G4Media.ro

Stelian Ion spune că îi va cere președintelui Iohannis să țină cont…

Foto: G4Media.ro

Stelian Ion spune că îi va cere președintelui Iohannis să țină cont de avizul CSM la numirea noului șef al DIICOT

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, duminică seara, la Digi24, că îi va cere președintelui Klaus Iohannis să țină cont de avizul CSM la numirea noului șef al DIICOT.

„Dacă avizul este negativ, din punctul meu de vedere, ar trebui să se țină cont de acest aviz. Eu sper să fie avize favorabile. Dacă va fi un aviz negativ, solicitarea mea către domnul președinte va fi aceea de a nu da curs acelei propuneri, voi retrage… Aici am avut o discuție și cu un fost ministru al Justiției, avem opinii diferite. Ministrul Justiției este titularul acestei nominalizări, acestei propuneri. Câtă vreme ministrul Justiției face acea propunere, tot ministrul, din punctul meu de vedere, o poate și retrage. În orice caz, poate solicita o respingere. Bineînțeles, atributul final pe aceatsă legislație revine președintelui, cum este și normal”, a afirmat Stelian Ion.

Context

Ministerul Justiției a lansat procedura pentru selecția noului șef al DIICOT, după ce fosta șefă a direcției, Giorgiana Hosu, a demisionat din funcție, anul trecut, urmare a condamnării soțului său.

Procedura de selecție va dura, conform anunțului Ministerului Justiției, până la jumătatea lunii septembrie.

Ministerul a demarat procedura de selecție atât pentru procurorul șef al DIICOT, cât și pentru adjunctul acestuia și pentru șeful secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice.

După selecția candidatului pentru procuror șef, ministrul Justiției, Stelian Ion, va cere și avizul CSM, care este consultativ.

Numirea este făcută de către președintele Klaus Iohannis, prin decret. Șeful statului poate să țină cont sau nu de avizul CSM. În cazul numirii Giorgianei Hosu, președintele Iohannis nu a ținut cont de avizul negativ al CSM.

În 1 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de procuror, prin pensionare, a Giorgianei Hosu (49 de ani).

Fosta șefă a DIICOT a demisionat din funcție în 2020, după condamnarea soțului său. Fostul polițist Dan Hosu a fost condamnat în septembrie 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță. Soțul șefei DIICOT a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare. El trebuie să plătească și 10.000 de lei cheltuieli judiciare.

De notat că fostul polițist Dan Hosu a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR, dar a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Georgiana Hosu a jucat un rol major și în tergiversarea dosarului 10 August. După ce a aprobat în primă fază clasarea dosarului de către procurorul Doru Stoica, ea a cerut redeschiderea dosarului la instanța greșită.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Iar Iohannis va face pentru că a auzit că Stelica urmează sa-i ceară :)))

  2. Stelica se comporta de parca n-ar sti ca CSM este subordonat total mafioatei Savonea si haitei ei de pupincuristi.
    Dupa ce Adina Florea si restul coruptilor PSD-isti vor primi avize favorabile de la CSM, ce va face Stelica? Mai primeste o garsoniera in Constanta sau de data asta e vb de un apartament si o mosie la Bucuresti?

  3. Iohanis va numi la Diicot sluga ce ii va fi girata de securistii din jurul lui. Vi se pare ca la Scutea, Licu, Hosu, Bologa nu a fost la fel?

  4. Daca nu propune procurori sefi de paie, va fi remaniat.

  5. Dacă era pizdos, îi cerea altceva lui Iohanis, demisia lui Cîțu!

  6. Nu credeti ca astia sunt ca si garzile pretoriene, si ar trebui sa aiba acelasi sfarsit?
    Sa ne hranim dulaii care ne musca

  7. „…Coincidenta face ca, in timpul mandatului de ambasador al lui Gittenstein, a inceput aservirea justitiei si a altor institutii cu atributii jurisdictionale de catre principalul serviciu de informatii din Romania, SRI, prin semnarea de protocoale secrete de colaborare. Dupa circa o luna de la sosirea sa la Bucuresti, a fost semnat nefastul protocol de colaborare dintre SRI, Parchetul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Protocolul a fost semnat de directorul SRI, George Maior, procurorul general Laura Codruta Kovesi si presedintele ICCJ, Paul Florea, fiind inregistrat la SRI si la Parchetul General in data de 21 august 2009, iar la Inalta Curte in data de 2 septembrie 2009. Dupa deconspirarea protocolului, Paul Florea a negat ca ar fi semnatarul acestuia, iar conducerea Inaltei Curti a formulat un denunt penal pentru fals in iunie 2018, dar Parchetul General nu a fost in stare (sau nu a vrut) sa finalizeze acest dosar vreme de trei ani. In baza acestui protocol, a fost permisa interferenta SRI in activitatea de urmarire penala, iar justitia a devenit „camp tactic” pana la solutionarea definitiva a dosarelor instrumentate „cu sprijinul logistic al SRI”. Aservirea justitiei a continuat, sub ochii ambasadorului Gittenstein, prin incheierea, in data de 7 martie 2012, unui protocol de colaborare intre SRI si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a fost semnat de directorul SRI, George Maior, si de primul sau adjunct, generalul Florian Coldea, respectiv de presedintele CSM, Alina Ghica, si de vicepresedintele Oana Smid-Haineala. In baza acestui protocol, SRI s-a putut implica in gestionarea carierei magistratilor de catre CSM si au fost infiintate, la nivelul instantelor judecatoresti, asazisele structuri de securitate prin care SRI a monitorizat si a dirijat procesele penale, inclusiv prin intermediul plicurilor galbene.
    In anul precedent, respectiv in data de 16 martie 2011, SRI a incheiat un protocol de colaborare si cu Agentia Nationala de Integritata (ANI), care a fost semnat de generalul Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI, si de secretarul general al ANI, Horia Georgescu, care nu l-a instiintat pe presedintele de atunci al acestei institutii, Catalin Macovei. In baza acestui protocol, SRI a furnizat ANI informari clasificate privind pretinse stari de incompatibilitate sau de conflict de interese, care, in mod obligatoriu, erau materializate in sesizari din oficiu, dupa care erau returnate. Horia Georgescu a fost, alaturi de Kovesi, Coldea si Maior, o alta feblete a ambasadorului Gittenstein, care l-a invitat in Statele Unite, unde aceasta puslama ajunsa in fruntea ANI (beizadeaua unui sef de penitenciar comunist, cu studii superioare incerte sau masluite, acuzat de evaziune fiscala, dare de mita, fals si abuz in serviciu, precum si de incompatibilitate) a fost primit cu onoruri la Departamentul de Justitie si la Departamentul de Stat. Mai mult, amicul lui Gittenstein, George Maior, i-a promis mai tarziu portofoliul de ministru al justitiei in cazul in care va deveni premier. In 2017, Comisia parlamentara de control a activitatii SRI a constatat ca acest serviciu a incheiat 65 de protocoale de colaborare cu diverse institutii ale statului….”
    https://www.cotidianul.ro/ambasadorul-statului-paralel-i/

    No comment.