G4Media.ro

Studiu: Maghiarii plecați din Transilvania în occident nu vor să se întoarcă…

Foto: Miting la Sfântu Gheorghe pentru autonomie (Agerpres / Mălina Negrea)

Studiu: Maghiarii plecați din Transilvania în occident nu vor să se întoarcă acasă, dar nici în Ungaria nu vor să meargă. Care sunt destinațiile preferate pentru emigrare

Un studiu realizat de Institutul „Bálványos” arată că majoritatea maghiarilor din Transilvania plecați în occident nu vor să revină în România, dar nici în Ungaria nu vor să se mute, pentru că în țările unde s-au stabilit au parte de condiţii de trai mai bune, transmite agenția maghiară MTI.

Majoritatea maghiarilor din Transilvania, care sunt răspândiţi peste tot prin lume, nu intenţionează să se mute în Ungaria sau în România, în viitorul apropiat, iar 59% dintre ei doresc să rămână în noua lor ţară. 23% dintre respondenţi au spus că intenţionează să se întoarcă în România, iar 12% vor să se mute în Ungaria, potrivit MTI.

Potrivit cercetării, pentru cei plecaţi din Secuime, cele mai populare destinaţii sunt Danemarca, Elveţia şi Germania, în timp ce maghiarii din zona centrală a Transilvaniei pleacă în primul rând în SUA, Olanda şi Suedia, din partea de nord-vest a României – în Israel.

Sondajul “Maghiari transilvăneni prin lume 2020” a început în luna iunie, chestionarul online fiind completat de aproape 1800 de persoane, majoritatea din Germania, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, dar şi de câteva persoane care locuiesc în Noua Zeelandă, America de Sud şi Africa, potrivit MTI, care citează cotidianul maghiar „Krónika”. Institutul “Bálványos” arată că datele cercetării nu pot fi considerate reprezentative, dar oferă, totuşi, posibilitatea observării unor caracteristici ale modelului migraţional al maghiarilor din Transilvania.

Marea majoritate a respondenţilor (91%) consideră că are condiţii de trai mai bune decât cele pe care le-a avut în România, iar 72% au spus că sunt mult mai bune. În medie, respondenţii au vizitat România de 1,9 ori în ultimul an, în timp ce în Ungaria au fost de 2,7 ori. Maghiarii care au ales destinaţiile mai recente (Danemarca, Regatul Unit) vizitează mai des România, în timp ce cei care trăiesc în ţările de destinaţie mai vechi preferă Ungaria.

Respondenţii urmăresc în primul rând ştirile din ţara în care trăiesc în prezent, acestea fiind urmate de ştirile din Ungaria, şi doar apoi de cele din România, potrivit MTI.

Foto: Imagine de la un miting în Sfântu Gheorgghe (Agerpres / Mălina Negrea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Drum bun! Cale bătutută!
    Chiar nu vă pasă că lăsați UDMR fără alegători? Ce oameni…!

    • Un procent ar trebui alocat maghiarilor cu regula aplicabila pragului si redistribuirii sa se aplice pe global partidelor etnice, iar UDMR sa aiba concurenta. Este plin de corupti(am materiale inclusivicu europarlamentari), colegi acoperiti, ocultisti mai rai ca masonii(dovediti) si mentalitatea de clan in interiorul etniei. Mai rau ca vechea nobilime maghiara, UDMRistii de azi se cred stapani imorali si exclusivisti asupa maghiarilor din transilvania.

  2. Pana la urma este vorba despre conditiile de viata si mai putin referitor la nationalism fara sens si prost inteles. Si indiferent de comentariile unora care sunt fericiti ca acest lucru se intampla, trebuie sa intelegem ca pierderea acestor cetateni de origine maghiara are acelasi impact ca si pierderea tuturor altor cetateni romani de orice origine. Arata ca noi ca natie nu suntem in stare sa depasim un anumite nivel de dezvoltare si sa avem grija de toti cetatenii acestei tari.