G4Media.ro

Teleorman: Un depozit de deșeuri în valoare 21 milioane euro riscă să…

Teleorman: Un depozit de deșeuri în valoare 21 milioane euro riscă să producă un dezastru ecologic, pe fondul managementului defectuos

Un proiect al Consiliul Județean Teleorman riscă să producă o problemă majoră de mediu din cauza întârzierii lucrărilor, transmite PressHub.ro. E vorba despre construirea unui depozit de gunoi, terminat pe jumătate, și care s-a umplut deja.

Totul a început în anul 2003, când Consiliul Județean Teleorman trimitea documentația pentru accesarea fondurilor europene pentru una dintre cele mai importante investiții din județ la vremea aceea: o groapă ecologică de gunoi, care ar fi urmat să depoziteze toate deșeurile din județul Teleorman. În realitate, s-a construit o singură celulă pentru depozitarea deșeurilor. În urmă cu doi ani, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman spunea că gradul real de umplere al primei celule construite era de peste 90%. Iar asta putea cauza probleme mari, pentru că membrana care ține deșeurile s-ar putea rupe în orice moment, iar gunoaiele s-ar infiltra în pânza freatică, generând un veritabil dezastru ecologic în sudul țării. În ciuda recomandărilor specialiștilor din domeniul mediului, lucrurile au mers și așa, din amânare în amânare.

Banii, proveniți din bugetul Uniunii Europene, ar fi trebuit să fie folosiți pentru depozitarea gunoiului din tot județul Teleorman, în cadrul unui “Sistem integrat de management al deșeurilor la nivelul Județului Teleorman”.Valoarea proiectului s-a ridicat la 21 de milioane de euro.

În acest moment, prima celulă a depozitului ar fi plină, potrivit angajaților depozitului, generând un risc real de dezastru ecologic, în timp ce construcția celei de-a doua celule întârzie de circa doi ani.

Autoritățile județene susțin că în vara acestui an va fi gata și celula a doua a depozitului, deși au mai dat termene limită (ultimul în decembrie 2020) și nu s-au ținut de cuvânt. Mai mult, ele susțin de doi ani că gradul de umplere a primei celule depășește cu puțin 80%. În realitate, prima celulă a depozitului era la gradul maxim de umplere de acum câteva zeci de luni. (Foto: PressHub.ro)

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pai voi stiti ce incompetenti si corupti oameni conduc CJ Teleorman ? Cu studii superioare Baiotera ? Si PRESEDINTE SI VICEPRESEDINTI . Fara nici o meserie reala , fara nici o carierea in spate . Daca-i dai afara din politica , fac foamea .

  2. Păi nu erau ăștia chintesența bugetărimii și puliticii mioritice? Profesioniștii din Teleorman???
    Izvorul nesecat de cadre???

  3. Si desigur ministerul mediului nu stie nimic.
    Daca se intampla ceva rau prinde vinovatul scoatei …
    Or sa dea vina unii pe altii ca la cazul 10 august.
    Presupun ca termenul ala inseamna ca o firma nu a facut lucrarile?
    Si nu e reziliat contractul, nu e luat la puricat de DNA?
    Cine intra la puscarie daca rezulta un dezastru?Cucu desigur.
    Cei de la groapa normal trebuie sa refuze gunoiul in exces si sal trimita la consilieri in poarta sa inteleaga cai full de kk locu si da pe afara.
    Altfel ei fac puscarie nu sefu politic.

  4. Desfiintati Garda de Mediu. Pai aia ce au pazit?!

    • LIviu mustacios cariat dragnea
      – Prefect al județului Teleorman (1996–2000)
      – Președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012)

  5. România are mari probleme cu deșeurile. Și nu mă refer la peturile și alte gunoaie care plutesc galeș pe râurile noastre și trec în alte țări, ca apoi să le colectăm în Dunăre. Este vorba în speță de deșeurile menajere pentru care țara a primit miliarde de euro de la Uniune. Într-un vis frumos, prin 32 de SMID-uri ( prescurtare de la sistem de management integrat al deșeurilor ) aceste 32 de sisteme ar trebui să trateze deșeurile menajere pentru câte un județ, astfel ca problema să fie rezolvată în mod civilizat. Nu-mi dau seama de ce numai 32 de sisteme dar asta e cea mai mică problemă. Prima mare problemă este că înainte de a ajunge în acest ”sistem”, deșeurile menajere trebuiesc selectate ( metal-hârtie-plastic-umed etc ) și duse separat la gunoi de către gospodari !! Nu cred că așa ceva se face pe scară semnificativă. Dar mare este problema și cu aceste SMID-uri. Din 32 sunt terminate 14, din care funcționează numai câteva la capacitate, cred că mai puțin de 5 ! Câteva dintre ele au fost construite pe terenuri instabile – știu concret de cel de la Cluj, Bistrița, Maramureș – care , la fel pot produce catastrofe ecologice . Ca stat suntem datornici vechi cu un Plan Național de Gestionare a Deșeurilor. După mai multe amânări, sub guvernul Tudose am ”scăpat” și de această corvoadă așa că în acest moment avem un PNGD de 400 pagini, contrasemnat de TOT guvernul de atunci. Nu am habar, cât din el este implementat și funcțional. O altă problemă colaterală este finanțarea construirii acestor sisteme. Ele nu sunt finanțate din subordinea ministerului mediului, ci de ministerul care gestionează banii europeni. Așa că cazul celui de la Teleorman este o cireșică pe tort. Ar merita un ciclu de investigații, având în vedere că suntem tot timpul luați la ofsaid de către uniune și pe bună dreptate.

    • Firma locala aduna si compacteaza gunoiul la gramada.
      Degeaba pun peturile intro sacosa de plastic si gunoiul menajer separat.
      Logic ar fi sa separe la groapa daca nu baga masini separate pentru asa ceva.

  6. Livache puscarie dragnea
    2 Carieră politică
    2.1 Prefect al județului Teleorman (1996–2000)
    2.2 Președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012)