G4Media.ro

SUA: Georgia reintroduce interdicția avortului la cerere după șase săptămâni de sarcină,…

foto: Curtea Supremă a statului Georgia

SUA: Georgia reintroduce interdicția avortului la cerere după șase săptămâni de sarcină, în plină campanie pentru ultimul post nedecis în Senat

Cea mai înaltă instanță din statul american Georgia a restabilit interdicția avortului la cerere după șase săptămâni de sarcină, una dintre cele mai draconice restricții din țară, relatează cotidianul The Times.

Decizia luată miercuri de Curtea Supremă a Georgiei anulează o hotărâre a unei instanțe inferioare de săptămâna trecută, aceasta fiind cea mai recentă rundă a unei bătălii juridice între stat și grupurile pro-avort, care a cuprins întreaga țară de când Curtea Supremă a SUA a anulat în iunie cauza Roe vs. Wade, anulând dreptul constituțional la avort după aproape jumătate de secol.

Georgia s-a numărat printre statele care s-au grăbit să limiteze drastic dreptul la avort după decizia Curții Supreme din iunie. La șase săptămâni este cel mai timpuriu stadiu în care se detectează activitatea cardiacă a fătului, diferită de bătăile inimii unui organ pe deplin viabil.

Aproximativ o duzină de state controlate de Republicani au impus interdicții aproape totale ale avortului de când decizia Roe care data din 1973 a fost răsturnată, declanșând o serie de contestații în instanță.

Planned Parenthood și alte grupuri pro-avort au contestat în instanță interdicția din Georgia și au obținut o victorie săptămâna trecută, când un judecător din comitatul Fulton a decis că așa-numita „lege privind bătăile inimii” este neconstituțională. Guvernul statului Georgia a făcut apel la Curtea Supremă pentru a bloca hotărârea din comitatul Fulton.

Planned Parenthood și alte grupuri au indicat că vor face apel la decizia Curții Supreme a statului Georgia.

„Este de neconceput faptul că Curtea Supremă din Georgia a ales să refuze persoanelor însărcinate posibilitatea de a decide ce este mai bine pentru viața și viitorul lor”, a declarat Amy Kennedy de la Planned Parenthood Southeast.

Hotărârea Curții Supreme a Georgiei vine cu doar câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin crucial pentru locul din acest stat în Senatul SUA, luna viitoare, în care dreptul la avort a fost în centrul unei campanii murdare și aprig disputate. Senatorul Democrat în exercițiu Raphael Warnock, se confruntă cu o Republicanul Herschel Walker, o fostă vedetă de fotbal universitar din Georgia, care a făcut campanie pentru interzicerea avortului.

Campania lui Walker a fost dată peste cap de afirmațiile incendiare făcute de două femei care au afirmat că acesta a exercitat presiuni asupra lor pentru a face avort în timpul carierei sale de jucător. Una dintre femei a declarat că starul de fotbal a plătit pentru ca ea să-și întrerupă sarcina.

Walker a negat aceste afirmații, dar acuzațiile împotriva sa au înclinat sondajele în favoarea lui Warnock, iar hotărârea judecătorească s-ar putea dovedi, de asemenea, decisivă în ceea ce privește prezența la vot în rândul femeilor și al tinerilor alegători în ziua alegerilor. În final Warnock a obținut 49,44% din voturile exprimate, față de 48,49% pentru Walker, fiind necesară organizarea unui al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie.

Avortul s-a dovedit a fi o problemă critică la alegerile de la jumătatea mandatului de acum două săptămâni, când Partidul Democrat al președintelui Biden a sfidat așteptările, în timp ce speranțele republicanilor de a obține o victorie zdrobitoare, preluând controlul Congresului, s-au evaporat.

Republicanii au recâștigat o majoritate subțire în Camera Reprezentanților, dar Democrații au păstrat Senatul și ar putea să-și extindă majoritatea la 51-49 dacă Warnock va triumfa luna viitoare. La scorul de 50 – 50, în caz de egalitate la vot, balanța este înclinată de votul vicepreședintei Kamala Harris.

Hotărârea Curții Supreme de Justiție care a răsturnat cauza Roe vs. Wade în iunie a declanșat un val de noi înscrieri pe listele electorale în aproape toate statele, în special în rândul femeilor și al tinerilor americani, care înclină în mod covârșitor spre Democrați.

Prezența la vot în rândul acestor grupuri s-a dovedit a fi critică pentru victoriile Democraților în fața candidaților anti-avort în statele unde scrutinele erau competitive. Americanii au votat, de asemenea, pentru a proteja dreptul la avort într-o serie de state în care drepturile femeilor constituiau obiect de referendum.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Republicanii vor să umple tomberoanele cu bebeluși nedoriți. Civilizație republicană!

    • Ruslane, civilizatia s-a nascut, s-a dezvoltat si a evoluat pe masuri de dreapta = occident.

    • @DRK: esti femeie? daca nu esti femeie nu prea ai datele ca sa te pronunti. Nimeni nu face sex fara masuri de contraceptie (moderne sau traditionale) daca nu vrea sa ramana insarcinata. Marea majoritate a sarcinilor nedorite apar cu toate ca se folosesc metode de contraceptie. Asadar, nu poti obliga pe nimeni sa treaca prin ce inseamna sarcina, nastere, etc., lucruri care le pun viata in pericol, care le pun in periocol socio-economic, imposibilitatea continuarii studiilor, imposibilitatea de a avea un loc de munca, etc., FARA VOIA LOR. Faptul ca au facut sex nu inseamna ca automat corpul lor devine sclavul unui embrion, pentru ca atunci drepturile omului sunt incalcate. Sau doar barbatii au dreptul de a dispune cum vor asupra propriului corp? Daca da, inseamna ca femeile nu sunt cetateni, ceea ce e profund anticonstitutional oriunde pe lumea asta si absolut ilogic. Apropo, masurile astea din SUA afecteaza si barbatii. Imagineaza-ti ca in decurs de 2 ani ai doua partenere si fiecare ramane insarcinata cu toate ca aveti grija si trebuie sa platesti 2 pensii alimentare timp de 18 ani pentru ca statul se urca cu bocancii pe viata ta privata. Plus procesele de constiinta ca ai 2 copii pe care nu ti i-ai dorit. Mai ganditi-va si voi inainte sa scrieti, daca tu nu poti ramane insarcinat sau daca ai 70 de ani asta nu inseamna ca nu poti sa te pui in pielea unei femei care primeste vestea. Daca nu poti sa faci asta, inseamna ca doar esti misogin si sincer imi pare foarte rau de partenea/sotia ta.