G4Media.ro

Stelian Ion, despre decizia CCR în legătură cu motivarea sentinţelor: Suntem în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Stelian Ion, despre decizia CCR în legătură cu motivarea sentinţelor: Suntem în fața unui iminent blocaj. Să vedem dacă referendumul din 2019 ne împiedică să venim cu o ordonanță de urgență

Decizia Curţii Constituţionale privind necesitatea ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării va fi discutată cu prioritate în cadrul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanţi ai unor instituţii importante din sistemul judiciar, care lucra deja la punerea în acord a legislaţiei penale cu hotărârile CCR, a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„Este o decizie extrem de importantă şi (…) va trebui să fim foarte atenţi din punct de vedere legislativ, motiv pentru care am trimis deja o invitaţie către grupul de lucru din care fac parte reprezentanţi ai unor instituţii importante din sistemul judiciar, care lucra deja la punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directivele Uniunii Europene (UE). Aşadar, am lansat o invitaţie pentru a discuta această problemă cu prioritate faţă de celelalte decizii ale Curţii Constituţionale, care trebuie pusă în acord”, a precizat ministrul, la Parlament, după dezbaterea de la Comisia juridică din Senat pe tema desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Întrebat despre posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă în cazul în care nu se va putea veni cu o soluţie legislativă pentru remedierea acestei probleme în termen de 45 de zile, aşa cum prevede legea, Stelian Ion a afirmat că va fi o decizie politică în acest sens, „dacă va fi necesară”.

„Acest lucru va fi dezbătut în acel grup. Am verificat referendumul, pentru că, până la urmă, este vorba de ceea ce s-a votat în 2019, acolo întrebarea s-a referit la chestiuni care ţin de pedepse şi de infracţiuni, nu la chestiuni procedurale, la procedura penală nu a existat o procedură expresă. Dar va fi o decizie politică dacă va fi necesară şi în faţa unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă, tocmai pentru aceste situaţii a fost creat instrumentul ordonanţei de urgenţă, dar nu spun că va fi OUG, e o decizie pe care o vom lua”, a explicat ministrul Justiţiei.

În opinia sa, este „de anticipat” că se va ajunge la o amânare a pronunţării hotărârilor, având în vedere lipsa de personal din instanţe. „Este greu de explicat acum înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunţării, astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti”, a precizat Stelian Ion.

CCR a constatat, miercuri, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) şi ale art. 406 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală.

Citește și:

Decizie istorică a CCR: Sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare

Înalta Curte cere Parlamentului să pună de urgență Codul de procedură penală în acord cu decizia CCR, potrivit căreia sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Doar de curiozitate. Se aplica si pentru deciziile CCR, vine motivarea si ea odata cu decizia pe decizia?

    • Exact. Javrele CCR ar fi trebuit sa fie primele care emit decizia in același moment cu motivarea.

    • Baga CCR pe cineva la puscarie? Iti afecteaza tie sau alcuiva viata?
      Eu nu inteleg niste lucruri:
      1. De ce cercetarea penala dureaza atat de mult (in tarile cu apa calda in capitala, daca nu ai gasit nimic incriminator intr-o anumita perioada de timp, undeva la 6 luni, se claseaza dosarul, la noi dureaza ani)? Vad ca se vaita procurorii ca au multe dosare. Mai inchideti din ele daca nu aveti probe.
      2. De ce cercetarea dosarelor clare de accidente rutiere dureaza mai mult de 1 luna?
      3. De ce atatea amanari la procese?
      4. Cum sa condamni pe cineva, dar sa nu motivezi? Fara motivare, nu te poti duce la CEDO.

    • @Dani: „Baga CCR pe cineva la puscarie?”

      Sunteti un pic dezorientat, CCR-ul se ocupa cu scoaterea din puscarie, nu cu bagarea.

    • silicon_v
      Sa inteleg ca sunteti de acord cu nemotivarea deciziilor? Dar daca ai tu in locul celui condamnat, ai avea aceeasi atitudine?
      Kovesi zicea ca niste penali critica justitia. Acum, sigur cineva care nu are de-a face cu „justitia” nu are de ce sa se planga.
      Pe intelesul tau. Tu nu te vaiti de cum e condusa Germania, daca nu traiesti acolo.

  2. aceiasi masura trebuie si in cazul deciziilor ccr . motivarea concomitent cu decizia , altfel asteptam ca si ministrul sa vedem diferenta .

  3. Lafel se-ntâmplă cu Mitica Dragomir, condamnat la 4 ani cu executare în 2019.Nici pana acum nu s-a publicat motivarea, iar el zburda la toate televiziunile pesediste, ataca guvernarea, ba chiar a candidat în 2020 din partea PSD.

    • Unde l-ai vazut tu pe Mitica la TV? Ai probleme mari băiatule. De fapt, majoritatea persoanelor care postați pe latrina asta de site aveți probleme grave. Stați toata ziua și aruncați cu lături în dreapta și în stânga. Din păcate, acest site a devenit cea mai toxică publicație din toată Mass-Media, după chipul și asemănarea celor care o administrează.

    • Eugen e un cunoscut lătrău PSD, exemplar din specia Bugetarus Inutilus Arogantus, locul lui ar fi la Antipa dacă PSD ar scădea sub 5%.

  4. De obicei o hotarare CCR aduce inchideri de dosare ale politicienilor corupti. Poate cineva sa conteste asta. Cred ca CCR ar putea sa se numeasca CCCR (al 3-lea C fiind al coruptilor).

    • Chiar asa, a fost vreo decizie a CCR in ultimii 8-10 ani care sa faca cumva sa ajute actul de justitie?

      Ca mie imi pare o mare adunare a avocatilor apararilor tuturor coruptilor din tara asta: au desfiintat complete de judecata cu totul, au decis reluarea de procese de la zero, au taiat cu barda in probe si le-au eliminat din dosare. Acum au reusit frumoasa performanta in a bloca complet actul de justitie pe termen lung, pentru ca e practic imposibil ceea ce vor ei, in 45 de zile.

      Cum ziceam, oamenii de la CCR sunt salvarea celor cu dosare ajunse in fazele finale. Nu mai ai ce face cu procesul si incepi sa te interesezi de pijama si periuta? Nu iti fa griji, te scoate CCR-ul! Dintr-un pix scapa cateva sute de puscarie.

      Nu e nicio scapare pana nu pleaca Dorneanu si companie de acolo. Dar, indirect, noi i-am votat. Ca nu s-a pus singur Dorneanu acolo, l-a pus PSD-ul, din parlament.

  5. Buuuun. Deci in mai 2019 ne am folosit de referendumul privind oug in justitie, cand eram in opozitie, ca sa crestem in sondaje si am castigat clar europarlamentarele facute in paralel cu referendumul
    Acum suntem la putere, trebuie sa dam oug altfel se blocheaza sistemul, dar referendumul ne impiedica. Buuuunnn asa!!!

    • Am votat la acel referndum motiv pentru care imi permit sa le dau o idee baietilor pe care…i-am votat.
      Daca dati OUG pe justitie in ciuda referendumului, puneti in aplicare urgent si referendumul ala cu 300 de parlamentari.
      In caz contrar vom fi doar o masa de prosti care cred in cuvintele voastre si voi va p….i pe noi!

  6. Asa… Mai amanati mult reforma CCR… cu toata dezbaterea voastra publica interminabila. Sa vedeti daca mai apucati sa faceti ceva din tara asta.

  7. PANA MAI IERI PSDIST-UL voicu BADIGARDUL LUI iliescu LE LOVILUTIE COMERCIALIZA SENTINTE ALTE justitiei.
    NU SE AUZEA NICI MIAU DE LA AMAZOANCELE SI SPARTANII CARE „APARA” ACUM justitia !

  8. Adica cum mai Stelica minte mica, se produce blocaj daca trebuie sa redacteze hotararile. Pai nu asta este munca lor, din cauza asta au salariile nesimtite, sa puna osu’ la munca. La un moment dat oricum trebuie redactate. Ce avocat esti tu Stelica? Sau la avocati merge sa redactezi aiurea cererile si apoi te intelegi cu judecatorul sa le accepte? Si ce mai vrei sa faci, mai Stelica, sa incalci referendumul? Adica avem ordonate rele (OUG 13) si ordonante bune (aste pe care le dai tu). Pai mai bine facem referndumul cu intrebarea: Sunteti de acord ca doar USR-ul sa dea ordonante de urgenta pe domeniul justitiei? Eu votez cu DA pentru ca atunci Rusia va fi democratie fata de Romania.