
Ţările UE sunt de acord cu posibile contra-tarife la bunuri americane în valoare de 93 de miliarde euro, dacă blocul comunitar nu va reuşi să ajungă la un acord comercial cu Washingtonul
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, joi, contra-tarife la bunuri americane în valoare de 93 de miliarde euro (109 miliarde dolari), care ar putea fi impuse în cazul în care blocul comunitar nu va reuşi să ajungă la un acord comercial cu Washingtonul, au declarat pentru agenția de știri Reuters mai mulţi diplomaţi europeni.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Miercuri, Comisia Europeană a informat că intenţia sa principală este să ajungă la o soluţie negociată cu Washingtonul, pentru a evita tarifele de 30% pe care preşedintele SUA, Donald Trump a ameninţat că le va impune la bunurile importate din UE, de la 1 august. Executivul comunitar a precizat însă că, în paralel, va continua cu planurile privind posibile contramăsuri, prin fuzionarea a două pachete de contra-tarife propuse, unul de 21 de miliarde de euro şi altul de 72 de miliarde de euro, într-o singură listă de produse americane ce ar urma să fie vizate de represaliile Bruxelles-ului, pe care o va trimite spre aprobarea statelor membre UE, transmite Agerpres.
Niciuna din aceste contramăsuri nu ar urma să intre în vigoare înaintea datei de 7 august.
Până acum UE s-a abţinut să impună orice fel de contramăsuri SUA, în pofida anunţurilor repetate ale lui Trump cu privire la tarife vamale suplimentare. Statele membre UE au autorizat un prim pachet de contramăsuri în luna aprilie, însă acestea au fost imediat suspendate pentru a da timp negocierilor.
Potrivit diplomaţilor europeni, UE şi SUA par să se îndrepte spre un posibil acord comercial, care ar avea drept rezultat un tarif universal de 15% la bunurile UE importate în SUA, copiind un acord convenit de SUA cu Japonia. Însă Trump va fi cel care va avea cuvânt final.
Conform liniilor generale ale unui posibil acord, un tarif de 15% ar putea să se aplice unor sectoare precum autoturisme şi produse farmaceutice şi nu ar urma să se adauge unor tarife mai vechi, de până la 5%, impuse de SUA. De asemenea, este posibil să fie acordate unele excepţii pentru sectoare precum avioane, cherestea şi pentru unele produse medicinale şi agricole, care nu ar urma să fie vizate de tarife, susţin diplomaţii.
Cu toate acestea, Washingtonul nu pare dispus să reducă tarifele vamale suplimentare de 50% aplicate la oţel.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.