G4Media.ro

STUDIU Covid-19 este mai mult decât o pneumonie: „Maladia poate afecta vasele…

STUDIU Covid-19 este mai mult decât o pneumonie: „Maladia poate afecta vasele sanguine ale tuturor organelor”

Mai mult decât o pneumonie, maladia Covid-19 este o inflamare vasculară sistemică, potrivit unui studiu al unor cercetători din Zurich, scrie La Libre, preluată de News.ro.

Acest lucru explică de ce ea provoacă atât de multe probleme cardio-vasculare şi cedarea organelor vitale.

Primii pacienţi prezentau mai ales pneumonii dificil de tratat, a indicat Spitalul Universitar din Zurich (UZH) într-un comunicat. Apoi, medicii au constatat din ce în ce mai multe cazuri de tulburări cardio-vasculare şi de cedare a mai multor organe fără legătură cu pneumonia.

Echipa condusă de Zsuzsanna Varga de la UZH a examinat la microscop mostre de ţesut de la pacienţii decedaţi şi a constatat că inflamarea a ajuns la endoteliu – peretele interior al vaselor de sânge – de la diferite organe.

Virusul SARS-CoV-2 a putut fi depistat chiar în endoteliu, unde provoacă moartea celulelor, apoi afectează ţesuturile şi organele. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul atacă sistemul imunitar nu prin plămâni, ci direct prin receptorii ACE2 prezenţi în endoteliu, care îşi pierde astfel funcţia protectoare.

„Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele”, a rezumat Frank Ruschitzka, director al Clinicii de Cardiologie de la UZH, sugerând denumirea de „Covid-endotelită”.

Este vorba despre o inflamaţie sistemică a vaselor sanguine care pot afecta inima, creierul, plămânii, rinichii sau chiar tubul digestiv. Aceasta provoacă grave tulburări ale circulaţiei sanguine care poate dăuna inimii sau provoacă embolii pulmonare, chiar să blocheze vasele de sânge în creier sau în sistemul gastro-intestinal, precizează UZH.

Dacă endoteliul de la tinerii pacienţi se apără bine, nu este cazul celui de la grupele de risc care suferă de hipertensiune, de diabet sau de boli cardio-vasculare, a căror caracteristică este o funcţie endotelială redusă.

La nivel terapeutic, asta înseamnă că trebuie împiedicată multiplicarea virusului şi în acelaşi timp trebuie protejat şi stabilizat sistemul vascular al pacienţilor, a concluzionat Ruschitzka, citat în comunicat. Aceste lucrări sunt publicate în revista medicală britanică The Lancet.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Vasoconstritia – asta e cuvantul cheie in articol :” Endothelial dysfunction is a principal determinant of microvascular dysfunction by shifting the vascular equilibrium towards more vasoconstriction with subsequent organ ischaemia, inflammation with associated tissue oedema, and a procoagulant state”. Citatul e din articolul Lancet https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930937-5 .
    Despre „Hypoxic vasoconstriction” https://www.khanacademy.org/science/health-and-medicine/respiratory-system-diseases/pulmonary-hypertension/v/hypoxic-vasoconstriction
    Iata un articol de azi „‘Silent hypoxia’ may be killing COVID-19 patients, but one doctor offers a possible solution” – https://www.foxnews.com/science/silent-hypoxia-covid-19-patients-doctor-solution (da, stiu ca nu va place Trump).
    Solutia propusa – „It requires detecting silent hypoxia early through a common medical device that can be purchased without a prescription at most pharmacies: a pulse oximeter.”

    • Trei coronavirusi se ataseaza la receptorii ACE2 : SARS1, 2 si NL63. Un articol foarte interesant despre HCoV-NL63 https://academic.oup.com/femsre/article/30/5/760/2399118.

    • buna observatia cu pulsoximetru. e un dispozitiv ieftin si oricum majoritatea sportivilor il folosesc deja. e un must have in aceste vremuri. ce nu inteleg e ce treaba are trump aici. in rest, vezi ca articolul din thelancet (care e o revista prestigioasa) are un mare flow – toti cei prezentati ca exemplu in articol sufereau de HTA. ar fi foarte util de vazut daca exista acest efect pe un grup de pacienti sars2 fara HTA.

    • Lumea sare peste informatiile utile cand citeste Fox pentru ca citeste trump, trump despre care presa spune acum ca sugereaza ca solutie „carmolul” . Nu ascund ca din doua rele trump nu-mi pare a mai rea.

  2. Se știa încă din decembrie că e mai mult decât o pneumonie.Ce sa zic: Dumnezeu să-i bată pe aia care l-au creat.

    • Dumnezeu a creat și cerul și pământul, deci și virusul. Misterioase sunt căile Lui, la fel ca și drumul nostru prin întunericul necunoașterii acestei boli distrugătoare. Recunoștință doctorilor și cercetătorilor pentru că ei și metoda științifică sunt călăuza și speranța. Mulțumesc.

  3. Pe bune? Dar ce facem cu băşicuțele cu lichid ale dr. Mihai Craiu? Pe unde ies astea? Că în fiecare zi apar noi simptome si manifestări. Tare ciudat!

  4. In care specie de lilieci de pe teritoriul Chinei se gaseste acest virus????? Oare acest virus nu este un cocktail ?

    • absolut toti virusii sunt „cocktail”. daca tu gasesti un virus care e complet diferit de toti ceilalti virusi, o sa iei nobel :). stiu ca ti se pare ciudat acest aspect dar e din cauza ca nu ai invatat absolut nimic in viata ta si lumea e plina de lucruri „ciudate” pentru tine.

    • bug-am pus o intrebare la care stiu raspunsul multumesc ca am gasit o persoana super inteligenta (250 IQ )care sa IMI de-a un raspuns tot atât de inteligenta precum domnia sa😭😭😭😭 .Pacat ca va pierdeti timpul a raspunde la anumite pareri trebuie sa luati locul lui Cercel😭😭😭

    • accept multumirile cu placere, chiar si complimentele, asa mega exagerate :D. dar fac pariu ca habar nu ai ce e ala un virus 😉

    • bug- eu cred ca acest virus este simile cu atâti altii virusi care isi spun parerile pe aici prin vecini. 😂😂😂PS pierzi pariul😂😂😂😂

    • hm .. nu stiam ca virusii au „pareri” 😀 PS. nu pierd niciun pariu si uite, iti si demonstrez 😉 se „zvoneste” ca sars2 are si „parti” din hiv. este adevarat sau nu?

    • bug -un medic indian si unul american au descoperit ca acest virus se localizeaza in testicoli sexului masculin,parerea lor este ca din aceasta cauza mortalitatea este mai mare in rândul barbatilor. Nu au exprimat o parere Dar exista o posibilitate ca se poate transmite prin contact sexual .Parerea mea este ca daca dumneavoastra sunteti de sex masculin ar fi bine daca ati schimba sexul pentru linistea dumneavoastra 😂😂😂😂😂😂😂😂 Tratemente cu medicamente pentru SIDA si EBOLA

    • bug-apropozito eu am facut testul sierologic pentru covid-19 si IgM si IgG sunt negative .

    • bug, in legatura cu „parti din hiv” , intreb si eu pentru ca am mai auzit asta, oare nu este o confuzie ce a plecat de la „pseudotyping ” – mai citim articole si poate nu intelegem – „Pseudotyping is a method that uses pseudovirions to investigate the interaction between the spike protein of HCoV-NL63 and the target cell. The functional organization of coronavirus spike proteins is similar to that of the glycoprotein from retroviruses, and spike proteins can be incorporated into the membrane of retrovirus particles. These pseudovirions accurately mimic receptor engagement and membrane fusion of the coronavirus and can be used to study the capacity of sera to inhibit binding of the coronavirus spike to the target cell. ” – retrovirus – poate ca acest cuvant a suscitat interesul si a condus la ipoteza asta.
      Citatul este din articolul al carui link l-am pus mai sus, articol in care era vorba de un alt coronavirus. Nu am interes sa apar pe nimeni.

    • @ebe aka eba 😛 q.e.d. ai pierdut pariul 😀 faptul ca sars2 se poate localiza in cohones nu demonstreaza ca are parti similare hiv. sars2 si hiv au mecanisme total diferite de infectare. sars2 se poate localiza in co ..ie pentru ca acolo exista celule care au pe suprafata lor ace2. hiv nu se leaga de ace2. cel mult putem sa spunem ca sars2 si hiv au in comun cateva secvente de nucleotide dar in niciun caz orf-uri intregi! dar in acest sens putem spune ca orice virus are „parti” din toti ceilalti virusi 😉
      @wv sper ca ti-am raspuns cu precizarile de mai sus. este de laudat faptul ca incercati sa cititi si sa intelegeti ce se intampla cu acest virus nenorocit, avand in vedere avalansa de informatii. as zice ca ar fi util sa cititi si cateva notiuni generale de genetica, sunt multe siteuri cu prezentari foarte bune, daca mai aveti cateva notiuni de chimie din liceu, o sa fie usor, in cateva zile se poate obtine o imagine generala

    • raspunsul de mai sus sa zicem ca-l stiam. Legatura cu hiv am mai auzit-o si mi-a parut conspirationista asa ca incercam sa deduc cum a ajuns lumea la concluzia asta si m-am gandit ca derutanta a fost aparitia retrovirusului in poveste. Ca si aici „In this study we not only measured direct interactions between viral RBDs and hACE2 using recombinant proteins but also examined the spike/receptor interactions using functional assays. To this end, we carried out transduction assays with pseudotyped virus to investigate whether changes in RBD/hACE2 interactions could lead to corresponding changes in viral entry and membrane fusion in the context of the fulllength spike proteins and their receptor protein. We prepared retroviral MLVs expressing -galactosidase and pseudotyped
      with NL63-CoV or SARS-CoV spike protein.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3094985/pdf/zjv5331.pdf
      „A Virus-Binding Hot Spot on Human Angiotensin-Converting Enzyme 2
      Is Critical for Binding of Two Different Coronaviruses”

  5. Sunteți penibili. Vreau să știu la ce alta viroza s-a utilizat Acenocumarol, până în acest moment?