G4Media.ro

Summit pentru Ucraina: nici acord, nici strângere de mână între Putin şi…

Summit pentru Ucraina: nici acord, nici strângere de mână între Putin şi Zelenski

Desfăşurată sub egida lui Emmanuel Macron şi a Angelei Merkel, întâlnirea nu a dus la progrese de fond în problema ucraineană. Moscova rămâne inflexibilă.

(analiză preluată din Le Point, via Rador)

Cei doi lideri intră în acelaşi moment în salonul palatului Élysée, însoţiţi de Emmanuel Macron şi de cancelarul german, Angela Merkel. Unul ezită să ia loc, se uită nervos în jur, cu un zâmbet mecanic. Celălalt se aşază liniştit, cu o figură inexpresivă.

Fostul actor, Volodimir Zelenski, 41 de ani, ales în urmă cu opt luni la conducerea Ucrainei, se întâlneşte prima dată cu omologul său rus, Vladimir Putin, 67 de ani, la putere de aproape două decenii. Obiectul întâlnirii desfăşurate sub egida Franţei şi Germaniei: reanimarea acordurilor de la Minsk semnate în 2014 şi oprirea unui conflict vechi de 5 ani în estul Ucrainei. Un război în tranşee care a făcut deja 13.000 de morţi şi care menţine regiunea industrială Donbas sub ocupaţia separatiştilor înarmaţi de Rusia. Un scenariu de tergiversare ideal în ochii Moscovei, destinat să ţină fosta republică sovietică departe de NATO.

Când Putin îl interpelează pe Zelenski

Zelenski, novicele, caută în dosarul lui, îşi face ordine în hârtii, în vreme ce Putin îl priveşte curios, cu mâinile înainte. Fotografii se apropie şi deodată, stăpânul de la Kremlin îl interpelează pe Zelenski. „Întoarceţi-vă spre ei”, îi spune. Fostul actor îl ascultă şi îşi întoarce scaunul. Putin îşi reţine un zâmbet. Debordează de încredere. În acest stadiu, observatorii prezic capitularea lui Zelenski şi victoria Moscovei.

După 9 ore de negocieri, cei doi reapar. „Au fost progrese”, trâmbiţează Macron şi Merkel. Se promit noi schimburi de prizonieri până la sfârşitul lunii, după cei 70 de oameni deja eliberaţi în septembrie. Se promit şi noi dezangajări militare pe linia frontului în urma retragerii constatate în ultimele săptămâni a trupelor ucrainene şi separatiste în cele trei sectoare de la Staniţia Louganska, Petrivske şi Zolote.

Restul este în impas. Nimic despre perspectivele revenirii la integritatea teritorială a Ucrainei. Nimic despre soarta miliţiilor înarmate prezente la faţa locului şi la şefii lor numiţi de Moscova. Nimic nici despre statutul special intenţionat pentru Donbas. Se bazează pe discuţii tehnice care ar putea să ducă la un nou summit în luna martie anul viitor.

„O divergenţă totală cu preşedintele rus”

Zelenski s-a ţinut tare. O parte a opiniei publice se temea că el va ceda în faţa lui Putin. Şi că va acorda o largă autonomie părţii de est a ţării după alegerile locale organizate doar în condiţiile Moscovei. Fostul actor de seriale de televiziune a spus „niet”. Nu se pune problema să se angajeze într-o federalizare a Ucrainei, nu se pune problema să lase să i se dicteze o orientare geopolitică alta decât pro-europeană.

„Vrem să recâştigăm controlul asupra frontierelor noastre înaintea oricăror alegeri”, repetă el, subliniind astfel imposibilitatea creării de birouri de vot sub supravegherea unor separatişti înarmaţi. „Este o divergenţă totală cu preşedintele rus”, continuă el. „Ucraina nu-şi va ceda niciodată teritoriile”, concluzionează el referindu-se la Crimeea, până acum absentă din dezbatere. La celălalt capăt al mesei, Putin ia notiţe apoi îşi ridică capul şi aminteşte că acordul de la Minsk nu prevede controlul ucrainean al frontierei înaintea alegerilor. „De ce să vrei să revii asupra unui acord deja semnat?”

Şi unii şi alţii şi-au luat la revedere. „Mi-e dor de Kiev”, a spus Zelenski. „Era important ca cei doi să se întâlnească”, a mai insistat Palatul Élysée. A lipsit doar un lucru: o strângere de mână între rus şi ucrainean.

Autor: Marc Nexon / Traducere: Gabriela Sîrbu

Foto: Agerpres / EPA / ALEXEI NIKOLSKY

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Desfăşurată sub egida lui Emmanuel Macron şi a Angelei Merkel :))))))))))) Pai Macron si Merkel stau in patru labe in fata lui Putin :)))))) Ce dracu pot
  organiza prostii astia doi???Merkel o neo-marxista si Macron fost angajat la Rotschild Bank.

  • iar a ieșit din ”conservă” libarca asta împuțită care folosește fantoșa kalergi, fără să știe ce înseamnă. Un trol incult extremist, care duhnește a rasism și xenofobie, își dă cu părerea de parcă i-ar păsa cuiva ce spune un imbecil. Cât despre ”neo-marxism”, nicio ”conservă” dintr-astea care nu sunt ”proaste” n-a fost în stare să explice ce reprezintă. Sunt praf și pulbere, săracii de ei.

 2. Wow! diplomatia europeana ne-a dat pe spate. Cam atat s-a putut si cam atat poate Europa. Mai mult…poate in alta viata. In fine, a incercat si Macronel sa-i aduca la Paris, la aceeasi masa, pe cei doi lideri. Ma intreb ce se va intampla daca Moscova ar face cativa pasi spre Romania. Sunt convins ca Macron n-ar mai nimeri „ascunzatoarea” in clipa accea. Noroc ca noi inca il mai avem pe Unchiul Sam.

  • Lasă că a ”putut” boșorogul trumpetist mai mult, ”atât” de mult, că n-a mai ”putut” de cât de mult. ”Noroc” cu el, că ”poate” de fiecare dată când îi mișcă ăia ațele și cu ”Moscova” că nici n-ar apuca ”să facă câțiva pași”, s-ar prăbuși în rugină de la al doilea.

 3. France – the dishonest broker.

 4. FELICITARI domnule ZELENSKI.
  Aveți respectul meu și a milioane de uraineni
  Ucrainenii numesc in mod corect pe separantisti ”banditi”.

  • Pentru ce felicitări ?? Pentru că interzice limba română in școli din ucraina; -pentru că a promis că va face un referendum pentru legea privatizarea pământului, care deja a fost aprobată fără niciun referendum; -sau pentru investigațiile cine este vinovat de crimile din 2014 din Kiev de la maidan, sau 2 mai Odesa ?? Pentru toate acestea mulțumești ??

 5. Inca mai asteptam redarea tinutului Buceacului(Cahul, Bolgrad si Ismail -teritorii romanesti) si Bucovinei de Nord.Oricum, Ucraina-in lipsa gazelor rusesti deviate spre China, Turcia si Bulgaria, va tremura in aceasta iarna si va cere gaz de la romani ca ungurii/polonii nu le vor da.Il asteptam pe Iohannis sa ne recastige teritoriile pierdute.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.