G4Media.ro

Subraportarea Covid-19 în România: Centrul britanic de modelare matematică a bolilor infecțioase…

Estimarile CMMID privind subraportarea cazurilor de Covid-19 / Sursa: cmmid.github.io/

Subraportarea Covid-19 în România: Centrul britanic de modelare matematică a bolilor infecțioase estimează că doar 9-17% din totalul cazurilor simptomatice de coronavirus ar fi raportate / Plus: Cifre la nivel global

În România ar fi confirmate și raportate între 8,9% și 17% dintre cazurile simptomatice de infecții cu noul coronavirus, potrivit unor estimări actualizate făcute de un grup de epidemiologi britanici. Aceștia încearcă să evalueze nivelul de subraportare al cazurilor simptomatice la nivel global, printr-un studiu care se derulează continuu de peste 10 zile, dar care nu a fost verificat, încă, de experți în domeniu.

Estimările, inițiate pe 22 martie și care sunt actualizate zilnic, sunt efectuate de Centrul de Modelare Matematică a Bolilor Infecțioase (CMMID) din Marea Britanie și sunt publicate pe platforma Github. CMMID, care face parte din London School of Hygiene&Tropical Medicine, este format din epidemiologi, matematicieni, economiști, statisticieni și clinicieni.

Scopul cercetării este să stabilească nivelul de subraportare al cazurilor de COVID-19 în multe țări din lume, folosind numărul de decese anunțate oficial, raportat la numărul de cazuri confirmate anunțate în fiecare țară și corectând rezultatele în funcție de timpul care trece între momentul confirmării cazului și deces. Autorii arată – între altele, prin acest articol din The Guardian – că estimările de acest fel, inclusiv ale CMMID, sunt brute și dependente de cifrele oficiale care, în multe cazuri, prezintă probleme.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. „Scopul cercetării este să stabilească nivelul de subraportare al cazurilor de COVID-19 în multe țări din lume

    De unde ați scos asta??? Puteți să refaci știrea că ați înțeles greșit.

    Ce vor ei este:
    „Aim: To estimate the percentage of symptomatic COVID-19 cases reported in different countries”

    Vor să afle câți pacienți raportați cu coronavirus sunt simpomatici. N-are nici o legătura cu subraportarea.

    • Decizia guvernului britanic ( scapa cine poate ) a avut la baza tot un studiu britanic ?
      Teoria rasiala este tot o teorie britanica.

    • S-au eu am înțeles greșit???

    • „sau” – bineînțeles. M-am emoționat..

    • Habar n-am cum e.
      Din datele alea, rezultă că noi stăm mai bine ori decât France, ori decât Germania. E o harababură acolo…

    • Se numeste goagal translate, sau traducere dupa ureche in cautare de senzational. Findca filtrarea informatiei nu se ia in considerare pentru respectivul reporter. Doar a terminat „profesionala” (aka liceu) la fara frecventa si se incadreaza in cei 41% de analfabeti functionali!

    • @eu Fără supărare, cred că ai înțeles greșit.
      „To estimate the percentage of symptomatic COVID-19 cases reported in different countries using case fatality ratio estimates based on data from the ECDC, correcting for delays between confirmation-and-death.” înseamnă:
      „Scop: Estimarea procentului de cazuri simptomatice de COVID-19 raportate în diferite țări folosind estimări ale ratei de deces bazate pe date de la ECDC cu ajustarea (corectarea) întârzierilor între confirmare și deces”.

      Cu alte cuvinte, în unele țări confirmarea infectării se face doar după decesul persoanei, iar în România mai mult de jumătate din decese se încadrau în această categorie (ieri, 01.04.2020). Asta înseamnă că autoritățile nu mai au de unde să afle cu cine s-a întâlnit persoana decedată și nu pot face anchetă epidemiologică sigură sau completă. Contacții decedaților pot infecta la rândul lor alte persoane cel puțin câteva zile, pînă se află. Citește despre cazul Țăndărei, sau despre preotul din Suceava înmormântat în manieră tradițională cu câteva zile înainte să vină rezultatul pozitiv.

  2. categoric in judetele conduse de lichelele puse de ciuma rosie se MINTE cu nerusinare si nu se testeaza, pentru a-si pastra functiile.
    Trebuie demisi toti managerii de spitale pentru ca toti sunt pusi de lichelele de politicieni, pe motiv de slugarnicie si de colectare de spagi, dupa modelul hoatei pesediste Pintea. In locul lor trebuie pusi manageri doctori militari
    Trebuie aplicat in toate spitalele acelasi protocol, ca si cum am fi in scenariul unui atac cu arme biologice/chimice

    • Vezi că știrea asta e falsă, iar militarii, majoritatea sunt niște imbecili. Acum de carantină i-au scos să defileze cu arma la piept și degetul pe trăgaci. Cât de bou poți să fii să faci asta??

    • e diferenta intre militarii simpli si doctorii militari. Idee e sa existe ca si manager un doctor militar si sa se urmeze acelasi protocol in toate spitalele, unul stabilit pentru cazurile de atac cu arme chimice sau biologice. Pe timpul studentiei era obligatorie armata si am invatat despre asta, sper ca nu s-au tampit de tot intre timp si mai exista cineva sa gandeasca in armata romana. In plus ar fi mai multa strictete pentru ca in spitale e jale, numai incompetentii au fost pusi sefi pe motiv de rudenie cu vreun ciumat de politician sau primar. Si da, categoric se ascunde fff mult adevarul in multe spitale, mai ales cele din zona de influenta a ciumei rosii

  3. categoric in judetele conduse de lichelele puse de ciuma rosie se MINTE cu nerusinare si nu se testeaza, pentru a-si pastra idiotii functiile.
    Trebuie demisi toti managerii de spitale pentru ca toti sunt pusi de lichelele de politicieni, pe motiv de slugarnicie si de colectare de spagi, dupa modelul hoatei pesediste Pintea. In locul lor trebuie pusi manageri doctori militari
    Trebuie aplicat in toate spitalele acelasi protocol, ca si cum am fi in scenariul unui atac cu arme biologice/chimice

  4. „Centrul de Modelare Matematică a Bolilor Infecțioase (CMMID) din Marea Britanie și sunt publicate pe platforma Github. CMMID, care face parte din London School of Hygiene&Tropical Medicine, este format din epidemiologi, matematicieni, economiști, statisticieni și clinicieni.”??!
    Un echivalent sau ceva pe-aproape, o avea in Romania?!
    Dl Nelutu Tataru, cum le-o „modela”?!!

    • Ce să mai modeleze și Tătaru? Politicienii au noroc că la școală nu se explică la ce e bună matematica, dar va veni o zi în care elevii se vor prinde că Analiza matematică de clasa a 11-a e de fapt statistică. În ziua în care își vor da seama că derivatele se folosesc la estimări ce se pot aplica în orice domeniu, politicienii nu vor mai avea curajul să încerce cosmetizări ale realității.

  5. Ma intreb daca studiul ia in calcul si suprasaturarea spitalelor, care cresc mortalitatea. (Sau daca include dezertarile personalului medical, care nu se petrec in alte tari cunoscute)

    De exemplu mortaliatatea = 1% cu asistenta medicala, dar daca 5% sunt bolnavi gravi si nu au locuri in spitale, atunci mortalitatea devine 5%.

    Daca se mai includ si numarul suplimentar de decese cauzate de alte boli/accidente in combinatie cu lipsa asistentei medicale, mortalitatea poate sa creasca la 10%, chiar daca acestia nu sunt neaparat infectati cu coronavirus.