G4Media.ro

SUA, UK și Australia au anunțat un pact istoric de securitate în…

sursa foto: Twitter\ Florence Parly

SUA, UK și Australia au anunțat un pact istoric de securitate în Asia-Pacific, văzut ca un efort de a contracara China

În cadrul unui acord militar de cooperare convenit de SUA, Marea Britanie și Australia, aceasta din urmă va putea construi submarine cu propulsie nucleară, transmite RFI România. China a acuzat cele trei țări de “mentalitate de război rece”.

Pactul va permite Australiei să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia furnizată de SUA. Cunoscut sub numele de Aukus, pactul va acoperi, de asemenea, inteligența artificială, tehnologiile cibernetice și cuantice. Este cel mai mare parteneriat de apărare dintre țări din ultimele decenii, potrivit analiștilor

Ambasada Chinei la Washington a reacționat dur acuzând cele trei state de “mentalitate de război rece și prejudecăți ideologice”. Statele Unite și aliații săi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la agresivitatea militară crescândă a Chinei în zona Pacificului.

Noul parteneriat are ca scop “promovarea securității și prosperității” în regiune, au declarat președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison într-un briefing de presă virtual comun.

Ce este Aukus?

Pactul se va concentra pe capacitatea militară, separându-l de alianța Five Eyes de partajare a informațiilor, care include pe lângă cele trei state și Noua Zeelandă și Canada.

„Aceasta este o oportunitate istorică pentru cele trei națiuni, ca aliați și parteneri care au aceeași idee, de a proteja valorile comune și de a promova securitatea și prosperitatea în regiunea indo-Pacifică”, se arată în declarația comună.

Liderii nu s-au referit direct la China, dar au spus că problemele regionale de securitate au “crescut semnificativ”. Beijingul a fost acuzat că a ridicat tensiuni în teritorii disputate, precum Marea Chinei de Sud.

De asemenea, a investit puternic în capacitatea sa militară, inclusiv Garda de Coastă, despre care unii analiști susțin că a devenit o flotă militară de facto.

Națiunile occidentale se tem de investițiile din China în infrastructura insulelor din Pacific și au criticat, de asemenea, sancțiunile comerciale ale Chinei împotriva țărilor precum Australia.

Australia a menținut în trecut relații bune cu China, cel mai mare partener comercial al său, dar relația sa desteriorat în ultimii ani pe fondul tensiunilor politice.

Avantajele submarinelor nucleare

Aceste submarine sunt mult mai rapide și mai greu de detectat decât cele alimentate convențional. Pot rămâne scufundați timp de luni întregi, pot trage rachete pe distanțe mai mari și, de asemenea, pot transporta încărcături mai mari.

Analiștii susțin că staționarea lor în Australia este esențială pentru influența SUA în regiune. Americanii transferă tehnologia lor submarină pentru prima dată în 50 de ani. Anterior, SUA partajase tehnologia doar cu Marea Britanie.

Australia va deveni doar a șaptea națiune din lume care operează submarine cu propulsie nucleară, după SUA, Marea Britanie, Franța, China, India și Rusia.

Contractul său cu Franța a fost afectat de întârzieri din cauza cerinței Canberra ca mai multe componente să fie provenite local. Australia a reafirmat că nu intenționează să obțină arme nucleare. (sursa foto: Twitter\ Florence Parly)

Citește tot articolul pe RFI România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Se regrupează forțele! Pe Europa nu se pot baza! Europa e penetrată de rusi.

  2. In Ungaria, Serbia si Austria colcăie de agenți ruși sub acoperire..