G4Media.ro

Studiu WWF: 90% dintre bazinele fluviale europene vor fi insalubre în 2027

Sursa foto: Pixabay / pixundfertig

Studiu WWF: 90% dintre bazinele fluviale europene vor fi insalubre în 2027

90 % dintre bazinele fluviale analizate în mai multe ţări ale Uniunii Europene (UE) vor fi insalubre în 2027, potrivit unui nou studiu realizat de Fondul Mondial pentru Natură (WWF) şi de coaliţia Rios Vivos de Europa, relatează EFE, citată de Agerpres.

Studiul publicat marţi relevă că doar două dintre cele 21 de bazine hidrografice studiate, ambele din Finlanda, vor fi salubre în 2027.

În baza acestor date, studiul arată că multe dintre ţările membre nu vor atinge obiectivul ţintă impus de UE pentru a reface sănătatea apelor dulci din Europa până în 2027.

În raport au fost incluse şi râurile spaniole Duero, Ebru, Guadalquivir şi Guadiana, a căror stare de salubritate a fost considerată moderată.

În afară de cele două bazine hidrografice din Finlanda, a căror stare a fost clasificată ca bună, au mai fost incluse râurile Loire-Bretagne din Franţa şi Guadiana din Spania care au obţinut rezultate bune şi care respectă Directiva Cadru pentru Apă.

Potrivit raportului WWF, în cea mai gravă stare se află două bazine hidrografice din Italia, două din Germania, delta Rinului din Ţările de Jos şi fluviul Oder.

Conform planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice aceste cursuri de apă au înregistrat deficienţe la toţi indicatorii analizaţi ce includ poluarea, extracţia excesivă de apă, blocajele determinate de baraje şi gestionarea deficitară a inundaţiilor şi a secetelor.

În prezentarea raportului, reprezentantul WWF, Claire Baffert, a declarat că în loc să-şi concentreze eforturile pentru „sprintul final” al unor râuri salubre în 2027, multe ţări membre ale UE amână aceste planuri.

„Râurile noastre merită o mai bună planificare, măsuri serioase şi investiţii credibile”, a spus Baffert, care a asigurat că multe dintre aceste ţări se îndreaptă spre o neîndeplinire a legislaţiei UE pe această temă.

Sursa foto: Pixabay / pixundfertig

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Clar este ca la noi deja de acum am depășit UE. 100% dintre râuri, pârâuri au in ele pet-uri si plastic.
    In varf de munte am văzut acum o lună un pârâiaș temporar. Ce credeți? Plin de pet-uri. Apa nu era inca. Inca nu plouase. Dar pet-urile erau prezente.

    • Primăriile să nu mai poată funcționa dacă nu au un contract valid pentru salubrizare.
      E un dezastru ecologic pe toate rîurile, pîriurile, de fapt pe orice apă mai mult sau mai puțin curgătoare. Și nu numai.

  2. Din păcate asta e realitatea la noi în țară, toți țăranii aruncă gunoaiele pe apă s-au într-o râpă. Mulți au refuzat să primească tomberoane și să plătească o taxă pentru colectare, unii pentru că nu au bani, alții că nu fac gunoi, alții îi dau foc… și totuși, pe marginea drumurilor și a văilor e plin de pet-uri, sticle, televizoare, haine, moloz, pamperși și chiar mobilier din lemn!

    Chiar și țăranii de la oraș își aruncă gunoaiele pe câmpurile din jurul urbei, deși înainte de a ajunge pe câmp trec pe lângă cel puțin 3 zone cu tomberoane, pentru toate tipurile de deșeuri. Eu cred că ăștia sunt plătiți de cineva pentru a face asta, că altfel nu pot să-mi explic de ce ai parcurge o distanță mai mare ca să le arunci pe terenurile agricole ale altora!

    Garda de Mediu doarme. Ar trebui să aibă un angajat care toată ziua să umble prin județ cu mașina, să observe și să se ia măsuri, dacă reclamațiile cetățenilor le tratează cu indiferență sau le este lene să răspundă la ele.