G4Media.ro

Tesla va investi mai multe miliarde de euro în viitoarea fabrică de…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vrajeala. Banii ii vor plati chiar nemtii obisnuiti prin ajutoare de stat, discounturi si taieri de taxe. Asta daca fabrica asta chiar va functiona vreo zi si nu e o vrajeala de PR :))

    • Deja neamțul obișnuit plateste prin taxele pe diesel. Oricum condiționarea investiției de subvenții și ajutoare de stat e un indiciu asupra „viabilității” proiectului.
      Ofensiva mediatică a automobilului electric e in plin avânt. Deja nu se mai folosesc decât termeni gen: automobile ecologice, verzi, prietenoase cu mediul, neutre fata de carbon sau pur și simplu eco. Până și WiFirea si-a însușit jargonul asta. De fapt și electricele poluează…

    • Asa-i, nu exista 0 emisii (nici chiar in cazul curentului din surse regenerabile (undeva in productia turbinelor/panourilor/barajelor, s-a eliberat CO2)).

      Doar ca in cazul masinilor electrice, emisile de CO2 la incarcare sunt mult mai mici decat emisiile la rularepentru o masina cu motor termic (oricare ar fi ea). Asta cu toate ca pentru producerea bateriilor, e eliberata o cantitate (unica) foarte mare de CO2. Un motiv printre cele mai importante e durata de viata a bateriei (undeva intre 600.000 si 800.000 km) si a masinii (masinile Tesla sunt proiectate pentru o durata de viata de cca 1.500.000 km).

    • @Marius zice așa „pentru producerea bateriilor, e eliberata o cantitate (unica) foarte mare de CO2”
      NU e cu nimic diferit sau mai mare decît CO2 (si alți poluanți) care se eliberează la fabricarea unei mașini cu ardere internă. Asta e doar manipulare. Că e mașină electrică, că e pe benzină/motorină, fabricarea are cam același cost, dpdv al poluării.

      Diferența o face eficiența trenului de rulare: la cel cu ardere internă, max. 30% util, restul poluare și căldură, pe cînd la electric 95% util, zero poluare, restul căldură.

      Și diferența o mai face că la electric, pot să-mi produc simplu, curat și relativ ieftin energia necesară pentru mașină și singur, dacă doresc. La benzină/motorină, asta e exclus.

      Aaa, și mai sînt cei care cîrcotesc că da, că și curentul se face arzînd căbuni/gaz metan. Mai întîi că asta e fals, doar o parte din curentul electric se face așa. Dar și de ar fi tot produs așa, arzînd combustibil fosil în ditai termocentrala e cu un ordin de mărime mai eficient, decît arzîndu-l în utilaje mici, mobile, ieftine, deci izolate mai prost, etc.

  2. Articolul pomenești de Model Y, dar ilustrează cu o poză cu Model X 🙂