G4Media.ro

STUDIU: Paritatea salarială între femei şi bărbaţi stagnează / „Penalizarea” maternității, principalul…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU: Paritatea salarială între femei şi bărbaţi stagnează / „Penalizarea” maternității, principalul factor care explică decalajul

Progresele spre o egalitate salarială între femei şi bărbaţi sunt minime, iar femeile din întreaga lume au de suferit de pe urma unei „penalizări a maternităţii”, cu costuri de îngrijire a copiilor prea mari şi cariere încetinite de naşteri, relatează Agerpres potrivit unui studiu al PwC.

Indicele PwC „Women in Work” arată că progresele spre o egalitate salarială între femei şi bărbaţi în statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au fost „extrem de lente” în ultimul deceniu, cu un decalaj salarial persistent de 14%, care s-a redus doar cu 2,5 puncte procentuale din 2011, a detaliat marţi PricewaterhouseCoopers (PwC) într-un comunicat marţi.

În acest ritm, va fi nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la paritate, a precizat firma.

Mai ales că îmbunătăţirile „din ultimul an provin mai mult din redresarea post-COVID-19 a pieţii muncii decât din progrese autentice”‘, precizează PwC.

Firma de consultanţă estimează că o „penalizare a maternităţii”, o pierdere de venituri pe parcursul vieţii pentru femeile care au copii, este principalul factor care explică acest decalaj salarial.

Acesta este cauzată de o evoluţie mai lentă a carierei atunci când femeile se întorc la locul de muncă după o naştere şi de „ponderea inechitabil de mică a taţilor în îngrijirea şi educarea copiilor” la nivel mondial.

Studiul se concentrează în special pe Marea Britanie, vorbind despre o „criză a serviciilor de îngrijire a copiilor care au devenit inaccesibile şi despre ponderea scăzută de bărbaţi care îşi iau concediu parental”, forţând „un număr tot mai mare de femei să nu mai lucreze”.

„Un cost accesibil al îngrijirii copiilor este esenţial pentru a atenua presiunile asupra mamelor şi familiilor şi pentru a reduce volumul de muncă neplătită a femeilor”, susţine acesta.

„Regândirea politicilor privind concediul parental pentru a sprijini un model de tipul ‘două salarii, două cariere’ ar ajuta la schimbarea atitudinilor societăţii” în privinţa rolului taţilor şi al mamelor şi ar aduce beneficii economice pentru întreaga societate, insistă PwC.

În rândul ţărilor OCDE, Marea Britanie a coborât cinci locuri în indicele PwC privind egalitatea salarială între femei şi bărbaţi, de pe locul 9 în 2020, în plină pandemie de coronavirus, pe locul 14 un an mai târziu, ultimul an cu date disponibile.

În pofida acestui fapt, Regatul Unit rămâne în fruntea tuturor ţărilor din G7, în faţa Canadei (locul 18), a Statelor Unite (25), a Franţei (23), a Germaniei (21), a Japoniei (28) şi a Italiei (30).

Luxemburg, Noua Zeelandă şi Slovenia se află pe primele trei locuri ale indicelui, cel mai mare avans fiind înregistrat de Ungaria, care a ajuns pe locul 13, iar cea mai mare scădere de Elveţia (locul 20), relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. * O femeie care lucrează pe buldozer ar trebui să primească același salariu ca un bărbat care lucrează pe buldozer… ținând cont de același număr de ore lucrate, aceeași performanță, etc.
    * Un părinte care decide să intre într-un concediu de îngrijire bebe de doi ani, ar trebui să primească lunar salariul mediu din ultimii doi ani.
    * Un părinte care revine la serviciu după concediu îngrijire bebe, ar trebui să primească cel puțin ultimul salariu de dinainte de concediu îngrijire bebe.