G4Media.ro

Titus Corlățean, despre adoptarea legii privind Ziua Tratatului de la Trianon: Dacă…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Titus Corlățean, despre adoptarea legii privind Ziua Tratatului de la Trianon: Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relaţiilor internaţionale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă

Senatorul Titus Corlăţean, iniţiator al legii pentru declararea datei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon, consideră că acest act normativ adoptat miercuri de Cameră, ca for decizional, a fost necesar, printre altele, pentru marcarea la nivelul tinerei generaţii a unei simbolistici naţionale.

„Salut votul de miercuri al Camerei Deputaţilor care a aprobat cu largă majoritate proiectul de lege pe care l-am iniţiat pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Consider că este o zi mare pentru identitatea naţională şi pentru simbolistica românească, pentru statul român, pentru că această lege care a fost adoptată marchează 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon în România, ca o dată esenţială în evoluţia statului român şi contemporan românesc. (…) Această lege era necesară inclusiv pentru marcarea la nivelul tinerei generaţii a unei simbolistici naţionale”, a declarat Corlăţean, pentru AGERPRES.

În opinia sa, prin acest act normativ se marchează, „cu demnitate naţională”, un moment important din istoria naţiunii române, „care a fost supus unor încercări de rescriere, unor poziţii revizioniste care au fost promovate de-a lungul anilor de la Budapesta de diverse forţe politice”.

„Forţe politice începând cu Jobbik şi Fidesz au determinat şi adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind ‘comemorarea’ a aşa zisei tragedii a naţiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon şi a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relaţiilor internaţionale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă”, a adăugat Corlăţean.

Senatorul PSD a amintit că, în doar trei săptămâni, se va marca centenarul de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon între puterile aliate învingătoare în Primul Război Mondial, pe de o parte, şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în prima conflagraţie mondială.

„Este o zi foarte importantă 4 iunie, deoarece a fost recunoscută internaţional frontiera dintre Ungaria şi România şi actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918, care a marcat unirea Transilvaniei cu România, a dobândit recunoaştere internaţională odată cu încheierea Tratatului de pace de la Trianon. Acest tratat a însemnat şi recunoaşterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau o populaţie majoritară în Transilvaniei”, a mai spus Corlăţean.

Potrivit lui Corlăţean, tratatul este „un document politic şi juridic de o importanţă deosebită pentru naţiunea română şi un element esenţial al realităţii geopolitice actuale la nivel european”.

„Această lege era necesară pentru a afirma încă o dată adevărul istoric pe care statele aliate, câştigătoare în Primul Război Mondial şi România, l-au determinat. Nu în ultimul rând, această lege nu este îndreptată împotriva vreunei minorităţi naţionale (…). România este patria comună şi generoasă pentru toţi cetăţenii săi, fie ei majoritar etnic sau minoritar etnic, dar cred că este o chestiune corectă şi constituţională ca simbolistica naţională a României să fie şi marcată oficial prin lege şi nu văd de ce României i-ar fi refuzat un astfel de drept şi ar trebui respectată de toţi cetăţenii şi toate forţele politice din România”, a menţionat senatorul PSD.

Context

Inițiativa legislativă a PSD care prevede declararea zilei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, a fost votată miercuri de Camera Deputaților, forul decizional.

Actul normativ a fost adoptat cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, a fost adoptată tacit de Senat în octombrie anul trecut și a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este forul decizional, în contextul controverselor legate de legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și a declarațiilor dure făcute de președintele Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că negociază vânzarea Ardealului către unguri.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.

Tratatul, care a intrat în vigoare la 26 iunie 1921, a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) şi cu Turcia.

Anul trecut, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o hotărâre de comemorare anul acesta a 100 de ani de la încheierea tratatului prin care, în opinia maghiarilor, ”a fost destrămată Ungaria istorică și în urma căruia o treime din națiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine”.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Citește integral

Un nou potențial motiv de tensiuni româno-maghiare: Inițiativa PSD prin care 4 iunie este desemnată Ziua Tratatului de la Trianon, a fost adoptată de Parlament / Prin Tratat a fost recunoscută unirea Transilvaniei cu România, eveniment considerat drept ”o tragedie” de către comunitatea maghiară

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. În sfârșit, rămâne ceva bun și după PSD.

    • @Ilie
      Te înşeli, sau minţi. Pentru că, după PSD, nu rămâne decât miros pestilenţial.

      Ca să acopere murdăriile antiromâneşti de care s-a făcut vinovat, PSD grohăie in ultima vreme românisme periculoase pentru întreaga populaţie a României. Pentru că murdăria unei zile de sărbătoare „Trianon” jigneşte nu tagma politicianistă UDMR (care nici nu merită atenţie) ci ultragiază sensibilităţile profunde ale populaţiei maghiare. Iar satisfacţie aduce nu românilor de bună credinţă, ci doar bizonilor înhămaţi la căruţa cu dejecţii a PSD.

    • Tu ai incredere ca i-a apucat „patriotismul” pe PSDeii care s-au pupat in bot 3 ANI pe vremea lui Dragnea cu UDMReii, 3 ANI in care declaratiile belicoase de la Budapesta nu au incetat iar Melescanu se ascundea si NU le raspundea!
      Tii minte povestea cu Cimitirul din Valea Uzului, 1 LUNA Melescanu a tacut iar dupa 1 Luna la intalnirea din Slovacia cu Minsitrul Ungar de Externe uite ce i-a cerut Ministrul de Externe al Ungariei lui Melescanu, uite ce a INDRAZNIT sa ii ceara:
      „Comunicatul Budapestei, citat de MTI, arată că Szijjártó i-a cerut lui Meleșcanu să INTERVINA în justiție. ”La final, Péter Szijjártó l-a rugat pe Teodor Meleşcanu: instanţele din România să înceteze practica de a amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinţi aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare”, potrivit articolului MTI.
      Melescanu a indemnat la moderatie, replica lui Meleșcanu vine la doar câteva zile după ce Péter Szijjártó CRITICASE Guvernul pentru Codul Administrativ, susținând că ”este inadmisibil faptul că în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale”, chiar dacă guvernul Dăncilă modificase actul pe ultima sută de metri, tocmai la presiunile UDMR.
      Ungaria critica aproape zilnic Romania, INGERINTE Inadmisibile in treburile unui Stat membru UE iar Melescanu cu intarziere abia „facea apel la moderatie”!
      I-a speriat scandalul cu Legea autonomiei tinutului secuiesc ADOPTATA tacit de Parlament la Camera Deputatilor, Legea aia va ramanein Istorie, are Antetul Parlamentului Romaniei, nu m-ar mira ca UDMR s-o fluture pe la Brussels in solicitarea sprijinului pentru autonomia mult visata!

  2. Românii și-au dat viața pentru a se elibera de sub ocupația imperiului austro-ungar, asta și-au dorit și pentru asta au luptat! Au plătit cu sânge și nu au primit pomană, iar semnarea tratatului doar a recunoscut această stare de fapt, deci nu avem pentru ce sărbători semnarea lui. Rușine psd, adunătură de cerșetori ce sunteți!

    • Si un cerșetor trebuie apreciat dacă face un lucru bun,dragă Alina

    • Dar aici nu a fost cazul de un lucru bun.

  3. Corlatene, de parca am uitat cum va pupati in bot cu liderii UDMR ANI de zile pe vremea lui Dragnea, fara sa auziti declaratiile belicoase al lui Viktor Orban care de cativa ANI face in Transilvania ce vrea!!!
    Ipocritilor, va spalati pacatele, asta vreti ACUM, DUPA ce Parlamentul Romaniei a EMIS acea Lege pentru Autonomia Tinutului secuiesc la Camera deputatilor!!
    In spate va pupati in bot cu liderii UDMR, probail i-ati asigurat ca pana se mai linistesc „apele tulburi” si PSD va ajunge iar la guvernare trebuie si asa ceva, dar DUPA o sa „rezolvati” voi cu UDMReii, in Comisiile lui Florin Ciordache sau Serban Nicolae!!
    NU am uitat cum ati macelarit Legile Justitiei in cardasie cu UDMR, javrelor!
    Acum v-a apucat „patriotismul” de televizor, in timp ce in Parlament puneti la cale toate matrapazlacurile ca sa va rezolvati interesele!!
    Sictir, patrihot ordinar!

  4. Acceptul acordat acestei initiative parlamentare cu numele – TRIANON- nu poate fi dat doar de Parlamentul Romaniei ,ea este deasupra puterii executivului . Trebuie intrebate si aflate parerile celorlalte puteri in stat si parerea cetatenilor .

  5. Este practic o incercare de recuperare a -trenului pierdut – in cazul votului tacit din Camera Deputatilor . Din nefericire este o diferenta uriasa intre declaratiile politice si votul respectiv ce practic a consimtit la aprobarea cereri de autonomie . Orisice ai spune fapta exista si nu ai cum o sterge din memoria colectiva a natiei .

    • @paranormalul:
      Ai perfecta dreptate si in plus, sarindu-se calul, rezultatul obtinut nu va fi cel scontat !

      PSD. Va vedea asta la vot , in special la votul ardelenilor si maramuresenilor !

  6. Asta nu a fost cumva ministru de externe ?

    PS. Asta-i dovada echilibrului, tactului si diplomatiei de care trebuie sa dea dovada un fost ministru de externe ?

    • Da, a fost… cel mai inadecvat ministru de externe al Romaniei, din cati am vazut.
      Ca, era sa zic altfel dar, sa ne ierte boii.
      A fost de-a dreptul neverosimil insasi ipoteza ca cineva ar putea sa se gandeasca la el pentru functia asta… dar sa si fie numit.

    • @Inapasevedeinvers:
      Putinii din PSD care au fost adecvati acestei functii, fie au parasit de buna voie partidul, fie au fost dati afara !

      PS. Stii la cine ma refer !