepreneuri-de-succesuri si/sau dreptaci-sculati-din-comu’istoizi-culcati.
      _________________________________________________________
      * care

    • generatiile ce* vin… sunt paralele cu educatia fundamentata pe logica elementara si principii firesti.
      Cred ca nu este asa cum zici ,probabil pornesti de la o idee preconceputa si consideri in mod involuntar ,ca perceptie proprie , unicitatea adevarului personal , in dauna adevarului universal . Adica aceste spuse de mai sus le consideri un adevar ,dar el este atasat doar fintei tale si nu are legatura cu adevarul de facto . Tinerii din ziua de azi nu sunt asa cum ii percepi tu . Dar si asta e doar adevarul meu , nu am pretentia sa ti-l insusesti.

  17. Pensiile speciale ale parlamentarilor (și toate celelalte) trebuie oricum să dispară.

  18. Asta cu anticipatele e o gogoașa ca sa.i țină pe fraieri Ocupați, sa comenteze, pe actuala Constituție șanse pt anticipate, zero! Pe mine , sincer, altceva ma interesează de la guvernul de dreapta : reformarea, profesionalizarea eficientizarea administratiei, inclusiv prin red nr de bugetari, de la 1,2 mil acum, la 800mii cât ar avea romania nevoie. Și doi : pensiile speciale, reduse la contributivitate ! Dacă astea doua nu sunt făcute urgent, ce guvern de dreapta e asta și atunci nu văd de ce a fost dat jos PSD.ul de la guvernare !