G4Media.ro

STUDIU MedLife: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer BioNTech s-au infectat…

sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

STUDIU MedLife: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer BioNTech s-au infectat cu SARS-CoV-2 la zece zile după rapel / Se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării acestor persoane cu o singură doză

Rezultatele finale ale studiului desfășurat de MedLife arată că 99,7% dintre participanți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu depășește această valoare nici după acest interval de la rapel, se arată într-un comunicat MedLife.

  • Vaccinurile Pfizer studiate sunt sigure și eficiente. 99,7% din persoanele care au participat în studiu au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml[1] la 8-15 zile de la rapel.
  • Doar pentru 0,3% din participanții la studiu, titrul de anticorpi după rapel nu depășește această valoare.
  • Persoanele care au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare după administrarea primei doze de vaccin, față de cei care nu au avut infecție COVID-19.
  • Probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării acestor persoane cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare. După rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de până la 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție.
  • Valoarea titrului de anticorpi este cu 40% mai mică în rândul persoanelor care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice.
  • Persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi. Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic.
  • Doar 1 din 10 persoane care au intrat în contact direct cu o persoană infectată a făcut boala, și au declarat, fără excepție, o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie.

Sistemul Medical MedLife anunță finalizarea primei etape a studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike. Concluziile au la bază un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării. Reprezentanții MedLife anunță că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populație din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech. Doar 0.3% persoane nu au dezvoltat anticorpi nici după administrarea rapelului

În urma analizei datelor, specialiștii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferențieri în ceea ce privește titrul de anticorpi dobândiți. Astfel, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virsusul. În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Așadar, probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării  persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare.

În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin, s-a observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus.

Tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare

Potrivit reprezentanților MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă 50 și 70 de ani.

În ceea ce privește diferențele între femei și bărbați, acestea se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani, bărbații din această categorie prezentând niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeași vârstă.De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate și în rândul personelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.

Persoanele cu comorbidități, în special cele cu obezitate și afecțiuni oncologice, dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi și au un nivel mai scăzut de protecțieConform studiului MedLife, comorbiditățile reprezintă un factor de impact asupra titrului de anticorpi post-vaccinare.

Astfel, s-a observat că persoanele care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice dezvoltă valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populației analizate. Mai mult decât atât, obezitatea și afecțiunile oncologice se asociază cu niveluri și mai mici ale titrului de anticorpi, la jumătate față de cele măsurate în rândul persoanelor care suferă de alte afecțiuni cronice.

Persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpiDin totalul participanților la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel, aceștia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacții post-vaccin.

Din categoria celor care au semnalat reacții adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei și persoane care au trecut prin infecția COVID-19 și care au dezvoltat forme medii sau severe. Pentru aproape doua treimi din eșantion, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau mai puțin, în timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor timp de o săptămână sau mai mult.

Semnificativ mai multe reacții adverse au fost înregistrate după rapel, numărul lor corelând și cu gradul de severitate al infecției avute anterior, însă cele mai frecvente au fost: durere la locul administrării, stare de oboseală, dureri de cap, frisoane și dureri musculare.Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte micÎn cadrul studiului a mai fost analizat riscul de îmbolnăvire post-vaccinare.

Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat in contact cu o persoană infectată au făcut boala, respectiv 1% din persoanele vaccinate, detaliu care întărește faptul că riscul de infectare post-vaccinare este foarte mic.Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobândiți după rapel, dar chiar și în rândul acestui segment, rata de infectare este mică, de aproximativ 2%.

Cei care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare (71%) sau medii, fără semne de penumonie (29%). Studiu mai arată că două treimi dintre cei care au făcut boala după vaccin au fost în contact direct cu o persoană infectată din gospodărie.

„Studiul defășurat de MedLife reprezintă o radiografie specifică țării noastre referitoare la răspunul imun al organismului în urma vaccinării, iar rezultatele obținute în această primă etapă sunt încurajatoare nu numai prin faptul că procentul persoanelor care dezvoltă un titru semnificativ de anticorpi după vaccinare este aproape de 100%, ci și prin prisma minimizării riscului de îmbolnăvire în cazul persoanelor vaccinate. Așadar, aceste date confirmă eficiența vaccinării în lupta cu pandemia atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva repornirii economiei la nivel național. Faptul că avem date clare care ne arată că vaccinarea funcționează ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populația care încă nu s-a vaccinat, cât și pentru autorități, în vederea creșterii eforturilor de informare și a capacității de vaccinare la nivel național”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Detalii despre eșantion și abordarea metodologicăPentru studiul desfășurat de MedLife în perioada ianuarie – martie 2021 au fost selectate persoane aparținând personalului medical și auxiliar din cadrul comapniei, cărora li s-au recoltat probe biologice în vederea detectării anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike și IgG anti-Nucleocapsida, după prima și a doua doză de vaccin Pfizer BioNTech.

Testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obținute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile.

În plus, subiecții selectați au participat la un sondaj pe baza unui chestionar structurat ce a vizat următoarele obiective de cercetare: existența antecedentelor COVID-19, incidența simptomelor după administrarea primei doze de vaccin și a rapelului, prezența afecțiunilor cronice, precum și profilul genetic (grupa sanguină, factorul RH). NOTĂ:

Studiul de față a fost efectuat pentru evaluarea eficienței vaccinului produs de Pfizer BioNTech întrucât tot personalul medical care a participat în cadrul studiului a fost vaccinat la începutul campaniei cu acest vaccin pe baza deciziei guvernamentale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. „Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat in contact cu o persoană infectată au făcut boala, respectiv 1% din persoanele vaccinate…”
    Nu vreau sa spun, dar vreau sa zic, studiul vostru e vax albina.
    In primul rind nu exista grup martor de persoane nevaccinate spre comparatie.
    In al doilea, da, cam asa se ia boala, intrind in contact cu cineva infectat. Prin urmare 10% dintre vaccinati s-au imbolnavit, ceilalti pur si simplu n-au intrat in contact cu o sursa de imbolnavire.
    Ma scuzati ca m-am bagat, asa sint eu, cusurgiu.

    • Ai dreptate, nu există grupul de control.
      1 la sută pare mult de fapt.
      Ceva e dubios in calculele lor.
      Grupul de control ar putea fi restul populației, și aici avem vreo 0.6 la mie la 14 zile, adică tot aproape 1 la sută.
      Pe de altă parte, in calitate de vaccinat, pot să-ți spun că am fost contact direct al unor amici 🙂 care au fost bolnavi și au avut o experiență oribilă cu acest virus
      Eu n-am avut nimic!

  2. 1% cu Doar,in fata, este FOARTE MULT.
    Am impresia ,ca ne subestimati inteligenta.
    Ceilalti 99% ,au fost norocosi ca nu au intalnit o persoana infectata ?!?

    • Exact, rata de imunizare este clar mult mai mica decat acel irelevant 1% de se vorbeste,nu toti s-au expus la virus…. o sa mai treaca luni bune, pana o sa aflam cam ce eficienta are vaccinul. probabil atunci o sa spuna ca este nevoie de revaccinare

    • aparent nu ti-au subestimat deloc , daca citesti ai sa vezi ca e vorba de 1% din cei care in mod normal aveau 100% sanse sa faca boala , deci nu , nu te-au subestimat!

  3. Studiu!? Vaccinul este sublim, cu spunea un mare doctor contemporan.
    Parca este reclama.

  4. Studiul are număr mic de participanți, putem pune acel 1% pe seama statisticii. In schimb toti cei care au participat lucrează in reteaua de sanatate deci au sanse considerabil mai mari de a intra in contact cu purtători ai virusului.
    1 din 10 e un rezultat bun in contextul restricțiilor actuale. Nu vad de ce ai intra in contact cu mai mult de 10 persoane fara mască, prudență, etc.

  5. Voi, astia anti-vaccin, de ce dracului va dati de ceasul mortii si vi se ridica tensiunea cum cititi ceva despre el? Cine il face il face, cine nu vrea nu-l face si gata! Ce atata scandal! Repet pentru toti „protestatatarii” – NU E OBLIGATORIU VACCINUL, nu il faceti, lasati ca il fac cei care vor!

  6. Click bait… Informatia că „doar” 1% dintre persoanele vaccinate s-au infectat este irelevantă, din moment ce 10% dintre cei vaccinați au făcut covid dupa ce au intrat în contact cu persoane infectate. Pentru ca practic așa se transmite boala. Prin socializare.
    Iar 10% este enorm de mult. Și mai ales că nu toți oamenii care intra în contact cu persoane bolnave se infectează, deci nu e ca și cum ceilalți 9 din 10 s-ar fi infectat automat dacă nu erau vaccinați.
    Mai mult decât atat, cercetătorii promovează mai degrabă ideea că cei vaccinați nu mai transmit la fel de ușor virusul, iar nu ideea că cei vaccinați nu se mai infectează. E bine și asa, dar nu suficient de bine.

  7. …asa o colectie de comentarii inepte nu am mai citit in viata mea 🙂
    oamenii astia nu impusca nici medicina si nici matematica, dar stau bine cu tastatul
    ireal
    sper ca in viitor postarile sa fie permise doar celor cu permis de postat, la fel cum se procedeaza in cazul auto
    sunteti infioratori, fratilor
    mi e jena ca faceti parte din aceeasi specie

    PS. stiti ce evident e pt un insider ca sunteti praf? :)…. la fel cum e clar pt voi cand unul scrie fara cratima(sau cu ea aiurea), cu virgula intre subiect si predicat, etc. Pe bune.