G4Media.ro

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecției Judiciare să facă verificări pe tema…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecției Judiciare să facă verificări pe tema declarațiilor publice despre clasarea dosarului 10 august/ Cererea ministrului justiției de apărarea independenței sistemului judiciar, respinsă

Consiliul Superior al Magistraturii a votat joi sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea unor verificări ale declarațiilor publice făcute pe tema clasării dosarului 10 august, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Concret, membrii forului vor să stabilească dacă reacțiile critice ale unor politicieni față de decizia luată de un judecător de la Tribunalul București au adus atingere independenței sistemului judiciar.

Demersul vine la solicitarea judecătoarei Andrea Chiș, conform surselor.

Și Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”. Solicitarea acestuia a fost respinsă.

UPDATE: Comunicatul oficial al CSM: 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea, cu majoritate, a ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea doamnei judecător CHIŞ ANNAMARIA ANDREA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 AUGUST, a hotărât înaintarea acesteia la Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări. (majoritate: 13 voturi DA, 5 voturi NU). De asemnea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul justiției, privind apărarea independenței sistemului judiciar în ansamblul său față de percepția publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 AUGUST, respectiv a unor audieri efective în fața procurorilor și judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004.

Context

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, miercuri, într-un comunicat de presă, poziția exprimată de alianța USR PLUS după ce o judecătoare de la Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 August.

Secția CSM susține că USR PLUS ”a depăşit orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare” și ”condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public”.

În comunicatul criticat, USR PLUS a scris că ”avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele. Și mai avem încă o situație în care România ar putea fi condamnată la CEDO pentru că nu reușește să respecte drepturile cetățenilor

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ati rezolvat dosarul 10 august cum ati incercat sa rezolvați si problema minorei adoptata de o familie de americani de origine română.Va amintiti ca jandarmii refuzau ostentativ sa se prezinte la audieri sau sa prezinte stenogramele si ordinul de intervenție.A verificat cineva înregistrările sefilor de jandarmeriei si decidenti de la acea vreme pentru a se vedea dacă într-adevăr a fost ok..In schimb, justitia romana ca de obicei, cum a fost dosarele Revolutiei.,Mineriadei di multe alte a avut grijă să plimbe dosarul de la o instituție la alta pentru a afla care este competenta de a judeca.

  2. Cum vine asta, au respins solicitarea, dar au demarat actiunea?

  3. CSM secția judecători = judecătoare psd-iste + 2 așa ziși reprezentanți ai societății civile impuși acolo de PSD. De când CSM +Inspecția judiciară pot judeca și sancționa opinia publică? Este același CSM care aproba cu nerușinare toate aberațiile PSD-ului în legătura cu justiția, împotriva chiar a miilor de magistrați care manifestau în fața tribunalelor în apărarea independenței justiției.

  4. M-am saturat de acesti inalti judecatori care au doar grija apararii propriilor privilegii, in cazul fericit in care nu sunt de-a dreptul corupti! Eu zic sa ne exprimam toti public cu privire la independenta lor de 2 lei, ne vor sanctiona pe toti? Cum? ne iau boii de la bicicleta? Justitia in Romania este o maaaare bataie de joc la adresa cetateanului! Pur si simplu cetateanul este cel mai putin important in toata ecuatia, ni se explica doct chiar ca justitia nu este aceeasi cu dreptatea „omeneasca”. Stat esuat: asa cum nu elevul este in centrul sistemului de invatamant, pacientul nu este in centrul sistemului medical samd!