G4Media.ro

Un nou potențial motiv de tensiuni româno-maghiare: Inițiativa PSD prin care 4…

Un nou potențial motiv de tensiuni româno-maghiare: Inițiativa PSD prin care 4 iunie este desemnată Ziua Tratatului de la Trianon, a fost adoptată de Parlament / Prin Tratat a fost recunoscută unirea Transilvaniei cu România, eveniment considerat drept ”o tragedie” de către comunitatea maghiară

Inițiativa legislativă a PSD care prevede declararea zilei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, a fost votată miercuri de Camera Deputaților, forul decizional.

Actul normativ a fost adoptat cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, a fost adoptată tacit de Senat în octombrie anul trecut și a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este forul decizional, în contextul controverselor legate de legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și a declarațiilor dure făcute de președintele Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că negociază vânzarea Ardealului către unguri.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.

Tratatul, care a intrat în vigoare la 26 iunie 1921, a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) şi cu Turcia.

Anul trecut, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o hotărâre de comemorare anul acesta a 100 de ani de la încheierea tratatului prin care, în opinia maghiarilor, ”a fost destrămată Ungaria istorică și în urma căruia o treime din națiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine”.

Potrivit inițiativei PSD:

 • Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
 • În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor
 • Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.
 • Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare.
 • Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

”Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu. De asemenea, Tratatul de la Trianon a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar, care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative, semnată de Titus Corlățean și Șerban Nicolae.

Cei doi senatori social-democrați mai spun că tratatul reprezintă unul dintre instrumentele juridice fundamentale care guvernează desfășurarea relațiilor bilaterale româno-ungare, subliniind că respectarea prevederilor sale și a celorlalte norme ale dreptului internațional relevante este o condiție sine qua non a dezvoltării relațiilor dintre cele două state, în conformitate cu valorile unei Europe unite, a libertății,  democrației, statului de drept și a solidarității.

”Tratatul de la Trianon constituie un document politic și juridic de o importanță deosebită pentru națiunea română și un element esențial al realității geopolitice actuale la nivel european. Pe de altă parte, în perioada recentă se înregistrează o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește semnificația Tratatului de la Trianon. Orice încercare de rescriere a istoriei, de aducere în discuție a unor poziții revizioniste, nu poate fi acceptată astăzi, în Uniunea Europeană”, se mai arată în expunerea de motive.

În cadrul dezbaterilor generale din plenul camerei Deputaților, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că parlamentarii formațiunii pe care o conduce vor vota ”împotriva acestui proiect de lege absolut inutil”.

”Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru națiunea română a fost o bucurie imensă –  și pot să înțeleg acest aspect – pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă și o tristețe imensă. Această stare de fapt nici unii, nici alții nu o mai pot schimba prin astfel de dezbateri și votând acest proiect de lege. Trecutul este și va rămâne în urma noastră”, a declarat el.

Kelemen a mai spus că de la tribuna parlamentului ar trebui să fie cultivată și construită politica speranței, ar trebui ca pe parlamentari să-i preocupe viitorul, ”perspectiva timpului care poate fi modelat de noi, care va da fiecărui cetățean speranța că ziua de mâine, cu toate aspectele ei, va fi mai bună decât ziua de ieri”.

”Majoritatea – în cazul nostru majoritatea românească – este întotdeauna responsabilă de minoritate – în cazul nostru, de minoritatea maghiară din România. Cu Transilvania v-ați îmbogățit și cu noi, cu moștenirea noastră culturală, cu trecutul nostru, cu tot. Condițiile în care trăiește o minoritate, de felul în care se simte pe pământul natal, depinde, în primul și în primul rând, de dumneavoastră. Noi, cei care am rămas în România, am acceptat că această țară este și țara noastră, este și căminul nostru și aici vrem să construim viitorul copiilor noștri”, a mai spus liderul UDMR.

El a subliniat că majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remușcări, niciodată nu își demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenționat situații în care celălalt se simte umilit, ofensat și este batjocorit, stigmatizat așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România.

”Până la urmă se pune întrebarea: ce vreți să demonstrați cu acest proiect? Si cui vreți să demonstrați? Oameni buni, granițele au fost trasate acum mai bine de o sută de ani. Mulți maghiari au ajuns să trăiască în afara granițelor Ungariei, cum mulți români au ajuns să nu trăiască în interiorul granițelor României. Dar ei, românii, indiferent unde trăiesc, în ce țară, totuși aparțin națiunii române. Si este firesc acest lucru. Cum este la fel de firesc că maghiarii aparțin națiunii maghiare, indiferent unde trăiesc. Există solidaritate națională, există responsabilitate, dar aceste aspecte nu se îndreaptă împotriva nimănui”, a mai spus Klemen Hunor.

”Astăzi degeaba v-aș ruga să respingeți acest proiect de lege absolut inutil și total contraproductiv. Constat că încă nu s-a terminat competiția lansată acum trei săptămâni de președintele Republicii; competiție prin care aveți impresia că, dacă săptămânal veți demonstra că sunteți anti-maghiari, ați  rezolvat, automat, toate problemele României. Astăzi vom primi cu demnitate și acest mesaj al dumneavoastră, așa cum v-ați obișnuit. Vom ști să marcăm în sufletele noastre acest moment și vom argumenta în continuare pentru relații echilibrate între români și maghiari, așa cum am făcut în ultimii 30 de ani. Vom construi politica speranței și credința că și în această parte a Europei, la un moment dat, va domina respectul reciproc în loc de respingere, va domina empatia reciprocă în loc de refuzul permanent și că va veni și acea zi, când vom găsi momentele care pot fi sărbătorite împreună, care ne vor apropia și nu ne vor îndepărta pe unii de alții”, a conchis liderul UDMR.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

51 comentarii

 1. PSD vrea sa permanentizeze in mod absurd razboiul cu Ungaria, un razboi care continua mocnit de 30 de ani !

  PS. Doar ca acum Ciolacu si ai lui vor sa fie siguri ca nu se va sfarsi niciodata !

  • Exact, vor doar sa ii irite cu aceasta initiativa pe maghiari is in acelasi timp nu au nicio problema sa accepte Autonomia Tinutului Secuiesc (a se vedea prieteneia Dragnea – Viktor Orban).

  • La fel face si PNL si PDL, si USR si tot restul esichierului politic.
   Toti vor sa demonstreze cat de mari patrioti (sau patrihoti) sunt: tocmai cand din nou suntem in pragul alegerilor si ne confruntam cu o droaie de probleme pe care nu reusesc sa le rezolve de zeci de ani. pe de alta parte f. multi au cosmaruri si nu se simt impliniti ca romani daca nu-si pot sterge picioarele in altii.
   Asistam la metoda traditionala de manipulare a maselor, la distragerea atentiei si recastigarea capitalului electoral aratand cu degetul inspre altii.
   N-ar fi nicio problema daca ‘patriotismul’ (sic!) lor ar fi pentru ceva si nu impotriva cuiva.
   In aceste conditii nu ne ramane altceva decat sa gandim si sa actionam cu bun simt si raspundere.

  • @Susufler Invrajbirea asta nu e intamplatoare.

  • @Gabriel:
   Cred si eu asta doar ca nu imi dau seama cui va servi (daca un astfel de lucru poate ajuta pe careva) ?

 2. Dupa ce Iohannis i-a acuzat ca-s pe mina cu ungurii pentru avantaje politice psd vrea sa dovedeasca fraierilor (pentru ca asta cu Trianonul e o treaba simbolica) ce patrioti sint ei.
  Prosteli, ca de obicei.

  • Numa’ miticii sudisti, au vrut unirea cu Transilvania, ca sa aiba de unde fura! Erau saraci lipiti si pentru ei a fost o mana cereasca aceasta unire! Se cunoaste diferenta de gandire, de educatie, de moralitate, de dezvoltare intre Ardeal si restul tarii! Pana si aerul e mai curat in Transilvania!

  • Ei,nu chiar prostii…Tratatul semnat în Palatul Trianon este,indubitabil,o consfințire oficială a unui act de dreptate istorică!
   Dar gongorica afirmare a patriotismului PSD de acum este o supralicitare grețoasă.Încearcă,nemernicii,să facă uitate înțelegerile pe sub masă cu UDMR și Budapesta-pentru că,într-un fel,neamțul a avut ceva dreptate:anul trecut,ministrul de Externe al Ungariei a afirmat clar că s-a convenit cu guvernul României încă din 2018 ca Ungaria să facă ORICE și ORICÂTE investiții în (NUMAI ÎN) zonele românești locuite majoritar de maghiari.
   Cine era „guvernul României”,după 11 dec.2016?
   Ați ghicit,Liviu Nicolae Dragnea,haimanaua teleormăneză aflată acum la Rahova(că mai există Dumnezeu și Justiție omenească!)!

  • Pe de alta parte, esti doar un prost, legea a fost adoptata anul trecut, nu are legatura cu aberatiile lui Werner de zilele trecute

  • @CRP:
   „Miticii sudisti” aveau judetul Prahova cu exploatarile sale petroliere, aveau carbunele , aveau iesirea la Dunare si la Mare in vreme ce Transilvania cea „bogata” era iobaga Imperiului Austro-Ungar !

  • @CRP:
   Chiar atat de prost poti sa fi ?

  • Erata ! ‘sa fii”, in loc de „sa fi”.

  • „Pana si aerul e mai curat in Transilvania!”
   Cerepeule… prost esti, tata! Stii ceva despre circulatia maselor de aer?
   Sau doar vorbesti ca sa te afli in treaba, ca de obicei?

   Sa le faci ceva miticilor sudisti!

  • CRP scrie probabil de la Budapesta.

  • CRP, ar fi fost bine dacă n-ar fi fost rău, adică dacă măcar ați fi învățat ceva de la austrieci, dar nimic nu s-a prins de voi!

 3. Ardelenii au avut doar de pierdut prin aceasta anexare!

  Vedeti ce se intampla si acum in Ardeal:
  – romania primeste enorm de multi bani din Ardeal (mai ales dupa ce a modificat pusacariasul dragnea procentul de contributie), bani pe care ii redistribuie spre saracia sudista si moldoveneasca, spre saracia ragateana, si in special, spre HOTIA sudista. Fura la greu banii ardelenilor, si tine ardealul pe loc dpdv economic, mergem cu frana de mana pusa! Adica asa, batem pasul pe loc, ca sudistii hoti de capitala!
  – ce face ungaria ? joaca inteligent: plateste alocatii consistente copiilor care au minim un parinte de etnie magheara, investeste masiv in infrastructura: sf gheorghe, brasov etc peste tot, unde etnicii maghiari au un interes, acolo e si ungaria implicata financiar! AIA NU FURA BAI SUDISTILOR HOTI !! HOTI ORDINARI, aia sunteti!

  Si asta nu o spune un etnic, ci un 100% roman! Nu mai vrem sa fim furati, hoti nenorociti ce sunteti! Speciali infecti, tradatori de neam si tara! NU mai vrem cu voi, hiene nesatule, trantori si animale buhaite ce sunteti!

  • Vezi ca ti se plictiseste cercul smechere, ia-l si fugi cu el!

  • @adevarul,
   Faci afirmatiile: „… prin aceasta anexare!”, dupa care termini postarea cu „… un etnic, ci un 100% roman”.
   Observi problema de logica in care te-ai varat? Esti prost si mincinos.

  • @adevarul
   iti inteleg si impartasesc frustrarea.
   cu toate astea, fosta (trista) guvernare psd a fost aleasa prin vot direct de romani [ in vreme ce actuala guvernare pnl (nu cu mult mai breaza) este rezultatul unor miscari politice, nu al vointei populare direct exprimate ].
   asadar, cred ca este momentul sa realizam ca foarte multi romani nu gandesc ca tine sau ca mine. dar aceia care gandesc ca tine sau ca mine trebuie sa-si asume responsabilitatea si initiativa cetateneasca (e.g. mersul la vot, educarea civica a celor tineri, denuntarea coruptiei si a incompetentei functionarilor platiti din bani publici etc).

  • Bre Minciuna-bacsi, ia zi-ne cum sta treaba cu Ardealul tinut in subdezvoltare de sudisti si moldoveni! Si exemplifica-ne prin autostrazile care brazdeaza fiecare 10 km2 din Moldova si Tara Romaneasca, in timp ce-n Transilvania nu exista nici macar un cm de autostrada…

   Chiar n-ai pic de obraz, „nu un etnic, ci un 100% roman”?

  • Pai da bai tamaie, ca in loc sa va faca autostrazi in sud si in moldova, v-au dat bani de ajutoare sociale, de stateati toti in carciumi beti, si nu mai mergeati la lucru! V-au pacalit si cu PNDR-ul unde au sifonat molioane de euro conu dragnea!
   Si tot voi miticii si putorile cu gura mare!

   Dar se termina cu pomenile, ragatenilor! Neam de hoti ce sunteti! Bucurestiul arata ca dupa cutremur! Infect, iti e scarba sa-l traversezi! Dar voi sunteti multumiti, va vine salariul de bugetar puturos,… nu conteaza ca stati in cocina aia!

   Hai sictir sifonari ai banului public ce sunteti! Si tot voi, cu Trianon in gura! Scursurilor, ati bagat adanc mana in buzunarul intregii tari, ca sa va mearga voua bine! Tot in cotetul de bucuresti stati, tot aer infect respirati, tot va calcati in picioare pe valea prahovei, hoarde needucate ce sunteti!

  • @Adevarul/ Sunt ardelean si nu prea cunosc romani care zic ca Ardealul a fost anexat, eu cred ca esti nationalist maghiar sub acoperire.

  • @ ”adevarul”, daca zici ca Ardealul a fost ”anexat” e evident ca faci propaganda ruseasca-ungureasca sau esti doar un auto-sovin sau auto-rasist. Dar asta nu inseamna ca nu esti si un idiot arogant care mananca kkt pe forum insultand cu generalizari infantile alti romani.
   Bucurestiul produce 25% din produsul intern brut al Romaniei. Adica un sfert din cat produce toata tara!!!! Cate procente ii revine?! Fix 11,2 %, restul de 88,8%, adica grosul, vine spre judetele mai putin norocoase, inclusiv catre Caras Severin si Maramures din Transilvania, spre Suceava, Botosani, Calarasi , Dambovita etc.
   Asta inseamna solidaritate si politica de dezvoltare cat de cat omogena a Romaniei. Iar hotii nu sunt in sud, est, nord sau vest, hotii sunt peste tot ( sunt o gramada de cazuri de coruptie in Bihor, Brasov, Timisoara, Satu-Mare, Maramures, etc) Hotia si jaful e in toate zonele, orasele si satele in care au ajuns la butoanele puterii alianta PSD-ALDE-UDMR, ei sunt infractorii, banditii si mizeriile de oameni de care te vaicaresti tu, iar tradatori sunt si frustratii plini de ura si rabufniri anti-romanesti ca tine .
   Si dintr-o perspectiva mult mai importanta si profunda, care implica demnitatea umana si libertatea, sa nu uite nici un prost, ignorant sau rauvoitor ca au murit aproape 800.000 de romani din tinuturile fostelor Principate ale Moldovei si Tarii Romanesti- sub stindardul unic al Regatului Romaniei- pentru a obtine extractia falusului austro-ungar din Transilvania in care populatia majoritar romaneasca a fost discriminata, abuzata, oprimata si umilita timp de 1000 de ani!

   Eu ca ardelean le spun tuturor romanilor onesti de la sud si est de Carpati: RESPECT si recunostinta pe veci!

   (Iar hotilor si tradatorilor: la puscarie canalii.)

 4. Legea asta este prin comparatie ca si cum Rusia ar alege o zi pentru celebrarea unirii din 1812 a Moldovei de est cu Rusia, sau a unirii cu Crimeea – un afront adus tarii si statului care pierde un teritoriu si populatie.
  Daca in viitor o alta foarte mare putere – Rusia pofteste si va lua Ardealul ce facem ?

  Nu stiu daca vom castiga ceva, legea fiind o manifestare politica imatura , manelistica.

  Granitele statale ( chiar statele ) nu sunt perene, pot fi schimbate sau desfiintate. Este suficient sa ne uitam in cartile de istorie.

 5. Doi tiriplici, care nu au nici o legătură cu Ardealul, vin cu legi menite să irite câteva milioane de cetățeni. Maghiari și români deopotrivă. Idioți.

 6. psd incearca sa preia tema electorala nationalista, distragand atentia de la falimentul national pe care l-au provocat

 7. Pe de alta parte, legea aceasta este proasta. Chiar si daca n-ar veni din partea PSD, care acum foloseste aceasta lege ca sa arate ce patrioti sunt dupa episodul de-abia trecut, bucuriile omului nu pot sa vina din necazurile altuia. Ma bucur de 1 Decembrie cand s-a intamplat un lucru bun pentru romani, dar pot pastra decenta cand ceva neplacut i s-a intamplat vecinului. Sunt nuante …

 8. Pisdeii astia ai lui Ciolanu sar de la o extrema la alta, mai ceva decat electroni de heliu pe orbita destinata lor !

  Norocul nostru e ca nimeni nu-i mai ia in serios pe săriții de pe fix (se vede in sondaje) !

 9. „Trecutul este și va rămâne în urma noastră”, a declarat Hunor!
  Ce javra este Hunor, cand ii place invoca Trianonul sau Declaratia de la Alba Iulia, desi tin tot de „trecut”!!!

  Toate Avizele, EXCEPTIE cel de la Guvern, sunt POZITIVE, Guvernul Orban a dat Aviz Negativ!!

  Dupa ce de curand Camera Deputatilor a ADOPTAT tacit e-adevarat Legea privind Autonomia Tinutului secuiesc(chiar asa se numeste LEGEA!) care a generat un scandal public urias, acum PSDeii vor sa-si pspele pacatele, scotand de la naftalina aceasta noua Lege, desi ei se pupa-n bot zi de zi cu UDMReii lui Hunor!
  Iar Hunor NU le spune un cuvintel lui Ciolacu sau lui Ponta, care au scos tocmai acum de la naftalina Proiectul de lege trecut tacit de Senat, Hunor il ataca tot pe Presedintele Romaniei, dl Johannis!
  Javre ordinare!!!

  Pentru PSD a devenit „urgenta urgentelor” sa-si spele pacatele, in timp ce OUG 79/2017, de exemplu, aia cu „reforma fiscala”, care a trecut Contributiile de la Angajator la Angajat ZACE in Parlament ascunsa la sertar din Decembrie 2017 cu toate Insistentele Sindicalsitilor si ale mediului de afaceri de a fi DISCUTATA in Parlament!
  PSD se teme sa o bage in plen pe Ordinea de zi, de teama sa nu fie atacata la CCR si declarata NeConstitutionala!
  A fost atacata la CCR in urma plangerilor in Instanta, dar CCR o tot amana, determinand Sindicalsitii sa protesteze in fata CCR!

  https://www.economica.net/protest-al-sindicatelor-bns-la-ccr-nemultumirea-ordonanta-privind-transferul-de-taxe-de-la-angajator-la-angajat_177133.html

 10. @CRP:
  „Miticii sudisti” aveau Prahova cu petrolul ei si iesire la Dunare si la Mare in vremea in care Transilvania era iobaga Imperiului austro-ungar.

  PS. Chiar atat de prost poti sa fi ?

  • Probabil iobaga a fost si ma—ta da’ nu sub austro-ungari, sub otomani ca se purta! Decat un ragatean im…pu…tit si cu mi…zer…ia sub k..o…ur, mai bine un iobag sub austrieci, nteles bai neam de traista? Damboviteana! Daca ati avut di tati, de ce v-a trebuit bei si Ardealu’??? De ce nu v-ati imbogatit cu petrolul vostru cu tot? De ce a trebuit sa-i jefuiti si sa-i furati si pe altii sudistule mitic!

  • Si apropos…la ce vocabular bogat si dezvoltat ai impreuna cu ortografia si gramatica limbii romane de care dispui (daca stii despre ce e vorba), mai mult de 2 clase n-ai! Esti sigur ca nu esti militian??? Dar fii fericit, si alea doua clase-s bune pentru un teleormanez sudist! Altii n-au nici atat!

  • @CRP:
   Un adevarat limbaj elegant, civilizat de ardelean sadea ! 🙂
   Boule ! Stii ce-i aia o licenta poetica ? Daca iti strangi tot neamul la un loc si socotesti si tot nu adunati impreuna cata scoala am eu, nataraule !
   Te macina atatea frustrari incat , nu te vad bine, sarmane !
   Ai unde sa dormi ? Ai ce manca ?

 11. Tratatele de Pace de la Paris semnat pe 10 februarie, 1947 dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-al doilea război mondial, consfinteste existenta Tratatului de la Trianon . In esenta tratatul de la Trianon cuprinde patru parti distincte ,printre care una dintre ele (partea a doua ) se refera al granitele actuale ale Ungariei cu Romania si nu numai . Ce ar putea aduce nou aceasta propunere legilativa . Tratatul exista in fapt si el contine mult mai multe prevederi decit acea care este pusa in discutie de catre noul act normativ si de cit ne prezinta expunerea de motive semnata ce cele doua personalitati din PSD ,Serban Nicolae si Titus Corlatean . A numi o astfel de zi – generalist -Tratatul de la Trianon-, cu toate ca el are alta denumire , Tratatul de pace intre Puterile Aliate si Asociate si Ungaria , singularizeaza tema si ne readuce in cotidian disputa granitelor tarii cu UNGARIA. Nu cred ca o astfel de disputa poate aduce beneficii .In fapt ziua tratatului de la Trianon a produs efecte nu numai in cazul Romaniei ,ce deja era o natiune de facto prin infaptuirea ca vointa populara a Marii Uniri din 1918 ce a reprezentat procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național numit Romania ,ci si in cazul altor State europene . O astfel de sarbatoare (usor suprapusa Unirii )poate ar trebui sa cuprinda si acceptul statelor semnatare ale tratatului de la Trianon .De urmarit insa si pozitia, referitoare la tratat, a Ungariei ce pare a limita durata tratatului la una suta ani ,termen ce se apropie . O sa vedem cum se exprima si Presedintele Romaniei pe aceasta tema si poate vedem si reactia semnatarilor tratatului . Nu este o tema singular romaneasca .

 12. Cititi-l pe Boia ca sa aflati despre cifrele PIB interbelice si ce contributie a avut Ardealu. Ce bucurie pe capul ardelenilor sa treaca de la Habsburgia la Otomania.

  • pop franco deja, cat am citit ce zice si scrie Boia m-a ingretosat.

  • PIB/cap de locuitor in Muntenia era peste cel din Ardeal. Ardealul avea organizatia Habsburgica ca mare avantaj insa era una din cele mai sarace provincii a imperiului, numai Galitia era mai saraca. Transilvania a ratat in mare parte industrializarea, spre deosebire de regiuni ca Boemia.

 13. observ iar incercarea de manipulare ieftina a ungurilor. cum ca unirea a fost dorita de cei din Regat. Fals , unirea a fost dorita de toti romanii, in special de cei din ardeal care erau asupriti. romanii nu pot uita politica de maghiarizare fortata, nu pot uita crimele facute de unguri.

  • Bine inteles, asta e noua propaganda provenita de la Budapesta care incearca sa schimbe perceptia romanilor Ardeleni asupra ceea ce s-a intamplat in 1918: idea ca ardelenii nu au vrut Unirea, ca Regatenii au vrut-o, ca Ardealului i-ar fi fost mai bine in Ungaria, asta desi cifrele arata clar ca judetele din Ardeal (in afara de Harghita si Covasna) au un PIB/locuitor superior judetelor vecine din Ungaria.

 14. Parerea mea umila este ca, daca scormonesti in rahat, incepe sa puta…Nu trebuie sa inghitim toate porcariile care vin dinspre Ungaria, dar nici incurajarea elementelor extreme din cele doua tari. Aici e mana rusilor. Nu isi pot permite sa atace cu arme conventionale, asa ca urmaresc slabirea unor natiuni prin propaganda si incurajarea cercurilor extremiste. Platesc si pe unii si pe altii. echidistant! doar sa-i vada luandu-se de cap. Sabirea increderii in autoritati si exacerbarea prezentarii unor conflicte (provocate) fragilizarea cetatenilor unei tari vizate-si divizate- face parte din arsenal.

  • Exact, asta e pozitia corecta. Nu inghitim rahatul lui Viktor Orban dar nici nu picam in nationalismul de tip Unguresc.

 15. Transilvania mai bine raminea iobagul Austro-Ungariei. Ar fi stat de 10 ori mai bine decit oricare alt teritoriu din Romania. Si asa sta mai bine! Ma gindesc ca tot auziti de Brasov. Cluj. Sibiu. Timisoara. Oradea. Voi aveti Bucurestiul si ATIT!!!!!!

 16. dragi unguri, sunt un secui, unul din putinii secui adevarati, scapat de maghiarizare fortata. noi secuii nu avem treaba cu sarbatorirea cu bucurie a trianonului. iar voi dragi unguri,incercati sa traiti in prezent si viitor, nu mai traiti in trecut.

 17. Mda, relativ inutilă declararea zilei tratatului ca sărbătoare. Inutilă daca am fi fost într-o armonie normală cu vecinii de la vest. Dar cum ei nu scapă o secundă fara sa se plângă de Diktat, etc.etc. Uite li s-a luat jucăria! Ce, numai ei sa organizeze activități la 100 de ani de la TRIANON cu abordări de orice alt steagdecat cel românesc în Ardeal? Nu tata! Acum unde vor pune ei un steag va fi obligatoriu si cel românesc!
  Luat-o ca o bătălie pe terenul simbolistica – va credeti finuti ca numai voi stiti sa jucați cu steaguri, aluzii și vorbe meșteșugite ca sa ne arătați apoi cat suntem de discriminatori daca nu zâmbim de bucurie?Guess what, you’re no longer alone in this!
  E similar cu 15 Martie, când noi nu avem de asemenea ce sărbători! Asa ca relax!

 18. Si acum sa ne intrebam: CINE va face Programul aniversar de 4 Iunie, cand Guvernele PSDiste NU au fost in stare sa faca acel mult-promis Program National Aniversare a Centenarului Marii Uniri(gasiti informatiile pe internet, unul dintre Minsitrii incompetenti a fost Lucian Romascanu, acum purtator de cuvant al PSD, iar celalalt a fost George Ivascu, 2 INCOMPETENTI Minsitri ai Culturii care s-au facut de ras cu Programul ala!), ba au ajuns PSDeii sa dea o Lege prin care au AMANAT Aniversarea din Anul 2018 pentru Anii 2019 si 2020, uite Legea nr 91/2018 privind Centenatul razboiului pentru intregirea neamului si Centenarul Marii Uniri!

  „18 Aprilie 2018, Ev zilei, „Johannis a promulgat o Lege care AMANA Centenarul cu 1 an. Legea prevede ca manifestările să fie organizate în 2019 şi 2020.
  Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri.
  Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, solicitare care a fost aprobată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

  Deputaţii au ELIMINAT din textul legii articolul care prevede că „Guvernul României va elabora până la data de 31 decembrie 2017, în condiţiile prevăzute la alin. (1), Calendarul de Activităţi pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2018″, deoarece acest Termen era DEPASIT.

  Potrivit Legii privind Centenarul, la Art. 5. pentru perioada 2019 – 2020, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, organizaţii neguvernamentale şi creatori independenţi, Guvernul României VA Elabora ANUAL Până la data de 30 Noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului, aferent Anului următor, care se aprobă prin Hotărâre a Guvernului. Practic manifestările pentru Centenar vor fi stabilite până în noiembrie 2018 şi vor avea loc în 2019.”
  Si la fel in Anul urmator 2020!
  NU a existat nici un Program NATIONAL de Aniversare a Centenarului Marii Uniri, cum cere Legea 91/2018!
  Cititi Legea, sa vedeti si sa intelegeti cum „Aniverseaza” Romania Centenarul Marii Uniri!
  Cred ca UDMReii ar fi in stare sa dea lectii partii romane cum faca un Program National de Aniversare, ei sarbatoresc orice Zi, orice locsor, orice maghiar care a lasat nu o urma, ci o zgarietura in istoria lor…

 19. de ce tensiune? maghiar inseamna cetatean roman, care doreste sa locuieasca aici si care se supune legilor acestei tari. Nu maghiarul din Romania a pierdut Transilvania, decat daca acum 100 de ani era cetatean austro-ungar. Ala da, e afectat, restul s-au nascut in minunata tara Romania si trebuie sa respecte ca si romanii si celelalte minoritati legile tarii. 4 iunie trebuie sa fie zi nationala, atunci Romania a fost mare, nu la Alba Iulia.

 20. Poate ar fi nimerit sa ne informam ce inseamna -o zi nationala , -un tratat de pace- o capitulare – si ce conditii trebuiesc indeplinite pentru fiecare in parte .

 21. In sfârșit, au reușit sa promoveze aceasta lege. Bravo lor! Trăiască România Mare ! Jos revizionismul maghiar !

 22. „a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România” domnu Corlățean a deschis vreodată simultan un manual de istorie și un DEX ca să vadă ce înseamnă verbul ” a reveni „? că dacă ar fi parcurs acest proces i-ar fi dat și lui cu virgulă dpdv istoric enormitatea de mai sus.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.