G4Media.ro

STUDIU Dependența Germaniei de China crește „într-un ritm devastator”

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

STUDIU Dependența Germaniei de China crește „într-un ritm devastator”

Economia germană a devenit mai dependentă de China în prima jumătate a anului 2022, investițiile directe și deficitul său comercial atingând noi cote, în pofida presiunilor politice asupra Berlinului de a se îndepărta de Beijing, potrivit unui studiu consultat de Reuters.

În același timp, creșterea exporturilor germane în China a slăbit semnificativ, a precizat Institutul Economic German (IW) în studiul său, citând economiști care au indicat o tendință de creștere a producției locale pe piața chineză.

„Economia germană este mult mai dependentă de China decât invers”, a declarat Juergen Matthes, autorul studiului.

El a avertizat că această dependență a reprezentat o problemă politică, deoarece poziția Beijingului în războiul din Ucraina și poziția sa militară față de Taiwan au pus sub observație afacerile germane cu a doua cea mai mare economie a lumii.

„Cu toate acestea, în ciuda acestor pericole și probleme, interdependențele economice cu China au evoluat în direcția greșită într-un ritm devastator în prima jumătate a anului 2022”, a spus economistul.

Studiul a constatat că investițiile germane în China s-au ridicat la aproximativ 10 miliarde de euro între ianuarie și iunie, depășind cu mult valoarea maximă semestrială anterioară înregistrată de la începutul mileniului, de 6,2 miliarde de euro.

„Piața chineză de vânzări și profiturile care ne atrag acolo pe termen scurt par pur și simplu prea atractive”, a declarat Matthes.

Ponderea Chinei în importurile germane a crescut la 12,4% în prima jumătate a anului 2022, față de 3,4% în 2000, în timp ce importurile germane de bunuri chinezești au crescut în termeni valorici cu 45,7% de la an la an în această perioadă de șase luni, a constatat IW.

Deficitul comercial al Germaniei cu această țară a sărit la aproape 41 de miliarde de euro până la jumătatea anului 2022, a precizat institutul, adăugând că decalajul ar urma să se adâncească și mai mult.

IW a solicitat o schimbare de politică, îndemnând la reducerea stimulentelor pentru a face afaceri cu China și la o schimbare în favoarea unui comerț mai intens cu alte piețe emergente, în special din Asia.

De asemenea, Matthes a făcut apel la întreprinderile germane să își reducă dependența față de China, avertizând că orice sancțiuni occidentale împotriva Beijingului, de exemplu în cazul în care acesta ar invada Taiwanul, ar amenința companiile deosebit de expuse cu falimentul.

„Altfel, riscăm să ajungem într-o situație de tip „too big too fail”, așa cum am văzut cu băncile”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Despre ce vorbeam in alt ‘thread’ … Romanii si Mitul lui Platon … Inca-n Grota 2D.

  2. Lasa ‘Mono’ ca-ti place stanga … Cu dreapta suntem mai sus …

  3. In caz ca habar n-ai, ‘dreapta’ este cea care face offshore-ing … Vorbesc complet degeaba aici. Tot explic, tot explic, nimic, nimic.

  4. (Stiu ca-n spate e un wankerist rodditor, dar poate face si el lucruri mai istete cu dreapta…)

  5. Corect, problema este ca în germania și stânga și dreapta au luat-o pe calea neomarxista.

  6. Ca să scape de dependența de gazul rusesc au mărit importurile de panouri fotovoltaice din …China. 😂