G4Media.ro

Înalta Curte cere Parlamentului să pună de urgență Codul de procedură penală…

Înalta Curte cere Parlamentului să pună de urgență Codul de procedură penală în acord cu decizia CCR, potrivit căreia sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a solicitat miercuri Parlamentului, prin intermediul unui comunicat de presă, să pună de urgență Codul de procedură penală în acord cu decizia Curții Constituționale (CCR), potrivit căreia ”este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și drept, la data pronunțării”.

”Celeritatea intervenției Legiuitorului este cu atât mai necesară cu cât, începând cu momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dispozițiile legale sus-menționate vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice”, se precizează în comunicatul ÎCCJ.

Comunicatul integral transmis de ÎCCJ: 

Înalta Curte de Casație și Justiție ia act de împrejurarea că, în ședința din 7 aprilie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), art.405 alin.(3) și art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Jurisdicția constituțională a reținut, în esență, că ”este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și drept, la data pronunțării”, invalidând astfel soluția legislativă actuală, care prevede motivarea hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile de la pronunțare (termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile în condițiile Legii nr.304/2004).

În conformitate cu dispozițiile art.147 alin.(4) din Constituția României, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial.

În consecință, din perspectiva bunei desfășurări a activității instanței supreme, cât și a tuturor instanțelor judecătorești – având în vedere numărul mare de cauze penale aflate pe rol, importanța socială esențială a procesului penal, prin care se apără ordinea de drept și este protejată viața, integritatea fizică și psihică, libertatea și celelalte drepturi ale cetățenilor și chiar funcționarea statului de drept, luând în considerare implicațiile negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale (în condițiile unui potențial ”vid” legislativ), inclusiv sub aspectul termenelor de prescripție a răspunderii penale, Înalta Curte de Casație și Justiție solicită ferm o intervenție cât mai rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției.

Celeritatea intervenției Legiuitorului este cu atât mai necesară cu cât, începând cu momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dispozițiile legale sus-menționate vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice, în condițiile art.147 alin.(1) din Constituția României.

Din perspectiva Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă.

Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă întreaga disponibilitatea pentru a-și pune la dispoziție expertiza în procesul de dezbatere și elaborare a unei soluții legislative adecvate, care să permită un progres real, efectiv, sub aspectul apărării drepturilor cetățenilor și, în egală măsură, a desfășurării în condiții de celeritate și de calitate a procesului penal, în vederea asigurării bunei funcționări a justiției ca serviciu public.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecător Corina Alina Corbu

Citește și – Decizie istorică a CCR: Sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare

Foto: Judecătoarea Corina Corbu, președinta ÎCCJ. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Motivare sentintei vine la 4- 6 luni dupa ultima infatisare, poate faptele penale se prescriu iar in cauzele civile se pot face ceva jocuri.
  Bine lucrat !

 2. Dar ce atâta grabă, fată, că oricum se schimbă codul penal și de procedura penala!

 3. Dar în dosarele civile de ce nu ar fi aceiași regulă ?
  Iar se acordă infractorilor mai multe drepturi decât oamenilor cinstiți ?

  Sau în contencios administrativ ?

 4. Comunicatul asta seamănă mai mult a o declarație politică!!!

 5. Chiar şi în aceste condiţii corb la corb nu îşi scoate ochii…

 6. Cine-i impiedica pe judecatorii ICCJ sa dea sentintele odata cu motivarea? Sa puna mana sa munceasca, nu sa stea prin studiourile TV precum Baltag sau Savonea la Latrina3…

  • Nu prea suna bine. Nu sa se dea sentinta odata cu motivarea, ca asta poate dura luni si ani, chestia e sa se dea motivarea odata cu sentinta, sa nu o mai lalaie cu motivarile. Acum par ca vor sa intarzie sentintele pana vin motivarile. Nu e bine, invers trebuie procedat, ai dat o sentinta, bagi repede si motivarea, ca doar stii care sunt motivele sentintei, odata ce ai dat-o.

 7. dupa 3 secole 🙂 kkr a considerat ca s au incalcat valorile constitutionale !!! demnitatea si dreptatea 🙂

 8. Si iată cum din nou KKR legiferează, Dorneanu visându-se jupânul tării, acum că Dragnea e ieșit din poză.

 9. Curtea constitutionala a pcr ar putea sa nu se mai jeneze si sa decida direct , ca nimeni sa nu mai fie condamnat , pentru nici un motiv !
  Prevad ca o sa imprumutam tehnica Staborului la cat ne costa ”justitia”si la cata umilinta si suferinta suntem supusi, la cum isi distrug vietile in instante victimele ………

  • MILIARDE DE EURO ANUAL PENTRU CE ?

   CA SA SCAPATE TOTI, SA RAMANA CU TOT CE AU FURAT SI SA FACA LEGI CA SA NU MAI POATA FI PEDEPSITI !

 10. -rupe-i pe genunchi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.