G4Media.ro

SUA, îngrijorate în legătură cu informaţiile privind cooperarea dintre Rusia şi Coreea…

Sursa: Official White House / Photo by Oliver Contreras

SUA, îngrijorate în legătură cu informaţiile privind cooperarea dintre Rusia şi Coreea de Nord în domeniul nuclear

Statele Unite sunt „îngrijorate” de implicaţiile pe care le poate avea asupra securităţii naţionale cooperarea dintre Coreea de Nord şi Rusia în domeniul tehnologiei rachetelor nucleare, a transmis administraţia Biden, în timp ce SUA i-au salutat vineri pe liderii Japoniei şi Coreei de Sud, aflaţi la Camp David pentru un summit trilateral fără precedent, relatează The Guardian, citată de News.ro

SUA, Japonia şi Coreea de Sud au convenit asupra unui nou angajament de securitate prin care cele trei ţări stabilesc să se consulte între ele în cazul unei crize de securitate sau al unei ameninţări de securitate în Pacific, potrivit administraţiei Biden.

Detalii despre noul angajament au apărut în contextul în care Joe Biden i-a întâmpinat pe preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, şi pe prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, pentru summitul de la reşedinţa prezidenţială din Maryland.

„Ne dublăm schimbul de informaţii, inclusiv cu privire la lansările de rachete [nord-coreene] şi activităţile cibernetice, ne consolidăm cooperarea în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice şi, esenîial, ne-am angajat cu toţii să ne consultăm rapid unii cu alţii ca răspuns la ameninţările la adresa oricăreia dintre ţările noastre, indiferent de sursa lor”, a declarat Joe Biden într-o conferinţă de presă.

Preşedintele american a mai spus că liderii japonezi şi sud-coreeni vor avea „o linie telefonică de urgenţă” pentru a împărtăşi informaţii şi pentru a coordona răspunsurile în cazul unei crize în regiune şi a reafirmat, de asemenea, un „angajament comun de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului. ”.

„Împreună, vom susţine dreptul internaţional, libertatea de navigaţie şi soluţionarea paşnică a disputelor”, a adăugat Biden.

La o conferinţă de presă anterioară, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a fost întrebat despre un raport al Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington, conform căruia cele mai recente rachete balistice intercontinentale etalate de Coreea de Nord, au indicat că aceasta se poate baza pe tehnologia nucleară rusă.

El a adăugat că „în ceea ce priveşte acel raport specific” despre tehnologia rachetelor ruseşti şi rachetele din Coreea de Nord, administraţia Biden se bazează pe comunitatea de informaţii din SUA.

Dar el a avertizat că Rusia „a încercat să obţină de la Phenian materiale pentru efortul său de război din Ucraina şi, aşa cum au făcut cu alte ţări, cum ar fi Iranul, atunci când solicită ceva, de obicei oferă şi un fel de cooperare în materie de securitate în schimb”.

Noul acord de securitate SUA-Japonia-Coreea de Sud a fost unul dintre numeroasele eforturi comune pe care liderii ar fi trebuit să le anunţe la summitul de o zi, în vreme ce cele trei ţări caută să strângă legăturile economice şi de securitate pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la ameninţările nucleare ale Coreei de Nord şi la provocările Chinei din Pacific.

„Este un eveniment istoric şi creează condiţiile pentru o zonă Indo-Pacifică mai paşnică şi mai prosperă şi pentru State Unite ale Americii mai puternice şi mai sigure”, a spus Sullivan reporterilor vineri, cu puţin înainte de începerea oficială a summit-ului.

Înainte chiar de a începe, summitul a atras cenzura publică din partea guvernului chinez.

„Comunitatea internaţională are propria sa evaluare cu privire la cine creează contradicţii şi creşte tensiunile”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin.

„Încercările de a forma diferite grupuri şi găşti exclusive şi de a aduce dispute în regiunea Asia-Pacific sunt nepopulare şi vor determina cu siguranţă vigilenţă şi opoziţie în ţările din regiune”, a spus Wang.

„În mod clar nu este un NATO pentru zona Pacificului”, a spus Sullivan. „Acest parteneriat nu este împotriva nimănui. (,,,) Este pentru o viziune a unei zonei Indo-Pacifice libere, deschise, sigure şi prospere”

Angajamentul privind „datoria de a se consulta” este menit să recunoască faptul că cele trei ţări împărtăşesc „medii de securitate fundamental interconectate” şi că o ameninţare la adresa uneia dintre naţiuni este „o ameninţare pentru toate”, potrivit unui înalt oficial al administraţiei Biden.

Conform angajamentului, cele trei ţări convin să se consulte, să împărăşească informaţii şi să-şi alinieze mesajele una cu cealaltă în faţa unei ameninţări sau crize, a spus oficialul. Angajamentul nu încalcă dreptul fiecărei ţări de a se apăra în temeiul dreptului internaţional şi nici nu modifică angajamentele existente din tratatele bilaterale dintre SUA şi Japonia şi SUA şi Coreea de Sud, a adăugat oficialul. Statele Unite au peste 80.000 de soldaţi staţionaţi în cele două ţări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...