G4Media.ro

The New York Times: În România se fac eforturi pentru crearea unui…

sursa foto: Conservation Carpathia

The New York Times: În România se fac eforturi pentru crearea unui ”Yellowstone european”. Obiectivul este un mare parc național care ar rivaliza cu parcurile asemănătoare americane

În 2018, am vizitat pentru prima oară Carpații Meridionali din România și m-am așezat lângă o stână săracă, deasupra Văii Dâmboviței. La est, maiestoasele culmi din Piatra Craiului străjuiau întregul ținut. Peste tot în jurul meu, panorama cuprindea văi adânci, munți înalți și pădurea atotstăpânitoare.

Printre copacii înalți, își croiau drum o mulține de vietăți – lupi, urși bruni europeni, porci mistreți, vulturi, râși.

Aici, prin Munții Făgăraș, cei mai înalți din Carpații Meridionali, departe, într-un colț din Uniunea Europeană cum nu mai e altul, era în curs de desfășurare un amplu proiect de conservare. Obiectivul final era crearea unui ‘Yellowstone european’.

În prima mea vizită, am fost însoțit de Mihai Zota, director tehnic al Fundației Conservation Carpathia, sau FCC. Fondată în 2009, fundația se ocupă de protejarea unei întinse regiuni din pădurile carpatine, cumpărând proprietăți, acordând permise de vânătoare, repopulând regiunea și împiedicând tăierea ilegală a copacilor.

Într-un final, planul este acela de reda publicului aceste zone sub forma unui parc național format în jurul Munților Făgăraș, care, aflat în apropierea Parcului Național Piatra Craiului, deja existent, să creeze un lanț de asemenea parcuri și o mare rezervație sălbatică.

Înaintea primei mele vizite, care a fost finanțată de Societatea Fotografică Regală și de Photographic Angle Environmental Bursary, nu mă prea încânta ideea de a vizita România. Dar, cum inițiativele legate de popularea zonelor sălbatice câștiga tot mai mult teren, România mi s-a părut deodată un exemplu de luat în seamă.

Deși multe țări se căznesc să recupereze ce au avut pe vremuri, în multe privințe, România se luptă să păstreze ceva ce are deja.

România adăpostește vaste întinderi cu păduri seculare, iar multe dintre ele se află în Carpații Meridionali. Aceste regiuni mai ales sunt de o mare biodiversitate și se află într-un tot mai mare pericol.

În loc să mă mulțumesc pur și simplu să fotografiez peisaje și sălbăticiuni, am început să intru în relații cu membrii FCC, însoțindu-i în activitățile lor de zi cu zi: monitorizarea sălbăticiunilor, replantarea unor arbori din păduri, inspecțiile vizând stoparea despăduririlor.

Începând din anul 2018, am vizitat cam de vreo zece ori regiunea. Am petrecut zile întregi pe banca din spate a unei mașini de teren sau ținându-mi bine în mâini impresionanta mea cameră de fotografiat în momentul când, de la bordul unui snowmobil, descopeream urme de lupi.

Cu timpul, între mine și membrii fundației s-a stabilit o camaraderie. Din când în când, atunci când patrulau în echipă prin sălbăticie, mă invitau și pe mine să-i asist la treabă, inclusiv atunci când colectau excremente proaspete de urs.

Odată, șeful echipei, Bogdan Sulică, m-a dus cu el la o gospodărie care fusese atacată de urși, la marginea comunei Săticu de Sus. Deși m-am oferit să îl ajut la treabă, râzând, el m-a sfătuit să rămân pe deal și să mă limitez la a face fotografii.

După căderea comunismului, guvernul a inițiat un program de restituire a terenurilor care fuseseră naționalizate or, asta a însemnat că o mare parte din pădurile României a intrat într-un nou gen de proprietate. În anii care au urmat, companiile forestiere au cumpărat multe dintre pădurile deținute acum de persoane private, ceea ce a dus la o despădurire masivă.

Complicând și mai mult lucrurile, sălbăticiunile din Munții Făgăraș au căzut victimă unui intens braconaj sau au fost vânate excesiv. Pentru a combate acest fenomen, FCC și-a înființat propria asociație de vânătoare și a cumpărat drepturile de vânătoare pe mari suprafețe de teren, totalizând aproximativ 160.000 de acri (65.000 ha). Prin eliberarea permiselor și avizarea vânătorii, ei pot efectiv proteja sălbăticiunile din zonă.

Deși în România există un larg consens pe tema conservării acestor zone, uneori, în comunitățile din zonă s-au semnalat tensiuni. Unii localnici simt că anumite zone sunt protejate fără acordul lor, mai ales cei care sunt legați de vânătoare. Alții au constatat că aceste animale protejate – urși, lupi, râși – le distrug proprietățile și le omoară animalele din gospodării.

Documentația mea cu privire la activitatea FCC din România continuă, ea fiind concentrată asupra a trei aspecte principale: monitorizarea vietăților din sălbăticie, reîmpădurirea și programele vizând comunitățile din zonă.

Așa am învățat că înființarea unui parc național necesită timp. Progresul e lent și pot apărea obstacole neașteptate între fundație și visul ei de a crea un Yellowstone european. Dar, cu timpul, prin eforturile comune ale FCC și ale oamenilor din România, ar putea apărea un punct luminos după care restul comunității internaționale s-ar putea ghida.

Sursa: The New York Times / Articol de Nicholas J.R. White / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Foto: Munții Făgăraș / Sursa: Conservation Carpathia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Va iesi, inevitabil, rau, fiindca asta e Romania, unde nimic bun nu se intampla. Se va trezi statul, sau vreun baron local sa-si bage nasul si va distruge tot.

    • Încă mai păstrăm deziluziile unei creşteri Zero din anii de jaf şi risipă 1989-1999.
      Pe Wikipedia, List of countries by past and projected GDP (nominal) per capita, la rubrica „IMF estimates between 1990 and 1999”, se vede cum RO pleacă în 1990 cu FSN de la 1,641.86 dolari pe cap de locuitor şi ajunge cu CDR în 1999 la 1,600.88. Adică stă pe loc două cincinale, exact când se fac investiţiile occidentale în Est. Pe când Polonia sare de la 1,625.84 la 4,339.60, iar Ungaria de la 3,312.34 urcă la 4,786.25, ambele ajungând la un 3:1 faţă de RO. Recuperarea unui decalaj de 3:1, încât azi a mai rămas 1.3:1, de nu mai merită să emigrezi, nu e puţin lucru.

  2. Doar mall urile merg bine in Ro…disteactie si spirt național mersul la mall pentru bogați si la super market pentru săraci.

    • Stimata d-na cine le mentin? Cine le rup portile la zile cu reduceri ca la milogi .Tot aceste firme cu marfa de proadta calitate in alte tari reducetile sunt si de 90% pe cand la noi 20%,dar facem cumparaaturi de la mall.Romanul este cea mai proasta natie din UE.Cauta marfuri eftine si de cea mai prosta calitate,pentru ca suntem in EST

  3. Am trecut de la PSD care fura din PNDL la PNL care fura padurile, adica din lac in put

    • Mare filosof trebuie ca esti.

    • In primele zile de guvernare 2017 PSD a desffintat Inspectorul Padurilor. Initial a disparut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi au redus perioada de timp in care se putea verifica un transport de lemn la 3 zile. In final au inchis tot pana in iulie 2017. Si au urmat cativa ani de crime asupra padurarilor.
      PSD este cea mai mare organizatie mafiota din estul Europei.

    • MS? Din Mures cumva? De-al lui Cherestoy? Trai-ti-ar drujba ta de scarnavie!

    • Nucule, adică norocul PNL-ului s-a numit PSD, că datorită lor a reușit PNL-ul să taie pădurile care au mai rămas în plină pandemie, este?

  4. Doar mall urile merg bine in Ro…distractie si sport național mersul la mall pentru bogați si la super market pentru săraci.

  5. O astfel de intiativa mi-ar placea s-o vad realizata in Romania noastra (tara vorbariei vesnice si a realizarilor cu viteza melcului)! Un astfel de proiect ar trebui sprijinit de stat, nu bani bagati aiurea in televiziunile mafiotilor si in tot felul de agentii si „academii” fantoma. Iar cand se deschide sezonul de vanatoare la „animale politice”, ar trebui eliberati acesti baronasi si smecherasi de partid in ariile pe care le-au furat si distrus ani la rand, sa aiba fauna existenta putin grija de fundurile lor nesimtite (asaaaa, pentru diversitate…ca sa se mai inverseze rolurile)!

  6. Stai sa vedem daca se aproba,de catre UNESCO, luna asta, Geoparcul Tinutul Buzaului. Un raspuns pozitiv ne va da dreptul sa visam la mai mult.

  7. ⛰️Their gold projects the consciousness of the chosen ones to new dimensions.
    The GoldStone Park of Alternate Dimensions.

  8. bagați toata țara în aria parcului poate asa se vor proteja toate bunurile pe care înca le avem

  9. Un parc national ar fi perfect. Decat sa traim din vanzarea de cherestea, mai bine lasam cheresteaua celor care vin dupa noi si vor inlocui poporul roman. Iar daca nu #rezistam fara exportul de cherestea, dam doar o derogare, pe spanceana, pentru Schweinhopfer.

  10. Iar noi !!! Locuitorii din satele de munte ce facem.cu terenurile și localitățile noastre ,pe noi ne.a întrebat cineva dacă vrem. nu mai putem din cauza animalelor sălbatice.ne intra urși in casa.ne este frică să mergem pe strada.din cauza urșilor și mistreților.nu ne mai putem manca o pâine cinstită…unde pasunam animalele?…ecologiști de carton ce sunteți.vreti sa nu se mai fure lemne …confiscați averea la pădurarii.si s.a terminat cu furtul de lemne. Noi Oamenii simpli ce facem???!!! Vrea Europa urși sa.i i.a la ei gratis .nu la noi gradina zoologică sa vina in vizita și atât..nu ei nu vor ei vor agricultura dezvoltată fara stricăciuni din partea animalelor sălbatice….chiar nimeni nu gândește…???nu vedeți că ei nu mai au nimic.dar nici sa.si facă parcuri imense nu vor….gânditii până nu murim cu toții degeaba!!!

  11. Fundația Conservation Carpathia a cumparat cateva mii de hectare de padure in zona Bran in conditii suspecte. Apoi a venit cu propunerea unui parc national in zona Muntilor Fagaras pe care ei sa il administreze. Culmea este ca le spuneau localnicilor ca o sa vina guvernul ca sa le construiasca drumuri, sa ii ajute sa isi deschida mici afaceri, sa le dea compensatii, in conditiile in care la discutii nu era prezent nici un reprezentant al guvernului. Apoi cum sa creada oamenii ca guvernul va face ce promit niste particulari? Apoi oamenii vad cu ochii lor cum se tin de promisiuni guvernantii in general. Ce vrea de fapt aceasta fundatie este foarte neclar.

  12. Pădurea este o resursă regenerabilă dar ea trebuie redată băștinașilor și NU industriașilor
    Holzindustrie Schweighofer și-a schimbat numele în HS Timber Group pentru a se pierde urma dezastrului din Bucovina și nu numai

    • @Florin – Pai, nu stiu daca ai inteles, padurea a fost redata bastinasilor, cum spui tu, dar bastinarii, ca, de, vor si ei ceva bani, au vandut la industriasi si uite asa se pierde tot.

  13. Dar un articol in ‘ The Washington Post ‘ cat o costa !!??

  14. Nu cred că trebuie să desconsiderăm toate proiectele care au obiectivul declarat de păstrare a bogățiilor țării. Prea mult s-a furat, prea mult s-a dus pe apa Sâmbătei, prea multe ocazii au fost pierdute. Oamenii ăștia par a fi de meserie, după multele poze publicate în New York Times.
    Am găsit site-ul lor, sunt la vedere, obiectivele lor sunt declarate. Puteți fi cu ochii pe ei. Înțeleg că am devenit extrem de circumspecți după decenii de minciuni și furt, dar credința că totul e pierdut, este dezarmantă.

    https://www.carpathia.org/ro/

    • Intr-adevar la nivel de rezultate Conservation Carpathia chiar au reusit sa stopeze taierile ilegale in zona Piatra Craiului si si-au facut multi dusmani din cauza asta. De asta sunt si atacati atat de des. Insa ei chiar au reusit sa pastreze o adevarata bogatie a tarii in zona Fagaras Est, Piatra Craiului si Leoata.

  15. De fapt acest proiect reprezintă doar un tronson de start up. Ceea ce vor este ca toata România sa devina un imens parc golit de oameni. Jumate din populatia României este in afara granițelor. Pe listele de vot sunt 18,9 milioane de romani si 9,7 milioane in afară. Urmatorul pas pentru România este prezentat in NY Times ca investitorii sa vada oportunitatea. Aceste articole nu sunt deloc intamaplatoare. Ele anunta o oferta si oportunitate.

  16. G4M, gasiti o posibilitate sa limitati trolii?
    Cand posteaza de pe aceleasi IPs in mod repetat cu aceeasi abordare de cacat, nu aveti vreo sita?
    Democratia se tine cu educatie, zicea aldracugrecu.
    Mi.e greu sa citesc articole, unele bune, sau macar smart, si sa nu derulez niciodata la comentarii.
    Hai, baga unu mizeria asta, cu „nu citi mai jos”. Ca si companiile care fac plastice si ne explica ca e sarcina NOASTRA EXCLUSIV sa reciclam, da tu ce gatu ma.tii produci plastic nereciclabil (din fo 7 tipuri, doar fo 3 is reciclabile)?
    Asa cu postacii mari romani de pe aici.
    Nu intekeg ca ny suntem buricu planetei si sa alegem raul cel mai mic. In rest tine de voi, care nu mergeti la vot, sa dati lectii pe net.
    Bai, cuaie, cand o sa pricepi ca toti is rai, dar nu SUNT LA FEL DE RAI SI PROSTI, atunci vom evolua cand n.o sa.i mai asteptati pe aia perfecti si n.o sa va mai puta tot la gramada.
    Hai pa.

  17. Parcurile Dendrologice vor fii mereu appreciate atât de cãtre strãini cât si de cãtre localnici , doar
    cã ar trebuie recunoscute si delimitate pentru a
    putea fii protejate de cei cu alt fel de interese decât admiratie

  18. Adevărul este că se vorbește mult dar nu se face nimic. Guvernul și prezidentia se laudă că fac multe împăduriri, dar nu stopează tăierile masive și furturile de lemn, chiar și din ariile protejate prin lege. Singura soluție este să nu se mai taie pădurile, printr-o lege drastica (ani grei de închisoare) și toate societățile străine care au obținut aprobări de taiere a masei lemnoase sa fie închise și să li sa ia licență. Dar cum avem guvernanți aserviți altor interese externe la noi nu se va întâmpla nimic.