G4Media.ro

Telescopul James Webb dezvăluie o spectaculoasă clepsidră de praf în jurul unei…

nasa

Telescopul James Webb dezvăluie o spectaculoasă clepsidră de praf în jurul unei stele aflate la începutul vieții

Telescopul spațial James Webb a dezvăluit miercuri noi imagini uimitoare ale unui nor de praf uriaș în formă de clepsidră în jurul unei stele în formare, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Acești nori portocalii și albaștri au fost făcuți vizibili de instrumentul NIRCam al telescopului, care operează în infraroșu apropiat – o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman.

Steaua foarte tânără, cunoscută sub numele de „protosteaua L1527” și situată în constelația Taurus, este ascunsă în întuneric de marginea unui disc de gaz în rotație.

Dar lumina de la protostea „se scurge” deasupra și dedesubtul discului, luminând cavități în gazul și praful din jur, au declarat NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o declarație comună.

Norii sunt creați de materialul ejectat de stea care se ciocnește cu materialul din jur. Praful este mai subțire în părțile albastre și mai gros în cele portocalii.

Protosteaua are doar 100.000 de ani și se află în cel mai timpuriu stadiu al formării sale. Aceasta nu este încă capabilă să își genereze propria energie.

Discul negru din jur, care are aproximativ dimensiunea sistemului nostru solar, va furniza material protestelei până când acesta va atinge „pragul necesar pentru a începe fuziunea nucleară”, au precizat Nasa și ESA.

„În cele din urmă, această vedere a lui L1527 oferă o fereastră către cum arătau Soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor”, au adăugat cele două agenții.

Norul molecular Taurus, situat la aproximativ 430 de ani-lumină de Pământ, este o pepinieră stelară cu sute de stele aproape formate.

James Webb, ale cărui prime imagini color au fost dezvăluite în iulie, face observații la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Unul dintre principalele obiective ale telescopului, în valoare de 10 miliarde de dolari, este studierea ciclului de viață al stelelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 🙂
    Dimineata mi-am inceput-o cu o scurta lectura despre clepsidre si semnificatia lor in istorie. De la ideea de cumpatare pe la 1338 (personificarea virturii numita Cumpatare cu o clepsidra in mana, Siena, Ambrogio Lorenzetti), ajung sa se asocieze cu trecerea inevitabila a timpului si la cat de insignifianta este viata umana („Tatal Timp – cu aripi si cu barba si avand intotdeauna asupra lui o clepsidra”, sec XV – versiunea vizuala construita de artisti dupa Triumful timpului de Petrarca), apoi cu moartea (imaginea Mortii cu o clepsidra in mana, de ex. Pieter Brueger cel Batran, Triumful Mortii, ca. 1562).
    Acum o clepsidra stelara care indica de fapt nastere
    Cumpatare si nastere – cred ca aceste doua asocieri cu clepsidra imi plac cel mai mult.