G4Media.ro

Top 10 E-uri din mâncare: Consiliul Concurenței recomandă modernizarea legislației, rămasă în…

Sursa foto: Pixabay.com

Top 10 E-uri din mâncare: Consiliul Concurenței recomandă modernizarea legislației, rămasă în urmă față de UE

Consiliul Concurenței recomandă actualizarea legislației din domeniul aditivilor alimentari, rămasă în urmă față de legislația europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Astfel, norma privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, emisă de Ministerul Sănătății este neactualizată din anul 2011, în timp ce legislația europeană (Regulamentul (CE) Nr. 1333/2008) a suferit mai multe modificări, ultimele în luna decembrie 2020.

Există o serie de diferențe de denumire, cât și de definire în ceea ce privește aditivii alimentari și categoriile acestora față de cele prevăzute în traducerea oficială în limba română a regulamentului european în domeniu.

În Romania, cei mai utilizați 10 aditivi alimentari sunt carbonați de sodiu, acid citric, adipat de diamidon acetilat, carbonați de amoniu, acid acetic, carbonat de calciu, acid lactic, acid fosforic, acid ascorbic, benzoat de sodiu și reprezintă aproximativ 70% din totalul vânzărilor.

În ceea ce privește aditivii alimentari simpli, cea mai mare parte din cantitățile furnizate sunt produse importate, la nivel național fiind identificat un singur producător de clorură de calciu, acid fosforic, respectiv hidroxid de sodiu.

În cazul mix-urilor de aditivi, oferta de pe piața din România este reprezentată atât de producători naționali/străini, cât și de distribuitori. Principalii producători de mixuri identificați sunt: Expertarom Food Ingredients, Gemini Natromind, Ion Moș, Nutriprod, Orkla Foods, Pacovis, Puratos Prod, Rompak Pașcani, Șapte Spice, Zeelandia, Rollit, Solina și Kralex.

Aditivii alimentari sunt substanțele, naturale sau chimice, folosite în scop tehnologic în produsele alimentare și care nu se consumă ca atare.

Autorizarea și utilizarea aditivilor alimentari este reglementată la nivelul Uniunii Europene, putând fi utilizați doar aditivii alimentari autorizați. Aceștia sunt grupați în categorii, precum îndulcitori, coloranți, conservanți sau antioxidanți. Tot la nivel european, sunt reglementate cerințele generale privind etichetarea și condițiile de utilizare, dar și cantitățile maxime permise în fabricarea produselor alimentare.

De exemplu, E300 acid ascorbic, E170 carbonatul de calciu, E330 acid citric, E290 dioxid de carbon (aditivi care se folosesc în producția de lapte deshidratat, grăsimi și uleiuri, brânză maturată și brânză din zer) sunt aditivi alimentari considerați siguri pentru consum în orice dozaj, în timp ce, pentru E951 aspartam, E250 nitrit de sodiu, E954 zaharină, există limite stipulate în ceea ce privește dozajul. De exemplu, E250 nitrit de sodiu se poate utiliza în cantitate maximă de 0,01 mg/kg pentru produsele alimentare și deloc în băuturi. (Sursa foto: Pixabay.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu va faceti griji. Atar de mult le pasa de sanatatea romanilor, incat alertele noastre alimentare suna asa: „s-a detectat nustiuce substanta si s-au retras nustiucate loturi, dar oricum substanta aia nu e periculoasa si oricum nimeni n-a cumparat produsele”.