G4Media.ro

STUDIU Impactul Terrei cu o cometă produs în urmă cu 13.000 de…

STUDIU Impactul Terrei cu o cometă produs în urmă cu 13.000 de ani, ar fi modificat complet societăţile umane arhaice

Un roi de fragmente dintr-o cometă ar fi lovit Terra în urmă cu 13.000 de ani, având ca efect modificarea radicală a societăţilor umane arhaice, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, coordonaţi de Martin Sweatman, transmite sâmbătă Space.com care citează un studiu publicat în a doua parte a lunii mai de Earth-Science Reviews, preluată de Agerpres.

Conform cercetătorilor, acest impact ar fi fost cel mai important eveniment de acest tip după evenimentul Chicxulub, produs în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani şi care a dus la dispariţia dinozaurilor.

Echipa de cercetători a investigat impactul produs în urmă cu 13.000 de ani, precum şi modul în care acest impact ar fi influenţat evoluţia societăţilor umane.

Primii Homo sapiens au apărut în urmă cu 200.000 până la 300.000 de ani, cu mult timp înaintea acestui impact. Cercetătorii scoţieni susţin însă că ciocnirea cu această cometă coincide cu o serie de modificări importante cu privire la modul de organizare a societăţilor umane arhaice.

Oamenii de ştiinţă au investigat ipoteza privind impactul cu o cometă ruptă în mai multe fragmente mari, produs în urmă cu 13.000 de ani, analizând datele geologice culese din zonele în care se crede că au căzut aceste fragmente – zone din America de Nord şi Groenlanda. Ei au identificat niveluri ridicate de platină, dovadă a unor temperaturi extrem de ridicate care au topit materialele geologice din zonele de impact, precum şi nanodiamante despre care cercetătorii ştiu că se pot forma în explozii şi pot exista şi în nucleul cometelor.

Acest studiu vine în continuarea unor cercetări care sugerau că un impact puternic cu o cometă sau asteroid ar fi precedat trecerea în Neolitic, prima perioadă din Epoca Pietrei în care s-au produs mai multe salturi evolutive importante la nivelul societăţilor umane arhaice – în special în ceea ce priveşte agricultura, dar şi producţia de unelte şi sedentarizarea grupurilor nomade.

În această perioadă a istoriei, populaţiile din regiunile Egiptului, Irakului şi Libanului de azi înfiinţau primele aşezări permanente.

„Această catastrofă cosmică majoră pare să fie imortalizată pe pilonii gigantici de piatră de la Göbekli Tepe (în Turcia), unde se află probabil primul templu din lume, ce este legat de originea civilizaţiei din sud-vestul Asiei. Oare impactul cu această cometă a însemnat începutul civilizaţiei?”, se întreabă Sweatman.

Echipa de la Universitatea din Edinburgh a precizat că este nevoie de mai multe dovezi şi de mai multe studii şi analize pentru a înţelege mai bine modul în care acest impact ar fi putut să afecteze clima globală şi apariţia primelor civilizaţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. alti cercetatori germani sustin ca nu un meteorit a lovit pamantul acum 66 de mil de ani ci un supervulcan care a erupt incontiinuu pt 4000 de ani a fost cel care a dus la disparitia dinozaurilor
    prin faptul ca soarele nu a mai fost vizibil din cauza emanatiilor de cenusa vulcanica si majoritatea plantelor sau ofilit si deci marii dinozauri nu au mai avut ce manca

    • Mai dar de unde știu ăștia ca pământul exista de milioane ani ?auzi la ei de 65 milioane ani .

    • Pein datare cu carbon , analize extensive ale multor roci .

      Bolovanul asta pe care locuim noi “bolovanii “ s-a firmat acum aprox 4 miliarde de ani .

      Stiinta ne-a dat numarate informatii despre formarea universului , galaxiei noastre , etc .

    • Ei, asi!
      Cel mult 7-8000 de ani!

    • Ioane, poate nu stii, dar vârsta Terrei este de 4,3 miliarde de ani… pune mâna și mai citeste… 🙂

    • @Malus
      Da tu de unde stii? Ai martori? Ca astia cica au pe „Martorii lui…” si se pot jura c-asa-i.

  2. Ilogice batai de cimpi din partea „oamenilor de stiinta” facuti la norma (vezi articolul din zilele trecute cu procentele de absolventi cu studii superioare in Europa).
    Pai daca schimbarea modului de organizare sociala ar fi fost rezultatul bombardamentului ceresc, de ce nu s-a petrecut schimbarea asta decit in citeva centre din jurul Mesopotamiei, de ce nu peste tot?
    Din pacate „stiintificii” astia de doi lei sint cei mai vocali (in lipsa valorii reale) eclipsindu-i pe cercetatorii seriosi.

    • @amicule,

      Ignoranta ta fata de subiect nu ma surprinde, tipic rumanesc. Vorbesti fara sa incelegi ce ai citit, plus ca nici „jurnalistii” astia habar nu au ce au scris.
      Asa ca nu-i problema, sunteti toti in aceasi cocina de porci.

    • Nu eclipseaza nimeni pe nimeni. Oricine este liber sa depuna o lucrare cu diverse teorii si posibile dovezi directe sau indirecte care sa sustina. Apoi in functie de evaluari se iau anumite decizii de sustinere sau ca necesita mai multa documentare. Desigur in mintea ta probabil exista o masa de 5 oameni care permit 3 lucrari pe an si primii 3 care apar pe net cu teoriile devin faimosi si restul dispar in neant si sunt fortati sa devina barmani sau parcangii ca nu mai merge treaba cu stiinta pentru ei.

      Te-ai plictisit de conspiratiile cu SARS2 si acum incepi cu oamenii de stiinta? Normal ca sunt pareri si teorii. Nu toti au masina timpului ca tine sa vada ce s-a intamplat in timp real. O groaza de lucruri s-au aflat pornind de la teorii absurde care fie au adus informatii noi prin dovedirea ca sunt incorecte fie s-au confirmat. Sau ai uitat ca Soarele se invarte in jurul Terrei? Suna cunoscut?

      Stiinta asa functioneaza: toti pun la indoiala orice, inclusiv cei cu teorii isi pun la indoiala propriile teorii. Asa este toata lumea motivata sa descopere lucruri noi.

      Desigur, nu toti pot intelege asta. Fiecare cu materia cenusie pe care o are. La unii se si evapora dupa cum observ. Daca nu esti de acord cu mine poti depune tu o lucrare prin care ma combati ca sa fie una dintre singurele 3 permise pe an. Eu nu voi concura ca sa iti dau o sansa. Succes!

    • Fragmentele din aceste corpuri ceresti sunt cele mai mari din lume si se afla in mai multe muzee mari din America.Acest eveniment a fost la baza disparitiei faunei mari din emisfera boreala.Posibil si fragmentele de microelemente purtate in aerosoli sa fi contribuit la salturi evolutive in populatile de oameni de atunci.Oricum nu a fost doar o cometa ce a cazut sau un meteorit ci mai multi intr un interval de timp apropiat

  3. Auzi cică, sa donam lunar pentru susținerea proiectului G4Media… Ce chestie! Și ce voi primi în schimb pentru aceasta donare în cazul în care voi face, știri de rahat cum numai romanii jurnaliști știu sa facă și sa posteze? La munca cistita dacă vreți bani, nu la întins mana…

    • Trimiti pe altii la munca dar nu poti sa nu te intrebi altceva decat “eu ce primesc “ .

      Primesti stiri , unele mai bune, altele mai proaste .. numai bune de analizat si tras o concluzie .

      Dar tu esti obisnuit sa ti se dea informatie cu lingurita si nu cumva sa analizezi ceva .

    • pai nu e la intins mana, ca primesti stiri, articole etc. ca nu iti plac e alta discutie. dar la intins mana nu primesti nimic in schimb. dar daca nu vrei, nu dai. acum sa nici nu aiba dreptul ca vrei tu….e cam aiurea. cine plm esti tu????

  4. Studiul, din ce-am vazut, e publicat de un singur autor si nu de o echipa, cum se precizeaza in text, si trece in revista principalele dovezi care sprijina ipoteza impactului cu un corp cosmic acum 13ka – o perioada scurta (cateva secole) de racire a climatului, cunoscuta sub numele de Younger Dryas/Dryas Timpuriu.
    Link-ul catre studiu: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012825221001781?via%3Dihub.

  5. Disparitia megafaunei care constituia rezervorul de hrana al societatilor de vanatori culegatori a fortat omenirea sa se adapteze noilor conditii si sa treaca unde e posibil la agricultura nu doar la vanat pescuit si cules roadele pamantului.Oricum acest impact major a schimbat clima a ars paduri intinse si a eliberat in aer o multime de nanoelemente .