
Tendința globală de înlocuire a dolarului în tranzacțiile internaționale capătă amploare în Asia
Băncile și brokerii înregistrează o creștere a cererii de instrumente derivate pe valută care ocolesc dolarul, pe măsură ce tensiunile comerciale dau un sentiment de urgență unei tendințe care se instalează de ani de zile – îndepărtarea de dolar, transmite Bloomberg.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Firmele primesc mai multe cereri pentru tranzacții care includ variante care ocolesc dolarul și implică valute precum yuanul, dolarul Hong Kong, dirhamul emiratez și euro. Există, de asemenea, cerere pentru împrumuturi denominate în yuani, iar o bancă din Indonezia înființează un birou pentru moneda chineză.
Marea majoritate a tranzacțiilor valutare utilizează dolarul, chiar dacă transferă bani între două monede locale. De exemplu, o societate egipteană care dorește pesos filipinezi va transfera de obicei moneda sa locală în dolari înainte de a cumpăra pesos cu dolarii pe care îi primește. Dar companiile caută din ce în ce mai mult strategii care să scape de rolul dolarului de intermediar.
Încercarea de a găsi alternative este un alt semn că societățile și investitorii întorc spatele monedei de rezervă a lumii, care a fost lovită de un val de vânzări în această săptămână, pe fondul schimbării pariurilor pe acordurile comerciale. Stephen Jen, un strateg de profil cunoscut pentru activitatea sa privind teoria „zâmbetului dolarului”, a avertizat cu privire la o potențială „avalanșă” de vânzări de dolari în valoare de 2,5 trilioane de dolari, care ar putea deraia atractivitatea pe termen lung a monedei.
Scăderea dolarului în această săptămână a reflectat neliniștile pe termen scurt legate de tensiunile comerciale care domină acum sentimentele. Însă schimbările structurale în modul în care este utilizat dolarul – și de către cine – indică o tendință pe termen mai lung de de-dolarizare.
„Creșterea tranzacțiilor între monedele non-americane se datorează în mare parte dezvoltării tehnologice și creșterii lichidității”, a declarat Gene Ma, șeful departamentului de cercetare pentru China de la Institutul de Finanțe Internaționale. „Părțile implicate în tranzacționare consideră că prețul nu poate fi mai rău decât cel al dolarului american, astfel încât tranzacțiile cresc în mod natural.”
Apogeul dolarului
Încercarea de a ocoli dolarul ia amploare, pe baza conversațiilor cu angajați ai unor companii și instituții financiare din Asia, care au cerut să nu fie identificați deoarece nu au voie să comenteze public.
Instituțiile financiare din Europa și din alte părți propun din ce în ce mai mult instrumente derivate pe yuani care elimină moneda americană, a declarat o persoană de la o firmă de tranzacționare a mărfurilor din Singapore. Mai multe persoane au afirmat că legăturile comerciale mai strânse dintre China continentală, Indonezia și țările din Golf stimulează cererea de tranzacții care elimină dolarul.
Producătorii europeni de automobile stimulează cererea pentru tranzacții euro-yuan, a declarat un trader de la o instituție financiară din Singapore. În Indonezia, o bancă străină urmează să înființeze o echipă dedicată în Jakarta în acest an pentru a răspunde cererii tot mai mari din partea clienților locali de a facilita tranzacțiile în rupia și yuan, potrivit unui director al firmei.
Îndepărtarea treptată de dolar erodează unul dintre elementele de bază ale comerțului mondial. Timp de decenii, dolarul a fost omniprezent în toate domeniile, de la finanțarea datoriilor pe piețele emergente la decontarea tranzacțiilor comerciale. Conform unei estimări recente, utilizarea dolarului ca monedă intermediară reprezintă aproximativ 13% din volumele zilnice de tranzacționare.
Însă utilizarea globală a dolarului a fost amenințată chiar înainte ca abordarea imprevizibilă a președintelui american Donald Trump față de comerț să forțeze o regândire radicală a locului dolarului în lume.
De ani de zile, China încearcă să promoveze utilizarea internațională a propriei monede, semnând acorduri de reglementare monetară cu Brazilia, Indonezia și alții și promovând utilizarea globală a yuanului. Grupul BRICS al națiunilor cu piețe emergente a discutat despre de-dolarizare. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stârnit interesul unor țări de a se îndepărta de dolar, după ce sancțiunile impuse Moscovei au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca moneda să fi devenit o armă.
Desigur, puțini participanți la piață se îndoiesc că o îndepărtare de dolar nu va fi decât o schimbare treptată. În primul rând, nu există candidați realiști care să îl înlocuiască. Utilizarea monedei euro în tranzacțiile globale a scăzut în ultimii doi ani, potrivit datelor companiei de plăți globale Swift, în timp ce moneda chineză rămâne o noutate pentru schimburile comerciale care nu implică în mod direct a doua cea mai mare economie a lumii.
Ancora comercială a Chinei
Yuanul chinezesc a fost utilizat în aproximativ 4,1% din plățile globale în luna martie, conform datelor companiei de plăți globale Swift, departe de utilizarea globală de 49% a dolarului. Însă o parte din plățile Chinei sunt efectuate prin propriul sistem, care se dezvoltă rapid.
Volumele anuale prin intermediul sistemului de plăți interbancare transfrontaliere au ajuns la aproximativ 175 de trilioane de yuani (24 de miliarde de dolari) în 2024, o rată de creștere anuală de peste 40%, conform datelor proprii.
Investitorii și societățile comerciale chineze au utilizat yuanul într-un procent record al activităților lor transfrontaliere în luna martie. Exportatorii țării accelerează, de asemenea, schimbul de dolari în yuani, inversând o tendință anterioară a exportatorilor de a păstra veniturile în dolari pe fondul temerilor că yuanul va slăbi.
Exporturile chinezești către Asia de Sud-Est au crescut cu peste 80% în cei cinci ani până în martie 2025, în timp ce exporturile către Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită s-au dublat, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Aceasta depășește cu mult rata de creștere a exporturilor țării către SUA și Uniunea Europeană.
În timp ce tranzacțiile bazate pe yuani sunt adesea mai scumpe decât cele bazate pe dolar, ratele scăzute ale dobânzii la împrumuturile subiacente în yuani pot însemna că costul total este încă atractiv pentru debitori.
„Vă puteți finanța la o treime din costul pe care l-ați plăti în dolari”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist șef pentru Asia și Pacific la Natixis. Cu toate acestea, „renminbi-ul are limitări, deoarece nu există multe lichidități offshore”.
Fluctuațiile dolarului legate de tarife arată clar că nu doar China și alte economii majore sunt cele care diminuează locul dolarului în lume. Trump a trimis semnale contradictorii cu privire la monedă, dar s-a plâns de puterea dolarului și i-a oferit un post de conducere lui Stephen Miran, un economist care a scris despre o schimbare radicală a ordinii mondiale bazate pe dolar.
Abordarea lui Trump față de comerț, dorința sa aparentă de a renunța la practicile de lungă durată și criticile sale repetate la adresa Rezervei Federale au contribuit la sentimentul că rolul dominant al dolarului în economia globală se confruntă cu cea mai mare amenințare din ultimele decenii.
„Având în vedere puterea de rezistență remarcabilă a dolarului, s-ar părea că este nevoie de schimbări cu adevărat epocale în mediul internațional pentru a-l înlătura”, au scris analiștii Deutsche Bank, inclusiv Oliver Harvey, într-o notă recentă. „Dar există riscuri tot mai mari ca tocmai astfel de schimbări să aibă loc”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.