G4Media.ro

STUDIU Dezinfectantul pe bază de clor nu ucide o superbacterie de pe…

Sursa foto: Unsplash / CDC

STUDIU Dezinfectantul pe bază de clor nu ucide o superbacterie de pe halatele personalului din spitale / Cercetătorii spun că este necesară revizuirea de urgență a metodelor de dezinfecție

Cercetătorii au descoperit că dezinfectantul pe bază de clor nu ucide o superbacterie de pe halatele personalului din spitale, potrivit unui nou studiu. Bacteria provoacă adesea boli la persoanele care au luat antibiotice, potrivit unui nou studiu. Clostridium difficile sau C. diff este cea mai frecventă cauză de diaree asociată cu antibiotice la nivel mondial și afectează în principal adulții în vârstă din spitale sau centre de îngrijire.

Având în vedere că incidența rezistenței antimicrobiene este în creștere, amenințarea pe care o reprezintă superbacteriile pentru sănătatea umană este din ce în ce mai mare”, a declarat într-un comunicat Tina Joshi, profesor asociat de microbiologie moleculară la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, relatează Euronews.

„Însă, departe de a demonstra că mediile noastre clinice sunt curate și sigure pentru personal și pacienți, acest studiu evidențiază capacitatea sporilor de C. diff de a tolera dezinfecția la concentrațiile de clor activ în uz și recomandat”, a mai spus Joshi.

Oamenii de știință de la Universitatea din Plymouth au testat trei concentrații ridicate de dezinfectant hipoclorit de sodiu (înălbitor lichid) în timpul utilizării pe trei tulpini diferite de C. diff și au constatat că înălbitorul nu a fost mai eficient decât apa în ceea ce privește deteriorarea sporilor de C. diff.

De asemenea, nu a existat nicio diferență semnificativă între apă și înălbitor pe materialele textile care sunt spălate din spitale, pe care le-au examinat cu ajutorul microscopului electronic.

Aceeași echipă constatase anterior că halatele de spital rețin superbacteriile chiar și după utilizarea cantității recomandate de dezinfectant.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Microbiology, autorii afirmând că este nevoie urgentă de revizuirea directivelor actuale de dezinfecție pentru a reduce incidența infecțiilor cu C. diff.

Aceasta arată că avem nevoie de dezinfectanți și orientări care să fie adecvate scopului și să funcționeze în conformitate cu evoluția bacteriilor, iar cercetarea ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra protocoalelor actuale de dezinfecție în domeniul medical la nivel global”, a declarat Joshi.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), se estimează că în UE/SEE există anual 7.800 de cazuri mortale de C. diff asociate asistenței medicale.

Cercetătorii spun că înțelegerea toleranței la înălbitor a bacteriei ar putea fi importantă pentru gestionarea bacteriilor rezistente la antimicrobiene, care sunt în creștere la nivel global.

Rezistența antimicrobiană sau AMR apare atunci când bacteriile, ciupercile și paraziții se adaptează pentru a rezista la antimicrobiene menite să le ucidă.

„Această rezistență este rezultatul utilizării necorespunzătoare și excesive a antimicrobienelor la oameni, animale și în agricultură, precum și al măsurilor inadecvate de prevenire și control al infecțiilor în mediile de asistență medicală”, a declarat ECDC.

UE a stabilit mai multe obiective pentru a combate rezistența antimicrobiană până în 2030, unul dintre acestea fiind reducerea consumului total de antibiotice cu 20%.

„Având în vedere că rezistența antimicrobiană este în creștere la nivel mondial, nevoia de a găsi aceste răspunsuri – atât pentru C. diff, cât și pentru alte superbacterii – nu a fost niciodată mai presantă”, a declarat Joshi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...