G4Media.ro

SURSE: Guvernul ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: Guvernul ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură: vor plăti și ei contribuții la sănătate

Guvernul Ciolacu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale. E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plăteau, potrivit surselor citate.

În ceea ce privește angajații din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției la sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază și ei de un set de facilități fiscale: plata la stat a unor taxe salariale reduse, scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate, în paralel cu acordarea unui salariu minim diferențiat de 3.000 de lei brut.

Angajații din IT nu vor fi afectați de acest plan de eliminare a facilităților fiscale, dat fiind că ei plătesc deja contribuția la sănătate. Singura facilitate fiscală pentru IT-iști este acum scutirea de impozitul pe venit (10% din salariul brut).

Reamintim că PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acesto facilități până în 2026.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la începutul săptămânii că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș la Digi24, fără a detalia la care facilități fiscale face referire.

(ARTICOL ACTUALIZAT: În prima versiune a articolului era menționat și sectorul IT, dar guvernul nu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din domeniu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Nu poate sa faca asta fara a explica motivul si oportunitatea (data de la care se aplica).
    Ca daca nu are bani din cauza evaziunii fiscale nu at trebui sa-si faca de treaba acolo?

    • Prietene, nu-i intereseaza. It-istii nu protesteaza si nu au nimic cu ce sa santajeze guvernul cum o fac bugetarii gen medici, profesori, magistrati. Un it-ist nu are elevi cu care sa ameninte statul ca nu le incheie mediile daca nu Ii este marit salariul.

    • @Andreiutu
      Corect.

    • Nu au bani pentru cele 5 runde de alegeri de la anul.
      A facut cineva un calcul sa spuna cat costa o runda de alegeri?
      Nu ar fi normal ca reprezentantii partidelor care asista procesul de votare sa isi plateasca singuri prezenta – sa nu depinda de banii statului?

    • @ Andreiutu – it-istii ar putea sa daca rost de un raport cu cheltuielile alocate departamentelor de IT de la companiile statului: separat salarii / suport / software / hardware… si separat achizitii directe si achizitii Seap/Sicap… sa afle si Ciolacu ca risipa e la ei si nu la cei care aduc valoare prin munca lor

  2. Guvernul pare foarte eficient in a lua banii de la cei isteți și întreprinzători si foarte șovăielnic in a lua banii de la cei de la stat, pensii speciale, etc. Praful in ochi cu „legea pensiilor speciale” nu păcălește pe nimeni. Practic cine muncește in România in privat este slugă la bugetarii speciali.

  3. E foame de bani pentru bugetari. Acum cand ai nevoie de constructori fiindca UE iti impune nu stiu ce ca sa ai cladirile mai eficiente din punct de vedere energetic, tu faci orice ca sa-i alungi. Germania abia asteapta sa-i primeasca.

  4. Daca se face asa ceva partidul AUR ajunge la 35%. agricultura e greu incercata in vremurile pe care le traim si tu ii dai in cap mai tare.

    • E foame de bani la bugetari. Tot privatul trebuie sa suporte cresterile de salarii pentru profesori, medici, magistrati, etc. Multi ii sustineau pe profesori atunci cand au facut greva, dar bani pentru marirea salariilor de unde credeau ca o sa vina? Asta nu-i nimic. O sa fie jale cand o sa se renunte la Tva de 9% pentru toate alimentele, in afara celor de baza. Atunci sa vezi viata grea pentru privati in tara asta.

  5. Din pacate, in democratie, votul celui care produce este egal cu votul asistatului social, al pensionarului si al bugetarului. Si cu banii guțanului din prima categorie se cumpara voturile celor din a doua categorie. Asta e tot.

  6. Din pacate se maresc impozitele fara sa se faca restructurari/reduceri bugetare. Imprumuta tot mai multi bani dar reduc din investitii. Cu capul inainte in zid!

  7. Un monolog interior posibil :
    ”De ”ăia” nu ne putem atinge, că ne spun la ccr și ne mai și beștelesc că nu am fost ”loiali” și nu i-am ”respectat”. Iar ccr întreabă întotdeuna calul, dacă vrea ovăz, nu ne putem aștepta la minuni.”
    ” Hai să tăiem toate găinile care ouă, ca să avem ce mânca un timp. O viață avem. Deci, râmâne cum am discutat și mai vedem”.

  8. Din analele ”patriotismului economic” sau ”obiceiuri și apucături faine la români”.

  9. Nu puteau sa mai astepte 20 de ani ? Ca la altii se poate

  10. Abia se asezase putin si iarasi o sa bulverseze industriile. Sa intelegem ca efectul acestei legi si-a indeplinit scopul, mai ales in agricultura si industria alimentara? Daca da, hai sa vedem daca am iesit din saracie, ca nu ne-am dat seama. De obicei o crestere de salariu „dureaza” trei luni. Dupa aceea este considerata normala. Dupa un an de la implementare in care unele salarii au crescut cu 30% si vrei sa schimbi legea va fi foarte greu sa iti pastrezi angajatii fara sa compensezi aceasta diferenta. Si uite asa fondul de salarii creste undeva cu 20%, ceea ce pentru unele firme poate sa insemne falimentul sau un profit negativ. Prin urmare unele companii vor putea sa compenseze numai partial si se vor confrunta cu o fluctuatie de personal, care aduce alte costuri si alte „distractii”. Sincer, mai bine nu mai dadeau aceste legi si toate lucrurile erau clare. Dar, ce pretentii sa ai de la un sofer de masini second-hand din Germania care acum decide destinele unei tari. Vom avea o tara second-hand, nu ca nu am fi deja…

  11. Egalitate să fie, dar doar pentru plebe !
    Specialii nu pot fi aduși în rândul lumii, nu pot fi plătiți conform contribuției, nu se pot pensiona ca restul lumii la 65, nu pot fi impozitați.
    Dar ne merităm soarta, din moment ce USL + Haur au 75% din voturi.

  12. Noi ăștia care citim și ne revoltăm pe G4 suntem maxim 20% din po.p.u.lația cu drept de vot.

    Dar există soluție, emigrarea, cred că orice părinte cinstit și normal la cap își învață copiii să emig.reze din di.c.tatura specialilor. Din „democrația” românească doar libera circulație a mai rămas.

  13. Și să înțeleg că tovarășul de coaliție Ciucă nu s-o fi gândit la așa ceva . Îhî!

  14. Au simtit revolta oamenilor fata de speciali. Doar ca in loc sa anuleze pensiile speciale, anuleaza facilitatile speciale. Ce? Nu e tot aia?

    • Nu-i tot aia, bani putini de la mai multi altii, adunati fac o suma mai mare decat suma colectata de la cativa dintre ei. Ii inveti tu pe ei matematica? Tu chiar crezi ca ne conduc pe noi niste fraieri?

  15. Una zicem și invariabil alta facem!
    Cum d_racu de se „nimerește” ca de fiecare dată să fie exceptați cei cu cele mai mari venituri, de expl. azi IT-istii?!

  16. Efectul eliminarii scutirii de impozit in IT cred ca va putea fi gestionat relativ usor de companii, cu un orizont de timp predictibil, sa zicem minim un an(spre deosebire de stat, la privat proiectiile bugetare pt anul viitor au inceput deja). Da e lobby si acolo.
    Si daca tot se elimina facilitatile astea, sa elimine si plata de 2 ori a asigurarilor de sanatate, alea obligatorii, de baza.

  17. Reformele adevarate se lasa asteptate.
    Degeaba vii si zici ca elimini scutiri cand bugetul tot svaiter e, cu sau fara scutirile alea. De fapt nu au bani si trebuie sa faca rost, ca putin le pasa lor ca sunt scutiti unii sau altii.
    Cum bine scria intr-un articol zilele trecute despre Grecia. Taxe peste taxe, reforme 0, rezultate negative. Asta ne asteapta si pe noi.
    Dar in ograda proprie cand facem si noi curatenie ? Ca acolo sunt de fapt banii aia multi. Sa luam bani gramada de la oameni stim, sa rezolvam problemele adevarate si sa dam ceva inapoi de taxele alea nu.

  18. gubernu’ ar lua si praful de pe toba,sa ia de la saracii ce muncesc,sa-i imbuibe pe specialii cu termen redus de valabilitate…

  19. Marcel Bolos si-a pierdut orice credibilitate. Nu decide el nimic: ii place lui Ciolacu sau nu-i place, asta conteaza. Tulai Doamne PNL!
    Argumentatia pentru super speciali ca ”pleaca” daca nu-si pastreaza avantajele este o argumentatie de handbook, folosita cu mai mult sau mai putin succes si in alte tari. Lacrimi de crocodili, ne pleaca magistratii, sefii de banci si din tot felul de institutii. Unu, nu pleaca, doi, daca pleaca unu, doi abia se mai fac locuri pentru unii mai tineri, se mai misca ceva in tara asta. Ca doar prin ”miscare” se mai deranjeaza structurile, straturile nesanatoase de ”grasime”.
    Ce nu inteleg guvernantii este ca pe langa ca nu rezolva tema de acasa, dau si iar dau semnale gresite, si oamenii inteleg ca tinerii nu au niciun viitor, Aici. De terizeci si ceva de ani. Sub orice formula de conducere. Trist.

  20. Așa cum sugerezi tu, s-ar încurca statul în atatea servicii și n-ar ieși nimic bun😅

  21. Decizia dorită de guvern e corectă căci contribuția de asigurări sociale de sănătate trebuie plătită de toți angajații,fără nicio discriminare,iar măsura trebuie implementată cât mai repede pentru a evita colapsul sistemului sanitar.

    • De acord sa plateasca toti, dar nu asta e cauza principala pentru care sistemul sanitar e cum e. O sa ramana fix la fel si cu eliminarea tutoror scutirilor. Ameliorarea adevarata a situatiei presupune mai multa munca si mai putin furt din partea guvernantilor si anturajului lor.

  22. Trebuie modificata constitutia pt asta. Si pana si americanii s-au prins ca nu e bine si au facut niste programe sociale.