G4Media.ro

Tanczos Barna, după explozia de la Azomureș: Am avut 3 incidente majore…

Sursa foto: captură video

Tanczos Barna, după explozia de la Azomureș: Am avut 3 incidente majore în doar câteva zile şi trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidenţă sau mai sunt şi alte instalaţii în ţară care prezintă astfel de riscuri

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, după explozia de la Azomureş, în urma căreia un bărbat a fost rănit, că cel mai important este ca autorităţile să fie sigure că nu există consecinţe asupra calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, menţionând că au fost trei incidente majore în doar câteva zile şi trebuie aflat dacă este o coincidenţă sau mai sunt şi alte instalaţii în ţară cu riscuri, relatează News.ro.

Tanczos Barna a anunţat miercuri, că toate instalaţiile similare din ţară vor fi verificate.

„În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecinţe asupra calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm şi de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităţilor statului – GNM, IGSU şi ISCIR – la toate instalaţiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile şi trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidenţă, sau mai sunt şi alte instalaţii în ţară care prezintă astfel de riscuri”, a transmis ministrul Mediului.

Miercuri, la ora 1:02, pe platforma combinatului chimic Azomureş, în cadrul instalaţiei Amoniac 3, a avut loc o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului.

„Cauza incidentului: fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare (hidrogen si oxid de carbon). Instalaţia amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire. Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş. Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia”, a transmis Ministerul Mediului.

Sursa citată a precizat că APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare şi a constatat că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 şi 0,017 mg/mc).

„Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a AZOMUREŞ (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile pe care le deţinem nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător. Precizăm că la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş – MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule în suspensie (PM 10 automat)”, a mai precizat sursa citată.

Sursa foto: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cam multe fisuri!

  2. Pot fi într-adevăr niste coincidențe la cât de prost a fost gestionat totul în țara asta. Totuși cam multe coincidențe în același timp. Ar trebui cei din serviciile de informații să mai lase afacerile proprii și să arunce un ochi sau o ureche știu ei pe unde.

  3. Cam greu asa coincidente….verificati care ar fi probabilitatea si veti vedea ca e foarte putin probabil sa ai asemenea coincidente.

    Acum e de verificat rolul acestor companii in economie (par foarte importante – o rafinarie cheie de la Marea Neagra si Azomures-cel mai mare producator de fertilizatori din RO); daca cineva doar a testat ‘vigilenta’ si capacitatea de interventie a statului; daca s-au testat niste infrastructuri critice etc….poate se gandesc la asta cei platiti sa analizeze aceste cazuri. ‘Fratele’ de a rasarit e capabil de multe.

    Tanczos se poate ocupa in continuare de ursi…ca de asta ii doare capul pe cei care l-au pus ministru.

  4. ce coincidente? in 30 de ani de dezvoltare multilaterala… conducatorii doar cu studii la master club….

    ma mir ca nu am explodat de tot…

  5. „Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităţilor statului – GNM, IGSU şi ISCIR – la toate instalaţiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale”

    In primul rand, ISCIR nu are nicio atributie pe legislatioa Seveso astfel incat propunerea lui Tantos nu are temei legal, iar ministrul se dovedeste habarnist.

    In al doilea rand, se remarca stilul pompieristic, reactiv si infantil al acestui diletant si impostor asa zis ministru udemerist.A vazut si el doua explozii in industrie si pac hai sa facem controale. Adica 30 de anu dormiti pe voi iar acuma va apucat vredniceala, jigodiilor bugetare ce sunteti. De parca prostii care controleaza ar pricepe ceva. Oriscat, pricem mai bine ca Tantos.

    In al treilea rand, fie producerea celor doua explozii este o coincidenta, caz in care nu trebuie intreprins nimic exceptional, iar societatile respective trebuie sa faca propria ancheta si sa prezinte eventual autoritatii Seveso concluziile (Secretariatul de Risc judetean), fie nu este o coincidentac caz in care Tantos ar trebui sa se retraga si sa faca loc altora, care chiar sunt destepti si nu doar fac pe desteptii.

    In al patrulea rand sa observam ca guvernul continua politica de maxima indolenta fata de mediu, marginalizand total acest minister in ciuda faptului ca s-ar putea dovedi cel mai important dintre toate, nu numai ca sursa a infrigementului de tara pe care il infunta Romania in aceasta perioada. Ministerul a fost „aruncat” la UDMR ca pe un oscior de ros, in timp ce alte guverne, PSD adevarat, PSD provincial/Dragnea sau PDL Basescu au pus cu scarba in fruntea lor niste no names precum Rovana, Sulfina sau Fadoino. Unii mai iresponsabili ca altii.