G4Media.ro

Statul eșuat. Cazul fetei de 16 ani care a murit în tren,…

Sursa: Evz

Statul eșuat. Cazul fetei de 16 ani care a murit în tren, în 2008, străpunsă în gât de o șină, un accident cu patru răniți: 15 ani de anchete, toate clasate, nici un vinovat, nici un leu daune

Procurorii, polițiștii și Căile Ferate Române nu au găsit nici un vinovat pentru moartea tragică a unei fete de 16 ani, ucisă, în mai 2008, de o bucată de șină în timp ce se afla în trenul București-Iași. G4Media.ro a mers pe urmele acestui caz aproape uitat și a solicitat răspunsuri de la Parchete și Căile Ferate Române: ultima anchetă penală a fost clasată în 2020, prin prescripție și există, încă, dubii legate de cauza exactă care a produs accidentul în care s-au înregistrat și patru răniți. ”Nu știu nimic de anchetă, nu am primit nici un document”, a declarat, luna trecută, pentru G4Media.ro, una dintre victimele din 2008.

În după-amiaza zilei de 10 mai 2008, Cosmina Alexandra Dimofte se afla în unul dintre compartimentele trenului accelerat București-Iași. Se întorcea în Focșani, orașul natal, de la București, unde o vizitase pe sora ei, studentă. Cosmina urma să împlinească 16 ani în octombrie și era în clasa a X-a, fiind șefă de clasă și una dintre cele mai bune eleve ale Grupului Şcolar Agricol din Focşani, după cum a declarat, în zilele următoare, directorul unității de învățământ.

Pe raza comunei Valea Călugărească, primele vagoane ale trenului au deraiat, iar o bucată de șină a trecut prin podea și i-a străpuns gâtul fetei, care a murit în scurt timp. Presa vremii a relatat că în incident au mai fost răniți doi bărbaţi din Iaşi, cu vârste de 22 şi 50 de ani şi o femeie de 38 de ani din Bârlad care au fost duși la Spitalul din Ploiești unde au rămas internaţi, starea lor fiind stabilă. Cel de-al patrulea rănit, un ieşean de 41 de ani, nu a necesitat internare.

Cosmina era fiica unui angajat al Căilor Ferate Române, stația Focșani, culmea, expert în siguranţa circulaţiei feroviare. Moartea ei a produs multă emoție atât la liceul unde învăța, cât și în orașul de baștină.

La puțin timp după incident, procurorii au anunțat că au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului și a-i trage la răspundere pe cei vinovați. La peste 15 ani de atunci, G4Media.ro a solicitat Parchetelor implicate și Căilor Ferate Române răspunsuri legate de responsabilitatea producerii incidentului.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a transmis G4Media.ro că, după accident, a întocmit un dosar penal în care s-au făcut cercetări ce i-au avut în vizor pe mai mulți angajați ai Stației CFR Valea Călugărească, acuzațiile fiind de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neîndeplinirea cu știință a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă care a avut drept consecință accidentul și catastrofa de cale ferată. Toți au fost scoși de sub urmărire penală în 2011 după rezultatele unor expertize.

Concluzia acestui Parchet: incidentul a fost cauzat ”de intervenția umană (a unor persoane necunoscute cu scop cel mai probabil ilicit, înainte de deraiere sau după deraiere până la apariția echipei de cercetare) sau naturală (în timpul deraierii, prin antrenare) care a procedat la desfacerea piulițelor de pe șuruburile ce asigurau caseta de înzăvorâre, fapt ce a permis întredeschiderea acelor și pătrunderea buzelor bandajelor de la burghiul 2 și ale primelor patru vagoane deraiate, între ac și contraac”. Ceea ce frapează în acest răspuns este recunoașterea posibilității ca intervenția umană fatală să fi avut loc ”după deraiere până la apariția echipei de cercetare”, în condițiile în care este elementară securizarea locului în care se produce un asemenea incident.

În același an 2011, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a fost format un nou dosar penal, pentru identificarea ”persoanelor necunoscute”, dosar care, în 2014, a fost declinat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a comunicat că, în mai 2020, a clasat dosarul în care erau urrmăriți autorii necunoscuți, motivul fiind prescripția răspunderii penale în baza unei decizii a Curții Constituționale din 2018.

”Nu știu nimic de anchetă, nu am primit nici un document”, a declarat pentru G4Media.ro Maria Butunoi, rănită în accident, în prezent psiholog în Bârlad. Ea a mai afirmat că nu a primit nici un leu daune.

La rândul său, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, prin Biroul de Presă, a transmis că o expertiză a Organismului de Investigare Feroviar Român, care a întocmit un raport despre accident pe 8 mai 2009, a avut următoarea concluzie: ”(…) nu s-a putut afirma cu certitudine, de către comisia de investigare, dacă desfacerea piuliţelor s-a făcut voluntar (prin intervenţie umană) sau prin autodesfacere, din cauza vibraţiilor induse de traficul feroviar, iar SRCF (Sucursala Regională de Căi Ferate n.r.) București nu a aplicat alte sancțiuni, față de ancheta penală desfășurată de organele abilitate.”

Biroul de Presă nu a răspuns și la întrebarea dacă a ajutat în vreun fel familia angajatului său care și-a pierdut fiica. În mai 2009, la un an după accident, mama fetei, care lucra în Italia când s-a produs tragedia, declara că ”E prea dureros pentru noi să răscolim această poveste. Cosmina nu se întoarce dacă va merge cineva la închisoare, dar autorităţile au uitat prea repede că a murit un om. Vrem răspunsuri! (…) Încerc să mă ţin ocupată toată ziua, fac treabă, dar seara îmi e cel mai greu. La ora la care ar fi trebuit să vină de la şcoală Cosmina, stăm cu ochii pe uşă, şi eu, şi soţul, aşteptând să intre dintr-un moment în altul. Dar uşa nu se deschide…”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. O precizare dezgustatoare, de altfel deja un cliseu in Romania: „fiind șefă de clasă și una dintre cele mai bune eleve ale Grupului Şcolar Agricol din Focşani”. Implicatia ar fi ca daca era repetenta nu ne deranja prea tare ce s-a intamplat. Uite-asa ne invatam cu speciali si restul, mai subtil sau mai direct.

    • Nu înțeleg ce te deranjează.
      E importanta precizarea: arata ca acestui stat eșuat nu-i pasa de valoarea umana a cuiva, ci doar dacă face parte din casta „specialilor” sau nu.
      Căci special nu înseamnă pentru ei dacă ești inteligent, bun, frumos sau cinstit, ci doar dacă ești de-al lor, de-al mafiei.

    • @ Monk – Esti in mare eroare, „specialii” nu sunt nici sefi de clase, nici elevi buni, sunt doar hoti si mafioti.

  2. Romania e ok-ish de trait in ea daca nu ai nevoie de servicii publice de calitate, prompte si pe care te poti baza ( functioneaza la un nivel de baza cu foarte mult potential de accidente nefericite, omisiuni si prin dependenta de interese locale ). Multa putere familiei si inca odata rusine statului si justitie, ce sa mai zicem.

    • din partea mea, un blestem pentru toti cei implicati direct sau indirect in realizarea acestei tragedii: sa vi se-ntoarca inzecit!

  3. Dar oare cine trimite aceeasi incompetenti in Parlament de mai bine de 32 de ani, chinezii? Nu frate, ci romanii daci liberi intelepti care sunt „stiu ei cel ma bine” cum sta de fapt treaba si cum „ne tin strainii” in subdezvoltare. Conducatorii sunt oglinda societatii

  4. statul lui „FAPTA NU EXISTA”

  5. pensii speciale pentru toti cei implicati in aflarea adevarului si pedepsirea vinovatilor … ooo, stai, nu avem vinovati! nu-i bai, avem pensii speciale! #psdnl

  6. Copii, adulți, vârstnici din toate colțurile României, plecați!

  7. Apar la TV politologi și specialiști in sociologie care spun ca România nu este stat esuat, deși este o cleptocratie, pentru ca instituțiile fundamentale exista și funcționează, spre deosebire de Niger sau Gabon.

    Fiind membru UE statul roman, deși este guvernat de 33 de ani de o cleptocratie nu poate fi complet esuat, dar toate cleptocratiile sunt state eșuate.

    In România instituțiile democratice fundamentale funcționează formal, dar funcționează profund viciat, neîndeplinindu-și in mod sistematic rolul.

    România este un stat esuat, deși nu se poate compara cu Niger, așa cum sugerează președintele francez Macron.

    • cand a sugerat Macron ca România se compara cu Niger?! vreau link la articol, ca suntem satui de fake news

    • @Alin _ “când…”

      Atunci când a spus ca in România sau Bulgaria ar putea avea loc un puci.

  8. Acum câțiva ani am avut un coșmar de genul.
    Când m-am trezit am concluzionat că nu este posibil.
    Se pare că m-am înșelat, in Romania toate ororile sunt foarte posibile.

  9. Romaneasca, republica cocotiera. Vai orificiu ei