G4Media.ro

SURSE Dragoș Săvulescu a fost eliberat de polițiștii italieni, după o decizie…

sursa foto: Facebook/ Dragoș Săvulescu

SURSE Dragoș Săvulescu a fost eliberat de polițiștii italieni, după o decizie a instanței/ Detalii din declarația dată de omul de afaceri

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost eliberat de Poliția din Napoli, ca urmare a unei decizii luate de un judecător italian, au precizat surse din poliție pentru G4Media.ro.

Ce le-a declarat Săvulescu autorităților italiene 

Audiat de autoritățile italiene, Dragoș Săvulescu a declarat că decizia de condamnare la 5 ani de închisoare ar fi ”rezultatul controlului exercitat de serviciile secrete din România asupra judecătorilor și instituțiile acestui stat” conform surselor.  Acesta a mai precizat că sentința de condamnare ar conține fapte ce nu corespund realității și că ar fi fost dată doar pentru pedepsirea lui pentru motivul că nu s-a supus regimului din România. Potrivit surselor G4Media.ro, Săvulescu a mai declarat că viața lui ar fi pusă în pericol în cazul unei predări către țara noastră.

Fostul acționar al echipei Dinamo ar fi cerut să nu fie extrădat în România din cauza condițiilor din penitenciar. Instanța a ținut cont de declarația dată de Săvulescu potrivit căreia a fost de bună credință, s-a predat și nu intenționează să mai fugă, au mai precizat sursele menționate. Chiar dacă este lăsat în libertate, autoritățile române continuă procedura de aducere în țară a lui Dragoș Săvulescu, însă deocamdată nu este stabilit vreun termen de judecată pentru extrădare, conform acelorași surse.

Context:

Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat în februarie 2019 la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța și fugit din țară, s-a predat pe 13 ianuarie autorităților la o secție de poliție din Napoli (Italia), unde a și fost arestat, au declarat pentru G4Media.ro surse din poliție.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Cu ajutorul unui notar, Săvulesu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au condamnat la pedepse grele cu închisoarea pe inculpații celebri din dosarul DNA al retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța și Mamaia. Condamnările sunt definitive.

Astfel, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare.

Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.

Dosarul ”Retrocedărilor” a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008 și, după 10 ani de tergiversări, a devenit cel mai vechi dosar de corupție din instanțele românești, potrivit Info Sud Est.

Cine este Dragoș Săvulescu

Emil Dragoş Săvulescu are 45 de ani şi a fost acționar al Clubului de Fotbal Dinamo. A cochetat cu actoria, a fost iubitul Mădălinei Ghenea și s-a însurat de curând cu fosta Miss Albania, Angela Martini. A făcut bani din tranzacții imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei, din 2013: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu în urmă cu șaptee ani.

Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012 se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, Cristian Borcea sau Nicolae Badea, dar renunță un an mai târziu, în 2013.

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragos Săvulescu, obținea, în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri consistente pentru proprietarii terenurilor din parcul Verdi. A dat în judecată Primăria Capitalei pentru că adevăraţii proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franţ şi Ion Tudor ar fi fost lipsiți de exercițiul folosinței terenurilor în perioada 2011-2015. Instanţa i-a dat dreptate în 2016 şi a acordat despăgubiri ce însumează 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria este obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro. Decizia nu era însă defnitivă, după cum rezultă de pe portalul instanțelor de judecată.

În iunie, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp divizat în șase parcele. Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu și de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi. Acesta este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată în Cartierul Francez (detalii aici).

Pe 6 septembrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi, și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR, cumpărarea de la Săvulescu a terenului din Parcul Verdi la un preț de aproape 50 de milioane de euro. Asta după ce o comisie îl evaluase la 26,4 milioane de lei, prețul pieței. Explicația era că legea fusese modificată de puțină vreme și se aplicau aceleași prețuri și pentru terenurile fără utilități. Nu există date care să confirme dacă Dragoș Săvulescu a intrat în posesia banilor.

 

Foto: Dragos Savulescu / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Oameni „grei”, oameni „mari” dar cu „mingi” minuscule. Vai de barbatia lor. Astia au trait numai pentru inselatorii, hotii, barbarii. Prea putin, tovarasi.

  2. Oare si justitia din Italia se ghidează tot după banii din buzunar al inculpatului??????

    • Mai ales justitia din Italia. Ca doar nu degeaba s-a refugiat si Iorgulescu al mic tot acolo.
      Astia din Italia trebuie extradati cu echipe speciale.

    • Judecatorii italieni sunt tot atat de corupti ca si judecatorii romani.

  3. Spui Italia si tragi apa. Piesa de teatru cu predarea s-a facut cand a gasit niste spagari. De ce sa stai in Serbia de exemplu cand poti sta linistit in Italia? :))) Ghita, ia exemplu!

  4. Astea sunt urmarile inteleptelor decizii al curtii constitutionale a romaniei, cea care a declarat ca fiind ilegale probele din dosare obtinute cu tehnica sri si completurile de judecata care au decis condamnarile. CCR este cea care a repus Romania pe harta tarilor cu detinuti politici si nu onor judecatorii italieni.
    Aceasta a doua republica, cladita de ion Iliescu dupa perceptele morale ale fostei nomenclature ceausiste si cele ale teroristilor din decembrie 89 ,nu este functionala.

    • Curtea Constitutionala este una din cele mai corupte institutii din Romania!! Trebuie desfiintata si reinfiintata pe baze noi, in care politicul sa fie exclus cu desavarsire.

  5. E liber pana se judeca extradarea.Il mananca de bani dupa care face si puscarie.Pana acum era ca si liber daca era in tara.

  6. Aici opinez ca e vorba de punerea in executare a unui mandat european de arestare ,in vederea executarii pedepsei stabilite printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare pronuntata in Romania impotriva persoanei vizate ,care are cetatenie romana.Din cate deduc din articol procedura nu este incheiata, justitia italiana pronuntandu-se doar asupra starii de arest preventiv a pesoanei vizate pe parcursul derularii procedurii de punere in executare a mandatului european de arestare. De principiu ,o astfel de procedura se poate derula si cu condamnatul urmarit international in stare de libertate ,pana la solutionarea de catre autoritatile italiene a cererii de predare a lui catre statul roman in vederea executarii pedepsei definitive stabilite prin hotararea judecatoreasca definitiva de condamnare pronuntata in Romania, prin transmiterea documentatiei integrale aferente in Italia.Ma indoiesc insa ca autoritatile italiene, chiar daca au opinat ca nu se impune luarea masurii arestarii preventive asupra persoanei vizate, pe parcursul derularii procedurii in discutie,nu au dispus o alta masura preventiva permisa de legislatia italiana, cum ar fi consemnarea sau arestul la domiciliu ori controlul judiciar.Si ca urmare a luarii unor astfel de masuri se putea ajunge la punerea in libertate a persoanei vizate,insa durata unor astfel de masuri preventive curge de principiu pana la solutionarea definitiva de catre autoritatile italiene a cererii de punere in executare a mandatului european de arestare imporiva ei,care include si obligatia de pronuntare asupra solicitarii de predare a persoanei in discutie catre statul roman in vederea executarii pedepsei conform conventiei europene in materie,procedura aflata in curs de derulare.

  7. @ Florin: Cine s-o reînființeze pe baze noi? Predoiu, Orban, CSM? Ce a distrus CCR le vine mămuşă şi liberalilor.
    DIFICIL ne miscăm cu australopitecii parlamentari. „20 de ani”, vorba ilustrissimului Brucan.

  8. Cine l-a facut scapat pe Savulescu ca de altfel pe multi, multi altii ?