G4Media.ro

Studierea antimateriei reci va duce la o revoluţie în domeniul fizicii

Sursa foto: Unsplash / Testalize.me

Studierea antimateriei reci va duce la o revoluţie în domeniul fizicii

Studierea antimateriei este pregătită să facă un salt revoluţionar către noi aplicaţii viitoare în domenii precum spectroscopia şi imagistica de diagnosticare, informează ANSA, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

O descoperire pe care oamenii de ştiinţă încercau să o obţină de câteva decenii în acest sector de cercetare a fost realizată de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) cu ajutorul AEGIS (Experimentul Antimaterie: Gravitaţie, Interferometrie, Spectroscopie), unul dintre experimentele coordonate de Fabrica de Antimaterie, cu o contribuţie majoră a Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (INFN).

Rezultatul, care a fost explicat pe larg în revista Physical Review Letters, a fost posibil cu ajutorul unui laser special ce a fost dezvoltat de italianul Ruggero Caravita, coordonatorul proiectului colaborativ AEGIS şi totodată cercetător la INFN.

În acelaşi timp, cercetători dintr-o echipă formată la Universitatea din Tokyo au obţinut un rezultat similar, iar studiul lor, care a folosit o tehnică diferită, a fost publicat online pe site-ul arHiv.

Experimentul de la CERN a fost realizat într-un nor de pozitroni – cei mai uşori atomi, constituiţi dintr-un electron şi anti-particula sa, pozitron. Norul a fost răcit cu noul laser, bazat pe un cristal de alexandrit capabil să garanteze o intensitate mare, o bandă largă şi un impuls de lungă durată.

„Am inventat o metodă pentru a răci activ norul de pozitroni cu ajutorul unui laser. Ideea îşi are originea în Italia, la Universitatea din Milano. A fost nevoie de 10 ani pentru a dezvolta acel laser printr-un efort de echipă”, a declarat Ruggero Caravita, adăugând că la experiment a participat şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi că proiectul a fost finanţat de către CERN.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E greu cand nu ai deloc cunostiinte despre subiect! „Experimentul a fost realizat într-un nor de pozitroniu – constituiţi dintr-un electron şi anti-particula sa, pozitron” – pozitroniu e una si pozitronul este altceva.