
SUA îl sancţionează pe preşedintele Cubei, la patru ani de la manifestaţii istorice împotriva guvernului: „Pentru implicarea în încălcări grave ale drepturilor omului”
Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni fără precedent împotriva preşedintelui cubanez, Miguel Diaz-Canel, la patru ani după manifestaţiile istorice împotriva guvernului care au zguduit insula comunistă, notează AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Departamentul de Stat a impus restricţii de viză lui Miguel Diaz-Canel, sancţionat „pentru rolul său în brutalitatea regimului împotriva poporului”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, pe contul său de X.
Alte „figuri-cheie ale regimului cubanez”, precum ministrul apărării, Alvaro Lopez Miera, şi ministrul de interne, Lazaro Alberto Alvarez Casas, sunt, de asemenea, vizate, a precizat el.
Preşedintele şi înalţii responsabili cubanezi sunt sancţionaţi pentru „implicarea lor în încălcări grave ale drepturilor omului”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Restricţii de viză sunt impuse şi „numeroşilor responsabili judiciari şi penitenciari cubanezi implicaţi în detenţia nedreaptă şi tortura manifestanţilor din iulie 2021”, potrivit aceleiaşi surse.
Mai mult sute de cubanezi au fost condamnaţi la pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru participarea la manifestaţiile antiguvernamentale din 11 şi 12 iulie 2021, cele mai importante de la revoluţia lui Castro din 1959.
Unii au fost eliberaţi în ultimele luni după ce şi-au ispăşit pedeapsa.
Alţii au fost puşi în libertate în cadrul unui acord negociat sub auspiciile Vaticanului, după ce, în ianuarie, fostul preşedinte Joe Biden (2021-2015) a retras insula de pe lista neagră a americană a ţărilor care susţin terorismul în ianuarie. O decizie anulată ulterior de Donald Trump.
Acordul prevedea eliberarea a 553 de prizonieri cubanezi, dar unii dintre protestatarii din iulie 2021 sunt în continuare după gratii.
Statele Unite „pot impune sancţiuni migratorii împotriva liderilor revoluţionari şi pot menţine un război economic prelungit şi nemilos împotriva Cubei, dar le lipseşte capacitatea de a îndoi voinţa acestui popor sau a liderilor săi”, a răspuns ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez.
Secretarul de stat american a acuzat, de asemenea, guvernul cubanez de torturarea disidentului José Daniel Ferrer, închis în estul ţării, şi a cerut „dovezi imediate că acesta este în viaţă”.
Disident istoric, José Daniel Ferrer, 54 de ani, a fost eliberat în cadrul acordului negociat cu Vaticanul, înainte de a fi din nou închis după ce i-a fost revocată eliberarea condiţionată.
Departamentul de Stat a adăugat, de asemenea, un hotel de stat cu 42 de etaje, recent deschis la Havana, pe lista sa de locuri interzise americanilor „pentru a împiedica dolarii americani să finanţeze represiunea regimului cubanez”.
„În timp ce poporul cubanez suferă de lipsuri de alimente, apă, medicamente şi electricitate, regimul risipeşte banii”, a denunţat Marco Rubio.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.