G4Media.ro

SUA au returnat Italiei o scrisoare rară a lui Cristofor Columb din…

Sursa foto: Facebook / Immigration And Customs Enforcement (ICE)

SUA au returnat Italiei o scrisoare rară a lui Cristofor Columb din secolul al XV-lea, adresată Regelui Spaniei / Scrisoarea, evaluată la peste 1,3 milioane de dolari, a fost furată în anii ’80 dintr-o bibliotecă din Veneția

Statele Unite au returnat Italiei o ediție originală rară din secolul al XV-lea a unei scrisori scrise de Cristofor Columb, a anunțat agenția federală americană Immigration and Customs Enforcement (Ice), potrivit The Guardian.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Scrisoarea, evaluată la peste 1,3 milioane de dolari, s-a dovedit a fi fost furată între 1985 și 1988, probabil din Biblioteca Nazionale Marciana, biblioteca publică istorică din Veneția.

Scrisoarea a fost recuperată de către anchetatorii federali americani în 2020 în Wilmington, Delaware, cu ajutorul procuraturii din Delaware. Ea se afla în posesia unui colecționar privat din Texas, care a declarat că a obținut-o în 2003 de la un comerciant de cărți rare. Colecționarul a renunțat voluntar la scrisoare.

Directorul adjunct al Ice și funcționarul superior care îndeplinește atribuțiile directorului, Patrick J. Lechleitner, s-a deplasat la Roma la 19 iulie pentru a înmâna scrisoarea originală oficialilor italieni.

Lechleitner a declarat: „Îmi face plăcere să mă aflu aici pentru a sărbători întoarcerea acestui important artefact către proprietarii săi de drept – poporul italian – și doresc să felicit biroul nostru [de investigații pentru securitatea internă] atașat la Roma pentru excelenta cooperare cu colegii noștri internaționali, precum și pe HSI Wilmington pentru munca extraordinară depusă în identificarea, urmărirea, recuperarea și returnarea colecției de scrisori ale lui Columb”.

Scrisoarea, denumită în mod oficial scrisoarea lui Columb Plannck I, după numele tipografului Stephan Plannck, care a publicat unele dintre scrisorile sale, este una dintre cele 30 de prime ediții care au supraviețuit ale scrisorii lui Columb prin care acesta își anunța „descoperirea” Americilor către membrii familiei regale spaniole – o afirmație despre care mulți cercetători susțin că nu este exactă.

Muzeul Național al Indienilor Americani din New York a declarat: „Mulți elevi învață fraza – «În 1492, Columb a navigat pe oceanul albastru»”. Dar Columb nu a fost primul explorator străin care a debarcat în America.

„Nici el și nici cei care au venit înaintea lui nu au descoperit America – pentru că popoarele indigene au populat emisfera vestică timp de zeci de mii de ani. Contactul european a dus la pierderi devastatoare de vieți omenești, la întreruperea tradițiilor și la pierderi enorme de pământuri pentru popoarele indigene din Americi”.

În această versiune a scrisorii tipărite în limba latină, Columb i-a scris despre descoperirile sale din Americi în martie 1493 regelui Ferdinand, care, împreună cu regina Isabella, a contribuit la finanțarea călătoriei sale.

Este cea de-a patra ediție originală a acestei scrisori furată în ultimele decenii.

Paul Needham, expert în cărți rare și fost bibliotecar la Universitatea Princeton, a contactat oficialii americani atunci când a dat de urma locului unde se află scrisoarea dispărută.

Needham a declarat că a mai dat o dată peste exact această scrisoare, în urmă cu 21 de ani, când un comerciant de cărți i-a arătat-o.

„Întotdeauna îmi iau notițe pe copiile scrisorilor lui Columb, așa că m-am întors la notițele mele”, a declarat Needham. „Imediat, am știut că această copie din Texas avea exact dimensiunile copiei care fusese furată de la Marciana.”

Needham a spus că a putut confirma că aceasta era una dintre scrisorile originale tipărite după ce a identificat poziția unică a găurilor de cusut din momentul în care a fost inițial legată într-o carte.

O altă copie rară a unei scrisori scrise de Columb în 1493 a fost găsită la Biblioteca Congresului SUA, inspectată tot de Needham. Această scrisoare a fost furată de la Biblioteca Riccardiana din Florența, care a expus fără să știe o copie falsificată până când SUA a returnat originalul în 2016.

„Este foarte bine că s-a întors acolo de unde a fost furată”, a spus Needham. „A fost un lucru absolut corect”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează