G4Media.ro

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu…

Photo 116220075 © Natalia Kostikova | Dreamstime.com

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice / România, pe locul doi în UE la consumul de antibiotice / „Situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice, apotrivit unui proiect de ordin postat în dezbatere publică. Măsura vine în contextul în care România este pe locul doi în UE la consumul de antibiotice, iar peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. „La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”, se arată în referatul care argumentează necesitatea adoptării ordinului.

„În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (RAM) drept una din principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care se confruntă umanitatea. În iulie 2022, Comisia Europeană (Comisia), împreună cu statele membre, a identificat RAM drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății. Se estimează că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Impactul RAM asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate”, se arată în referat.

În document se subliniază că, din cauza consumului mare de antibiotice, în România se înregistrează și un nivel ridicat al rezistenței la antibiotice.

La nivel național, situația este îngrijoratoare și necesită măsuri urgente. Astfel, datele ECDC indică un nivel crescut al acestei rezistențe în contextul în care România se află pe locul doi în UE la consumul de antibiotice de uz sistemic.

În aceste condiții, pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM din România, este necesară adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării excesive a antibioticelor dar și o mai bună folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, se precizează în document.

Principalele prevederi ale ordinului:

Medicamentele din categoria antibiotice prescrise de către medici vor fi eliberate pacienților de către farmaciști exclusiv în baza prescripției medicale, care va cuprinde minimum următoarele date:

 1. Seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor;
 2. Unitatea sanitară identificată prin: denumire, adresă și număr de telefon;
 3. Datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele, respectiv:
  1. Pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în Romania: CNP sau CID (codul de idenitificare al asiguraţului), nume, prenume, vârsta;
  2. Pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidența, codul țării, număr pașaport sau număr Card EU(CE), nume, prenume, vârsta;
 4. Cod Diagnostic, utilizat în cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de sănătate din România;
 5. Medicament prescris, caracterizat prin: denumire comercială, denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice), durata tratamentului;
 6. Semnătura medicului prescriptor;
 7. Cod parafă;
 8. Data eliberării prescripției medicale;

Prin excepție, în cazuri temeinic justificate și în limita competențelor, farmaciștii pot elibera medicamente din categoria antibiotice în lipsa unei prescripții medicale, în regim de urgență și în cantitatea maximă aferentă dozei pe 48 ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată pentru un pacient.

Valabilitatea prescripției medicale nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și a duratei tratamentului recomandat de către medic.

Prescripția medicală se reține în farmacie și poate fi eliberată fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Unitățile farmaceutice care eliberează medicamente din categoria antibiotice, pentru tratamentul în ambulatoriu, au obligația să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și reglementat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1345/2016 privind raportarea zilnică a stocurilor şi operaţiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România de către unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmaciile cu circuit închis şi deschis.

Referat_de_aprobare

Proiect_de ordin

Citește și GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani / Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Urmeaza raportarea zilnica a functionarilor pe care nu-i vede nimeni pina la ziua de salariu?…

  • Doar daca pui oameni onesti la pute.re. Am vazut cum psd, pnl, aur au votat cot la cot pentru cres.terea salariilor si dupa incepeau sa spuna hauristii ca nu stiau ce au votat. =)))))))

 2. La noi antibioticul se da….ca niste bomboane pentru copilasi. Sunt oameni dependenti de antibiotic. Au impresia ca au nevoie de pastile la orice raceala!

 3. Pai daca o cutie de aspirina e peste 20 de lei, in timp ce ampicilina e 6 lei cutia, ce pretentii avem ? De ce sunt antibitoticele nefiresc de ieftine in comparatie cu alte medicamente, gen algocalmin sau paracetamol ?

  • @florin. – O fi procesul de fabricatie mai ieftin la antibiotice? Da’ acu’ pe bune, cum sa iei antibiotic in loc de aspirina sau paracetamol? Cre’ ca tine de educatia minima sanitara (aia care ar trebui sa fie facuta in scoli).
   PS. Paracetamolul simplu are pretul intre 1 leu si ceva pana la 3-4 lei, deci despre ce vorbim.

  • Kafka, am dat niste exemple din burta, pentru comparatie. Nu zice nimeni sa iei paracetamol in loc de antibiotice, ideea era ca medicamentele uzuale, cele pe care le luam in mod frecvent pentru maruntisuri sunt mai scumpe decat antibioticele, care, cred eu, ca ar trebui sa aiba un regim mai strict. Pretul ar putea fi una din piedicile impotriva abuzului de antibiotice.