G4Media.ro

The Telegraph: China dezvoltă o armă despre care Statele Unite au decis…

Sursa foto: NOEL CELIS / AFP

The Telegraph: China dezvoltă o armă despre care Statele Unite au decis că este prea periculoasă pentru a exista / „Ar permite Beijingului să amenințe cu lovituri ținte continentale din SUA”

Departamentul american al Apărării crede că Armata Populară Chineză de Eliberare dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), relatează The Telegraph.

Adică o rachetă grea, cu mai multe etape, care părăsește atmosfera Pământului și călătorește în jurul lumii cu viteze uriașe, înainte de a reintra în atmosferă și de a coborî spre ținta sa cu o viteză de 20 de ori mai mare decât viteza sunetului. În mod normal, astfel de rachete au un focos nuclear, dar aceasta, în mod unic, ar fi înarmată cu explozibili convenționali.

Este o idee incredibil de periculoasă. O idee proastă pe care Pentagonul o cunoaște foarte bine, notează ziarul britanic. La urma urmei, a încercat să dezvolte același tip de ICBM „convențional” cu ani în urmă – și, în final, a renunțat, deoarece a început să observe tot ceea ce ar putea merge prost.

Și anume, părea să existe o șansă bună ca, dacă forțele americane ar lansa vreodată un ICBM convențional la furie, țările înarmate nuclear să detecteze lansarea, să recunoască energia și traiectoria unui ICBM – și să se confrunte cu o dilemă imposibilă.

Lansau americanii un prim atac nuclear? Ar minți, dacă ar fi întrebați? Și cât de mult ar putea aștepta rivalii nucleari ai Americii pentru clarificări înainte de a-și lansa propriile bombe nucleare?

Un ICBM non-nuclear a fost, și încă este, un coșmar nuclear. Acesta era adevărul dureros atunci când racheta era o idee americană. Și este în continuare adevărul și acum că e o idee chineză. „ICBM-urile cu armament convențional ar prezenta riscuri semnificative pentru stabilitatea strategică”, a avertizat Pentagonul în ultimul său raport anual privind capacitățile militare chineze.

Pentru a fi clar, Forța de Rachete a Armatei Populare de Eliberare a fost o amenințare serioasă pentru trupele americane și aliate înainte de a începe să lucreze la o rachetă balistică intercontinentală non-nucleară. Beijingul deține 350 de rachete nucleare ICBM cu rază de acțiune globală – al treilea arsenal de rachete nucleare ca mărime după cel al Americii și al Rusiei – plus 2.500 de rachete balistice convenționale cu rază medie și scurtă de acțiune și 300 de rachete de croazieră lansate din aer.

Analiștii se așteaptă ca orice mișcare militară majoră a Chinei – de exemplu, o tentativă de invazie a Taiwanului – să înceapă cu baraje devastatoare de rachete. „Lovituri paralizante”, așa a descris Ian Easton, analist al Institutului Project 2049 din Virginia, într-un raport din 2021, un posibil atac al Chinei asupra micului stat insular.

Dar, cu toată puterea lor distructivă, rachetele balistice cu rază scurtă și medie de acțiune și rachetele de croazieră ale armatei chineze sunt genul de muniții pe care forțele americane știu cum să le învingă. Agenția de apărare antirachetă a SUA a cheltuit sute de miliarde de dolari în ultimele decenii pentru a dota armata, marina și forțele aeriene americane cu senzori pentru detectarea rachetelor convenționale și rachetelor de croazieră care se apropie, plus rachete speciale pentru doborârea acestora.

Niciuna dintre aceste apărări nu funcționează împotriva unui ICBM. Cel puțin, niciuna dintre ele nu funcționează foarte bine. Un ICBM se deplasează mult, mult mai repede decât orice altă rachetă. În timp ce Marina americană a testat cu succes interceptoare lansate de pe nave împotriva unor ținte pe care Agenția de Apărare Antirachetă le-a descris ca fiind „reprezentative pentru o amenințare” a unui ICBM, criticii au subliniat că ținta s-ar fi deplasat mai încet decât un ICBM real.

Departamentul american al Apărării știe că nu poate doborî în mod fiabil ICBM-urile convenționale chinezești. „Dacă ar fi dezvoltate și puse în practică, astfel de capacități ar permite RPC să amenințe cu lovituri convenționale împotriva unor ținte din Statele Unite continentale, Hawaii și Alaska”, a avertizat Pentagonul în raportul său recent.

Iar dacă americanii nu pot deosebi un ICBM nuclear de unul non-nuclear și nici nu pot fi siguri că pot doborî un ICBM care se apropie, atunci trebuie să trateze fiecare lansare ICBM ca pe un potențial atac nuclear și să răspundă în consecință – cu propriile ICBM-uri. Alternativa ar putea fi anihilarea atomică unilaterală.

Această logică îngrozitoare a fost cea care a stat la baza efortului american anterior de a dezvolta un ICBM non-nuclear. „Dacă alte națiuni sunt luate prin surprindere și se tem că ar putea fi atacate nuclear, ar putea decide și ele să răspundă prompt, înainte ca Statele Unite să aibă ocazia să le convingă că rachetele purtau focoase convenționale”, a explicat Serviciul de Cercetare al Congresului american în 2021.

Dacă Beijingul pune într-adevăr un focos non-nuclear în vârful unui ICBM, Statele Unite se vor număra printre acele „alte națiuni” care s-ar putea teme că se află sub atac nuclear ori de câte ori o rachetă grea explodează de pe o rachetă a armatei chineze.

Pericolul este clar, mai notează The Telegraph. Ceea ce este mai puțin clar este ce poate face cineva din afara Partidului Comunist Chinez în legătură cu acesta. Nu există niciun tratat care să reglementeze dezvoltarea rachetelor chinezești. Există puține sau chiar deloc pârghii diplomatice sau economice pe care Statele Unite le pot folosi pentru a obliga China să nu urmărească o nouă și puternică capacitate militară.

Un scenariu îngrozitor, dacă chinezii vor lansa o rachetă balistică intercontinentală convențională, este ca și Statele Unite să lanseze în cele din urmă una. Poate că își dau seama că, în această lume nouă și periculoasă, nu mai au nimic de pierdut în a risca o neînțelegere nucleară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Tradus cu google.

  2. Nu este nevoie de Google ca sa intelegi ca aceasta arma o are de ceva vreme si USA si ca situatia actuala trebuie reglementata de un tratat. Pana acum nu era cazul.