G4Media.ro

Studiu: Numărul spermatozoizilor s-au înjumătățit în ultimii 50 de ani / Vina…

Studiu: Numărul spermatozoizilor s-au înjumătățit în ultimii 50 de ani / Vina o poartă stilul de viață și poluarea / Italienii recomandă o examinare andrologică la adolescenții între 14 și 16 ani

Concentrația de spermatozoizi la bărbații infertili a scăzut la jumătate în ultimii cincizeci de ani. Acesta este rezultatul alarmant al unei analize publicate în revista Human Reproduction Update, citate de Corierre della Sera, care confirmă cercetările anterioare prin extinderea studiului la mai multe țări.

Și mai îngrijorător este faptul că declinul spermatozoizilor se accelerează cu o rată de 1,1% pe an. Urgența este globală și nu privește doar țările occidentale, ci implică întregul glob, inclusiv America Latină, Africa și Asia, care până acum au fost mai puțin afectate de declinul demografic. Studiul, condus de epidemiologul israelian Hagai Levine, actualizează cercetările din 2017 care fuseseră examinate incluzând doar America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă.

Noua cercetare include date de la peste 57.000 de bărbați colectate din peste 223 de studii din 53 de țări, ceea ce o face cea mai mare meta-analiză realizată vreodată pe acest subiect.

Potrivit noului studiu, între 1973 și 2018, concentrația de spermatozoizi la bărbații despre care nu se știe că sunt infertili a scăzut cu peste 51%, de la 101,2 milioane la 49 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă. Mai mult, datele sugerează că acest declin continuă în secolul XXI într-un ritm accelerat.

Numărul total de spermatozoizi și concentrația acestora în lichidul seminal nu pare să cruțe pe nimeni. În acest moment, valoarea se situează cu mult în limita normală indicată de Organizația Mondială a Sănătății, între 15 și 200 de milioane de spermatozoizi pe mililitru. Cu toate acestea, ceea ce îi îngrijorează pe experți este evoluția acestui declin.

Care sunt factorii de risc pentru infertilitatea masculină? Potrivit cercetătorilor, sunt implicați mai mulți factori, cum ar fi utilizarea pe scară largă a ftalaților (perturbatori endocrini), poluarea și un stil de viață nesănătos, cum ar fi sedentarismul, fumatul, abuzul de alcool și o alimentație bogată în grăsimi și zahăr. În plus, deși nu există suficientă literatură de specialitate care să demonstreze acest lucru, apropierea smartphone-ului de scrot poate afecta într-un fel sănătatea gameților, motiv pentru care nu este indicat să țineți un telefon mobil în buzunarul din față al pantalonilor.

În meta-analiza anterioară, cercetătorii semnalaseră deja că, odată cu această tendință, începând cu anul 2060, va exista un risc de infertilitate, prevăzând astfel o utilizare tot mai largă a fertilizării asistate, întrucât conceperea pe cale naturală va deveni din ce în ce mai complicată. Potrivit Registrului național privind procrearea asistată medical al Istituto Superiore di Sanità, în rândul cuplurilor care apelează la centre specializate pentru a avea un copil, procentul bărbaților infertili este de 29,3%. Cu toate acestea, vârsta nu este singurul vinovat: unul din cinci cupluri are dificultăți în a procrea pe cale naturală, de două ori mai multe decât în urmă cu 20 de ani. În jumătate din cazuri, infertilitatea depinde și de factori masculini, iar în 20-30% din cazuri aceștia sunt considerați singurii vinovați.

Prevenirea infertilității la bărbați încă din adolescență este cel mai bun mod de a o vindeca. „Perioada pubertății este importantă pentru a investiga orice patologie preexistentă care ar putea compromite sănătatea reproductivă și sexuală la vârsta adultă”, a declarat pentru Corriere Salute Alberto Ferlin, profesor de endocrinologie la Universitatea din Padova și fost președinte al Societății italiene de Andrologie și Medicină a Sexualității (Siams). De aici importanța efectuării unui prim examinare andrologică între 14 și 16 ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Problema reală e cea a ovulelor. Că un bărbat poate ”fertiliza” mai multe femei, deci trecem la musulmani, mai ales cu influxul de migranți…

    • Problema reala e ca si multi barbati sunt infertili, dar despre asta nu se discuta. Problema reala e ca poti sa ai un barbat care nu are probleme, daca acel om este un cr*tin si un tamp*t, nu foloseste la nimic si nimanui.

  2. In 3 generatii a scapat planeta de talibani eco, fatalai, progresiti si comunisti care locuiesc cu parintii lor la 30+ de ani.

  3. Avem destui in Parlament

  4. are dreptate studiul: zilnic ma culc cu alta femeie si cand trag linie, totul e la jumate

  5. Serios? ”Numărul s-au”?

  6. Eroilor in alb le e asa foame? Medicament nu au, la fel ca in cazul covitului.

  7. Este cumva Haurolac Party la secția de comentarii??? 😏