G4Media.ro

STUDIU Microparticule de plastic, descoperite în placenta copiilor nenăscuţi

Foto: Pixabay.com

STUDIU Microparticule de plastic, descoperite în placenta copiilor nenăscuţi

Particule de microplastic au fost descoperite în premieră în placentele bebeluşilor nenăscuţi, cercetătorii atrăgând atenţia că aceasta este „o problemă foarte îngrijorătoare”, relatează The Guardian.

Impactul microparticulelor de plastic asupra organismului este încă necunoscut. Însă, oamenii de ştiinţă au notat că există riscul ca acestea să transporte substanţe chimice ce pot provoca daune pe termen lung sau pot afecta sistemul imunitar în curs de dezvoltare al fetusului.

Este posibil ca particulele să fi fost ingerate sau inspirate de mame.

Particulele au fost descoperite în placente de la patru femei sănătoase cu sarcini şi naşteri normale. Microparticulele de plastic au fost detectate atât în secţiunile fetale, cât şi în cele materne ale placentei şi în membrana în care se dezvoltă fătul.

O duzină de particule de plastic au fost găsite. Însă, doar aproximativ 4 procente din fiecare placentă au fost analizate, ceea ce sugerează că numărul total al microparticulelor de plastic ar putea să fi fost mult mai mare.

Toate particulele analizate erau materiale plastice vopsite în albastru, roşu, portocaliu sau roz şi puteau proveni din ambalaje, vopseluri sau produse cosmetice şi de îngrijire corporală.

Microplasticele găsite aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că erau suficient de mici pentru a fi transportate în sânge. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul bebeluşilor, însă cercetătorii nu au putut evalua acest lucru.

„Este ca şi cum ai avea un copil cyborg – nu mai este compus doar din celule umane, ci dintr-un amestec de entităţi biologice şi anorganice”, a declarat Antonio Ragusa, director al departamentului de obstetrică şi ginecologie de la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma, care a condus acest studiu. „Mamele au fost şocate”, a adăugat el.

În cadrul studiului, publicat în jurnalul Environment International, cercetătorii au concluzionat: „Ca urmare a rolului crucial al placentei în susţinerea dezvoltării fetusului şi a faptului că aceasta acţionează ca o interfaţă cu mediul exterior, prezenţa particulelor de plastic potenţial dăunătoare este o chestiune foarte îngrijorătoare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă prezenţa microplasticelor poate declanşa răspunsuri imune sau dacă poate conduce la eliberarea de contaminanţi toxici, rezultând vătămări”.

Printre potenţialele efecte ale microparticulelor de plastic asupra fătului se numără tulburările de creştere, au notat cercetătorii.

Particulele nu au fost identificate în placente de la alte două femei participante la studiu, ceea ce ar putea fi rezultatul unor diete sau stiluri de viaţă diferite, au precizat oamenii de ştiinţă.

Poluarea cu microplastic a ajuns în fiecare colţ al planetei, de la vârful Muntelui Everest până la oceanele cele mai adânci. Se cunoaşte deja că oamenii ingerează astfel de microparticule prin alimente şi apă şi că le inspiră.

Efectul lor în organism este necunoscut, însă oamenii de ştiinţă subliniază urgenţa necesităţii unei evaluări, în special pentru bebeluşi. În octombrie, cercetătorii au dezvăluit că bebeluşii hrăniţi cu formule pe bază de lapte în biberoane de plastic înghit milioane de particule pe zi. În 2019, specialiştii au raportat descoperirea unor particule având ca origine poluarea atmosferică în secţiunea fetală a placentelor, indicând că bebeluşii nenăscuţi sunt expuşi şi aerului afectat de traficul auto şi de arderea combustibililor fosili.

Cercetătorii italieni au utilizat un protocol fără plastic pentru a aduce pe lume bebeluşii, pentru a preveni orice contaminare a placentelor. Obstetricienii şi moaşele au folosit exclusiv mănuşi şi prosoape de bumbac în sala de naştere.

Un alt studiu, realizat recent, a constatat că nanoparticulele de plastic inhalate de femele de şoareci de laborator gestante au fost detectate în ficatul, plămânii, inima, rinichii şi creierul fetuşilor.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Maine, poimaine astia o sa descopere particule de plastic in copiii copiilor nenascuti inca.

  2. În România cei de la ANPC au gasit urme de aur in bijuteriile din.. aur.

  3. Herbert Spencer spunea că cine nu se adaptează, dispare.

    • Aia ai citit tu pe eticheta de la hartia igienica? Te adaptezi in sute de generatii tantalaule nu de azi pe maine.

  4. chiar nu inteleg unde e șocul… consumam ca disperatii plastic (bidoane cu apa, pungi de plastic, jucarii, etc) le aruncam fara cap peste tot, fara sa ne intereseze ce se intampla cu deseurile si apoi ne intrebam de ce ne ajunge plasticul in corp. Asa cum se intreaba firea cum i-a ajuns sarma’n cur… din pura prostie, d-aia!

  5. A fost nevoie de 80 de ani pentru ca animalele sa inteleaga ca plumbul din benzina otraveste.
    Lectia trebuia invatata!
    Plasticul trebuia interzis pe toata planeta.

    • Plasticul interzis? Stii in cate domenii se foloseste? Te poti intoarce in sec. XIX daca vrei, dar nu cred ca vei trai mai mult decat acum.
      Si sunt satul de ecologistii care stau la povesti in parcare langa masinile cu motorul pornit.

  6. Excluzand-o pe Ana: Ba, tare prosti sunteti. V-as adapta eu de-ati ajunge lingouri … Lingouri de fecale …

  7. Incredibil! Niciun comentariu despre ucigasele de mame, care au facut ele cumva de a ajuns plasticul ala acolo de ies copiii cyborgi.