
Studenţii sârbi îndeamnă la organizarea de alegeri legislative anticipate şi elaborează o listă electorală
Studenţii sârbi, vârful de lance al mişcării de contestare anticorupţie declanşate în urmă cu şase luni în Serbia după un accident survenit în gara din Novi Sad, au îndemnat luni la organizarea de alegeri legislative anticipate, informează marţi agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Pe 1 noiembrie, copertina din beton a acestei gări abia renovate s-a prăbuşit, ucigând 16 oameni, între care doi copii. Foarte repede, manifestaţiile s-au extins şi s-au transformat într-o mişcare de contestare a sistemului şi a corupţiei, fiind cele mai mari după anii 1990. În fruntea acestor manifestaţii se află studenţii, care blochează de luni de zile universităţile.
„Constatăm că rădăcinile corupţiei guvernamentale au pătruns prea adânc în instituţiile statului, împiedicând îndeplinirea atribuţiilor lor în mod independent”, subliniază studenţii protestatari într-un comunicat publicat pe Instagram.
Ei evocă un „moment sângeros în istoria modernă” a Serbiei şi declară că, „în calitate de grup social ce beneficiază de cea mai mare încredere publică”, trec la „o etapă decisivă”, cerând „dizolvarea imediată a Adunării Naţionale şi convocarea de alegeri parlamentare extraordinare”.
„Democraţia este calea cea bună pentru a rezolva o criză politică de această amploare”, afirmă ei, îndemnându-i pe cetăţeni să susţină lista electorală pe care ei spun că au elaborat-o, însă fără a preciza componenţa, în timp ce studenţii au luat continuu distanţă faţă de partidele politice.
Acest îndemn a fost difuzat apoi cu hashtagul #novafazaborbe (noua fază a luptei).
La exact şase luni de la tragedie, care a coincis joi cu ziua de 1 mai, îndemnul studenţilor pentru o manifestaţie la Belgrad a fost susţinut şi de principalele sindicate angajate într-o rară acţiune comună.
Cele mai recente alegeri legislative, din decembrie 2023, au dus la victoria partidului naţionalist aflat în prezent la putere în Serbia, pe fondul unor acuzaţii de fraudă, respinse de preşedintele Aleksandar Vucic. Opoziţia, unită sub sloganul „Serbia contra violenţei”, a totalizat 23,5% din voturi.
Îndemnul la organizarea de noi alegeri formulat luni de studenţi se adaugă revendicărilor deja existente: urmărirea penală a celor responsabili de accidentul din Novi Sad, abandonarea acuzaţiilor la adresa studenţilor arestaţi în timpul blocării universităţilor, precum şi cereri referitoare la legislaţia privind dreptul la grevă.
Presiunea exercitată de manifestaţiile aproape zilnice şi în întreaga Serbie a dus la demisia prim-ministrului Milos Vucevic şi la căderea guvernului său. Un nou guvern a fost format la mijlocul lui aprilie.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.