G4Media.ro

The Wall Street Journal: Cum se poate întoarce împotriva lui Putin extorcarea…

Sursa/Moldovagaz Facebook

The Wall Street Journal: Cum se poate întoarce împotriva lui Putin extorcarea energetică a Poloniei și Bulgariei de către Rusia 

Un atac împotriva unui aliat NATO e un atac împotriva tuturor – așa ar trebui să trateze Europa și SUA decizia Rusiei de săptămâna aceasta de a opri livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria. Cu suficientă coordonare din partea aliaților, măsura s-ar putea întoarce împotriva lui Vladimir Putin, scrie The Wall Street Journal, citată de Rador.

Kremlinul extorchează Europa cerând țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble, iar nu în euro sau dolari, cum stipulează contractele lor cu Gazprom. Companiilor europene li s-a pus în vedere să înființeze câte două conturi la Gazprombank prin care să se realizeze convertirea valutei. Țările care refuză, cum au procedat Bulgaria și Polonia, riscă să nu mai primească gaz.

„Solicitarea părții ruse de a plăti în ruble este o decizie unilaterală neconformă cu contractele”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. „Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să cedeze la solicitările Rusiei. Ar constitui o violare a sancțiunilor privind Rusia.” Putin speră să submineze sancțiunile, să consolideze rubla și să dezbine Europa.

Dar ar putea fi o gafă tactică. Europa nu poate substitui peste noapte gazul important din Rusia, cam 40% din necesarul ei. Însă extorcarea la care recurge Putin ar trebui să întărească hotărârea Europei de a-și reduce dependența de combustibilul rusesc. Polonia demonstrează că se poate face mai rapid decât ar crede mulți.

Polonezii au sesizat cum a folosit Putin în mod repetat gazul pe post de armă împotriva Ucrainei și s-au pregătit prin construcția unui mare terminal pentru importul de gaz natural lichefiat (LNG) la Marea Baltică. Săptămâna viitoare Polonia ar trebui să inaugureze un gazoduct care o leagă de terminalul LNG al Lituaniei. Un alt gazoduct care va transporta gaze din Norvegia în Polonia ar trebui să fie finalizat la toamnă.

Polonia a declarat că oricum intenționa să nu mai reînnoiască contractul cu Gazprom, care expiră anul acesta. Alte țări sunt mai vulnerabile la șantajul lui Putin, dar au unele alternative pe termen scurt. Bulgaria își importă 90% din gaz din Rusia, însă poate obține rapid gaz din Turcia și Grecia. Italia și-a asigurat un contract cu Algeria pentru importul de gaz.

Germania s-a chinuit să-și reducă dependența de gazul rusesc, care reprezintă acum 35% din importurile ei, în scădere de la 55% anul trecut. Norocul Germaniei este că vântul bate mai puternic primăvara, iar centralele ei electrice pot substitui gazul cu cărbunele. Complotul lui Putin ar trebui să-l determine pe cancelarul Olaf Scholz să anuleze închiderea ultimelor centrale nucleare ale Germaniei, programate să se închidă anul acesta.

Putin vrea să mărească prețul plătit de Europa pentru înarmarea Ucrainei și sancționarea Rusiei. Prețul angro al gazelor a crescut miercuri dimineață cu 20% în Europa, fiind acum de peste șase ori mai mare decât în 2021. Dacă Putin le va tăia gazul și altor țări europene, continentul ar putea cădea în recesiune.

Însă reducerea exporturilor ar lovi și Rusia, întrucât vânzările de combustibil îi finanțează mașinăria de război și aproape jumătate din buget. Putin nu prea are multe alte locuri în care să-și vândă gazul, astfel că va fi nevoit curând să oprească platformele de foraj și să sigileze puțurile. Ceea ce ar putea provoca daune pe termen lung producției rusești de gaz.

Putin continuă să subestimeze solidaritatea și fermitatea Europei. Chiar dacă el crede că amenințările sale vor eroda sancțiunile, e posibil să se întâmple contrariul. Bloomberg a scris miercuri că Germania e dispusă să susțină o interzicere graduală a importurilor de petrol rusesc în UE.

Administrația Biden îi poate sprijini pe europeni impunând sancțiuni secundare firmelor care finanțează comerțul cu petrol al Rusiei, astfel încât lui Putin să nu-i fie ușor să-și trimită petrolul în India ori China. Ar trebui totodată să facă tot posibilul pentru a mări producția de petrol și gaze în SUA și exporturile către Europa.

Biden face exact opusul. Săptămâna trecută administrația și-a reiterat susținerea pentru interzicerea arendării terenurilor publice și a impus noi reguli privind permisele, care vor îngreuna semnificativ construcția de conducte și de terminale pentru exportul de LNG. Săptămâna aceasta a anulat planul lui Trump de a permite noi foraje în Rezerva Națională de Petrol-Alaska. Putin probabil zâmbește.

Războiul Rusiei din Ucraina i-a trezit pe europeni din iluziile lor energetice, dar Biden încă mai moțăie. E momentul deșteptării, domnule.

Sursa: Wall Street Journal/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mi-a plăcut finalul!

  2. E o extorcare generala a Europei si din partea Rusiei si din partea US.

  3. WSJ e ideologic împotriva lui Biden și își introduce poziția ideologică în articole care n-au nicio treabă cu asta.

    Distrugeți toate zonele protejate! America să fie deșert, dar republicanii să aibă bani, cu care să fugă la Cancun ca Ted Cruz!

    • Mara bai lepra! Știm cu toții ca eati un trol chinezesc cu limba înfiptă-n Xi…

  4. Eu nu știu cât moțăie Biden, dar ce văd clar este că jurnaliștii încearcă să se substituie politicului.
    Republicanii, dacă au ceva de spus, să spună în congres. Îi credeam oameni serioși.

  5. Vai ce motaie Biden. Bine ca nu e Trump la Casa Alba ca acum nu exista nicio sanctiune si SUA nu ar fi dat nici macar un glont gratis Ucrainei.

    G4, cam rusinoasa preluarea asta fara cap a tuturor articolelor de propaganda

  6. Deocamdata Rusnacii ii fac pe toti la kuur, cu gazele cu petrolul si la maxim azi am cirit un articolas care afirma ca si la combustibul nuclear stau chiar foarte bine inclusiv SUA cumpara 30% din combustibil de la rusi… politicieni handi.capati si idi. oti

    • Vezi postacule ca cea mai mare parte a combustibilului nuclear folosit in Rusia e din Kazahstan, despre ce vorbim, plus ca problema se poate transa foarte usor, hai sa fim seriosi, nu e ca si cum am vorbi despre rezerve de titei sau gaze ci despre uraniu, iar uraniu se gaseste, rusia e abia pe locul trei la rezervele de uraniu. Australia si Kazahstan sunt pe primul loc.